בריטניה נערכת להלוויית הענק של אליזבת השנייה שתיערך מחר (יום ב'), 11 ימים אחרי שהלכה לעולמה בגיל 96. טקס האשכבה במנזר ווסטמינסטר יחל ב-11:00 שעון בריטניה (13:00 שעון ישראל). הערב, ב-20:00 שעון בריטניה, יציינו ברחבי הממלכה את מותה של המלכה בדקת דומייה.
מומחים בבריטניה טוענים כי הלוויית המלכה תהיה האירוע הטלוויזיוני הנצפה ביותר בכל הזמנים – לא רק בבריטניה, אלא בעולם: לפי חלק מההערכות של מומחים שמנתחים את נתוני הצפייה בטלוויזיה, כ-4.1 מיליארד איש – כחצי מאוכלוסיית העולם – יצפו בהלוויה.
הלילה הודיעה ממשלת בריטניה כי ההלוויה תוקרן ב-125 בתי קולנוע ברחבי הממלכה. בנוסף יתקיימו הקרנות על מסכים בפארקים, בכיכרות ובקתדרלות. רשתות הטלוויזיה BBC, סקיי ו-ITV ישדרו את הטקס. כדי לאפשר לציבור לחלוק כבוד למלכה, הממשלה הגדירה את יום ההלוויה כ"יום חג ציבורי" – הבנקים, הבורסה של לונדון משרדי הממשלה ורוב העסקים לא ייפתחו מחר. חלק מבתי החולים החליטו לדחות הליכים רפואיים שאינם דחופים.
המשטרה בלונדון הגדירה את הלוויית הענק כאירוע האבטחה הגדול בתולדותיה – גדול יותר מהאולימפיאדה שהייתה בלונדון לפני עשור. סאדיק חאן, ראש העיר לונדון, אמר בשבוע שעבר על מימדי האירוע: "תחשבו על המרתון של לונדון, על הקרנבל, על החתונות של משפחת המלוכה ועל האולימפיאדה. זה הכול בבת אחת".
מדובר במבצע אבטחה חריג בהיקפו גם לאור הגעתם ללונדון של ראשי מדינות מרחבי העולם. יותר מ-2,000 שוטרים נשלחו מרחבי הממלכה כדי לסייע למשטרת מטרופולין לונדון, ה"סקוטלנד יארד".
יותר מ-10,000 שוטרים יאבטחו מחר את הטקסים הממלכתיים במרכז לונדון, בראשם טקס האשכבה. מחסומים באורך 36 ק"מ הוצבו במרכז העיר כדי לשמור על הסדר ולאבטח את ארמון ווסטמינסטר (בית הפרלמנט), מנזר ווסטמינסטר וארמון בקינגהאם. סוכנות הידיעות AP ציינה כי 5,949 חיילים לקחו חלק במבצע "גשר לונדון" שהוכרז בממלכה עם מותה של אליזבת השנייה.
בסוף השבוע, במקרה שמלמד על האתגרים הצפויים, נעצר גבר ששעט לעבר ארונה של המלכה. היום אמרה משטרת לונדון שהעצור, מוחמד חאן בן ה-28 ממזרח לונדון, הואשם בהפרעה לסדר הציבורי ומחר יתייצב בבית המשפט.
לקראת ההלוויה עורכת המשטרה סריקות ברחובות, ועורכת חיפושים גם בפחי האשפה ובפתחי הניקוז. מחר יוצבו שוטרים על גגות בניינים במרכז לונדון, וברחובות יהיו גם כלבי גישוש. לונדון תאסור זמנית על הטסת רחפנים במרכז העיר.
גם לתחבורה הציבורית צפוי אתגר אדיר: רשות התחבורה בבירת בריטניה מצפה שמיליון איש יגיעו מחר ללונדון לרגל ההלוויה הממלכתית הראשונה בבריטניה מאז מותו של ווינסטון צ'רצ'יל ב-1965. ברשות התחבורה הלונדונית דיווחו כי מאז מותה של המלכה ב-8 בספטמבר יש כמויות עצומות של נוסעים שמגיעים לבירה, ומחר המספרים ישברו שיאים. מערך הרכבות בבריטניה יתוגבר.
יותר מ-100 טיסות בנמל התעופה הית'רו במערב לונדון יבוטלו כדי לא להרעיש בזמן טקס האשכבה במנזר ווסטמינסטר, ובזמן טקס הקבורה שיהיה לאחר מכן בטירת וינזדור. בנמל התעופה אמרו כי צפויים שיבושים ב-15% מתוך 1,200 הטיסות הנכנסות והיוצאות מחר.
ההמונים רוצים לצפות בתהלוכות שיתקיימו מחר לפני שהמלכה תיטמן בטירת וינזדור לצד הנסיך פיליפ, שמת בשנה שעברה בגיל 99: לקראת 11:00 שעון בריטניה יועבר ארונה של המלכה מארמון ווסטמינסטר, בית הפרלמנט, למנזר ווסטמינסטר הסמוך. ב-12:15 טקס האשכבה אמור להסתיים ואז יציינו ברחבי בריטניה שתי דקות דומייה, בסיומן הארון יועבר בכרכרה בתהלוכה נוספת, לקשת וולינגטון בקרבת הייד פארק (מרחק של כ-2.5 ק"מ), כשהוא חולף על פני ארמון בקינגהאם.
בהמשך ארונה של המלכה יועמס על מכונית ויגיע בשיירה מלכותית לטירת ווינזדור, שם יתקיים טקס נוסף. לטקס במנזר ווסטמינסטר הוזמנו 2,000 אורחים - בהם 500 ראשי מדינות ובני משפחות מלוכה ברחבי העולם. לטקס בטירת ווינזדור יגיעו 800 אורחים.
חלק מהקהל כבר החל להתאסף בקרבת מנזר ווסטמינסטר, וממתין בסבלנות לאירוע שקיבל בימים האחרונים את הכינוי "הלוויית המאה".
"רצינו שתהיה לנו תצפית טובה על התהלוכה", אומר ביל פארי בן ה-59, איש צבא לשעבר, שהגיע עם שני חברים שאיתם שירת. השלושה הגיעו עם כיסאות מתקפלים, התמקמו ברחוב ומחכים. "בהתחשב בכל מה שהמלכה עשתה עבורנו במשך 70 שנה, לישון בחוץ זה לא נורא", אמר פארי.
מיום רביעי מאפשרת בריטניה לציבור לחלוף על פני ארונה של המלכה בארמון ווסטמינסטר במשך 24 שעות ביממה, עד מחר ב-06:30 בבוקר. מאות אלפים המתינו בימים האחרונים במשך שעות ארוכות בתור הענקי לארמון. הבוקר ביקשה בריטניה ממי שטרם חלף על פני ארונה של המלכה לא להגיע ולעמוד בתור. משרד התרבות הבריטי הודיע כי בקרוב כבר לא תתאפשר ההצטרפות לתור, וכי כרגע זמן ההמתנה המשוער הוא 13.5 שעות. "כדי להימנע מאכזבה, בבקשה אל תצטרפו לתור".
רוסיה מאוכזבת שלא הוזמנה להלוויה: "זה לא מוסרי"
בסוף השבוע החלו מנהיגי העולם להגיע ללונדון, והלילה נחת בבירה הבריטית נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. הנשיא האמריקני הגיע עם הגברת הראשונה ג'יל ביידן, והערב יגיע לקבלת הפנים שיערוך המלך צ'רלס למנהיגים בארמון בקינגהאם. ביממה האחרונה נפגש צ'רלס בארמון עם כמה ראשי מדינות – כולל מנהיגי המדינות בחבר העמים הבריטי, שצ'רלס משמש מעתה כמונרך שלהן.
הנשיא יצחק הרצוג ייצג את ישראל בהלווייתה של המלכה. שורת מדינות שיחסיהן עם בריטניה עכורים כלל לא קיבלו הזמנה לשלוח נציגים לטקס – בהן רוסיה, אפגניסטן, סוריה וצפון קוריאה. לפי הפרסומים איראן רשאית לשלוח להלוויה את השגריר שלה.
דוברת משרד החוץ של רוסיה, מריה זחרובה, גינתה את ההחלטה של בריטניה לא להזמין נציגים רוסים להלוויית המלכה. "אנחנו רואים את הניסיון הבריטי הזה - לנצל את הטרגדיה הלאומית, שנגעה בלבבותיהם של מיליונים ברחבי העולם, למטרות גיאו-פוליטיות ולסגירת חשבונות עם המדינה שלנו – כבלתי מוסרי ביותר".
היחסים הדיפלומטיים בין לונדון למוסקבה כמעט קרסו בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. לשכתו של ולדימיר פוטין הצהירה כי הוא "לא שוקל" להשתתף בהלוויה של המלכה אליזבת.
בסוף השבוע עוררו סערה הדיווחים שבריטניה הזמינה גם את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שהואשם באחריות לרצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י. חדיג'ה צ'נגיז, מי שהייתה ארוסתו של חשוקג'י בזמן הרצח ב-2018, אמרה שההזמנה היא כתם על זכרה של המלכה. בצל הביקורת הזו דיווחה אחר הצהריים סוכנות הידיעות רויטרס כי בן סלמאן לא ישתתף בהלוויה, בניגוד לציפיות שיעשה כך. גורם במשרד החוץ בלונדון אמר לסוכנות כי השינוי נעשה מהצד הסעודי, ולא מהצד הבריטי.