11 מבעלות הברית של אוקראינה באירופה התחייבו אתמול (ה') להעניק לה סיוע צבאי נוסף בהיקף של מיליארדי דולרים. בהצהרה משותפת, בתום מפגש באסטוניה של נציגי המדינות, פורסם כי הן יעבירו סיוע "חסר תקדים" שיכלול טנקים מודרניים, ארטילריה כבדה, הגנה אווירית, נגמ"שים ותחמושת.
המדינות שפרסמו את ההצהרה הן אסטוניה, בריטניה, פולין, לטביה, ליטא, דנמרק, צ'כיה, גרמניה, הולנד, סלובקיה וספרד. נציגיהן התכנסו יום לפני פתיחתו של כינוס בבסיס חיל האוויר האמריקני "רמשטיין" בגרמניה, שאליו יגיעו נציגים של יותר מ-50 בעלות ברית של קייב במערב. השאלה המרכזית שתעלה בכינוס היא אם גרמניה תיכנע ללחץ של השותפות שלה, ותסכים שמדינות שחברות בנאט"ו יעבירו לאוקראינה טנקים גרמניים מתקדמים - שצפויים להעניק לה יתרון בשדה הקרב.
אוקראינה, כמו רוסיה, משתמשת כיום בטנקים סובייטיים מיושנים - את חלקם היא קיבלה מבעלות הברית שלה באירופה. מאות טנקים כבר נהרסו במהלך 11 חודשי מלחמה, וקייב משוכנעת שאם המערב יספק לה טנקים מתקדמים ומודרניים היא תוכל להכניע את הרוסים במהלך 2023.
אוקראינה מעוניינת לשבור את המבוי הסתום בלחימה, וחוששת שהחורף מעניק לצבא הרוסי זמן להתארגן מחדש ולבצע מתקפות גדולות. במשך חודשים היא לוחצת על המערב להעביר לה את טנקי הלחימה הגרמניים "לאופרד", שנמצאים ברשותן של חלק מחברות בנאט"ו (אוקראינה, כזכור, לא חברה בברית הצבאית). העברת הטנקים הגרמניים לקייב מצריכה את אישורה של ברלין.
גורם בממשלת גרמניה אמר כי ברלין תסיר את התנגדותה להעברת הטנקים בתנאי שארה"ב תעביר גם היא טנקים מתקדמים וכבדים, מסוג "אברמס". בפנטגון אמרו אמש כי בשלב הזה לא-הגיוני לספק את הטנקים האמריקניים לאוקראינה. טנקי "אברמס" דורשים כמויות גדולות של דלק - מה שעלול ליצור קשיים לוגיסטיים לאוקראינים בחזית. לעומתם, טנקי "לאופרד" נחשבים אידיאליים.
גרמניה מספקת נשק לאוקראינה במהלך המלחמה (כאמור, אתמול הודיעה על משלוח נוסף), אך הקנצלר אולף שולץ חושש שהעברת הטנקים המתקדמים תתפרש כהתגרות במוסקבה. שולץ אמר כי למרות התמיכה הגרמנית באוקראינים המערב צריך לדאוג לכך שהסכסוך לא יהפוך למלחמה בין רוסיה למדינות החברות בנאט"ו. חלק ניכר מבעלות הברית של גרמניה טוענות שהחשש הזה מוגזם, מכיוון שרוסיה כבר מושקעת לחלוטין במאמצי המלחמה באוקראינה.
גם בקואליציה של שולץ לא רואים בעין יפה את ההססנות שלו, בשעה שבציבור הגרמני אין הכרעה ברורה בסוגייה: בסקר שפורסם בגרמניה 46% תמכו בהעברת הטנקים ו-43% התנגדו.
הלחץ על גרמניה גבר בסוף השבוע שעבר אחרי שבריטניה הצהירה כי תמסור לאוקראינה טנקים מתקדמים מסוג "צ'לנג'ר". אתמול, בפגישה באסטוניה, אמר שר ההגנה בן וואלאס כי בנוסף קייב תקבל מבריטניה לפחות שלוש סוללות ארטילריה מסוג AS-90, רכבים משוריינים ו-600 טילים.
גם ביממה האחרונה המשיכו בעלות הברית של גרמניה ללחוץ על ברלין להסיר את התנגדותה להעברת טנקי "לאופרד". חלק לא המתינו להצהרה מברלין וכבר אותתו כי הן יעבירו טנקים גרמניים לאוקראינה. שר ההגנה של ליטא, ארבידס אנוסאוסקאס, אמר כי בכינוס שיתקיים היום בגרמניה כמה מדינות יצהירו על העברת טנקי "לאופרד", וכי האוקראינים יקבלו מאות טנקים מתוצרת גרמנית.
פולין ופינלנד (האחרונה טרם הצטרפה רשמית לנאט"ו) כבר אמרו כי הן ישלחו טנקי "לאופרד" אם גרמניה תסיר את התנגדותה. בסימן שמבטא את התסכול מהמדיניות הגרמנית רמזו הפולנים כי הם עשויים לשלוח את הטנקים גם אם ברלין תמשיך להתנגד. ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי התייחס אתמול לאפשרות שגרמניה תאשר את העברת הטנקים ואמר כי הוא "די סקפטי ודי פסימי". הוא השווה את ההסתייגות הגרמנית להעברת הטנקים ל"שטן שמגן על עצמו ממים קדושים". לדברי מורבייצקי, גרמניה "לא רוצה לשלוח את הציוד המודרני שלה, במיוחד את ה'לאופרד'".
גורם בממשלת גרמניה טען שברלין טרם קיבלה בקשה רשמית ממדינה כלשהי בנוגע לטנקים.
שרל מישל, נשיא המועצה האירופית המבקר בקייב, אמר שהוא מאמין כי הגרמנים "חייבים לשלוח את הטנקים", ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מתח ביקורת על ההחלטה הגרמנית להסכים להסיר את הווטו רק אם ארה"ב תעביר גם היא טנקים לאוקראינים. "זו לא אסטרטגיה נכונה במיוחד", הצהיר הנשיא. "האנשים שלנו מתים מדי יום", אמר אמש בריאיון לטלוויזיה הגרמנית. "אם יש לכם טנקי 'לאופרד' – תנו לנו אותם". הוא הדגיש שקייב זקוקה לטנקים כדי לשחרר שטחים ולהגן על עצמה.
ראש הסגל של זלנסקי, אנדריי ירמאק, הדגיש אתמול את הדחיפות שבסיוע הצבאי ואמר: "אין לנו זמן, וגם לעולם אין זמן. אנחנו משלמים על האיטיות בחייהם של האוקראינים. זה לא צריך להיות ככה". מיכאילו פודוליאק, יועץ בכיר לזלנסקי, אמר כי "הגיע זמן לשים סוף לפחד מפוטין ולנקוט את הצעד הסופי. אוקראינה צריכה טנקים. טנקים הם המפתח לסיים את המלחמה בצורה הולמת".
לקראת המפגש בין נציגי המדינות היום בבסיס "רמשטיין" נפגש אתמול שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין בברלין עם שר ההגנה החדש של גרמניה, בוריס פיסטוריוס. בפגישה בגרמניה השניים דנו בחשיבות הסיוע לאוקראינה, אך לא התייחסו ישירות לנושא הטנקים. גורם במשרד ההגנה בארה"ב אמר ל-CNN כי בכינוס בגרמניה אוסטין "ילחץ על הגרמנים" להסכים להעברת הטנקים.
פיסטוריוס - שנכנס לתפקיד רק השבוע בעקבות התפטרותה של כריסטינה למברכט - הצהיר כי הסיוע הגרמני שהועבר עד כה לקייב הוכיח את עצמו, כי גרמניה תמשיך לתמוך גם בעתיד באוקראינה "ובמאבקה למען החופש שלה, עצמאותה הטריטוריאלית וריבונותה".
פורסם לראשונה: 23:50, 19.01.23