ברגע האחרון ביטלו הפוליטיקאים את הגעתם, אבל העימות ברחבת הכותל המערבי בכל זאת התרחש: מאות בני אדם השתתפו הבוקר (יום ו') בשתי הפגנות הנערכות באתר הקדוש סביב תפילת ראש חודש המסורתית שמקיימות במקום נשות הכותל.
בצד האחד - משתתפות המניין השוויוני ותומכיהן, המוחים נגד האיסור להכניס לרחבה ספר תורה לשימושן. מנגד - פעילים דתיים שמרנים המבקשים "לשמור על קדושת הכותל מפני אלה המחללים אותו", כלשונם.
בקרן למורשת הכותל המערבי טענו כי נשות הכותל "פעלו בניגוד לתקנות וניסו להכניס מעילי ספרי תורה ושילוט מחאה. בנוסף, אותר ניסיון להכנסת ספר תורה בניגוד לנהלי המקום". מהקרן נמסר כי נשות הכותל "ביקשו להלהיט את הרוחות" וכי מכיוון שהן לא נענו ל"תחנוני הקרן למורשת הכותל המערבי למנוע פרובוקציה ולהישמע להנחיות היועץ המשפטי לממשלה ומשרד המשפטים, נאלצו אנשי הקרן ואנשי משטרת ישראל להפריד בין הקבוצות".
בארגון נשות הכותל טענו כי מאבטחי הקרן למורשת הכותל המערבי נקטו "אלימות קשה" כלפי המתפללות ותומכיהן, בניסיון למנוע מהם לקיים את התהלוכה, וכי המשתתפים, ובהם מנכ"לית הארגון יוכי רפפורט "נמחצו, נחנקו וקיבלו מכות". לדברי רפפורט הדבר מוכיח כי אנשי הקרן, ובראשם הרב שמואל רבינוביץ', לא דואגים לשלום המתפללות והמתפללים אלא מתנהלים כ"גוף פוליטי הפועל בהוראת הח"כים מהמפלגות החרדיות, שעשו את מה שהם עושים תמיד - זרקו גפרור והלכו".
"אלפים של פורעים חרדים הקיפו את נשות הכותל ואיימו לפגוע בהן, לצד האלימות הקשה של מאבטחי הקרן", הוסיפה מנכ"לית נשות הכותל. "הח"כים החרדים הוכיחו שוב שהם עוסקים בפוליטיקה צינית בלבד, ו'שמירת קדושת הכותל' שהם מתהדרים בה היא כלום ושום דבר. נשות הכותל הגיעו לכותל וימשיכו להגיע לכותל בכל חודש, כפי שהן עושות כבר 32 שנים". היא חתמה בקריאה לממשלה ליישם את מתווה הכותל בהקדם האפשרי.
מנכ"לית התנועה המסורתית רקפת גינסברג אמרה כי "מה שקורה פה היום, הפגנת האלימות הזו של החרדים והפגנת הכוח הזו שנעשית כאן, המאבק הזה הוא תוצר של אי החלטה של ממשלת ישראל - העובדה שהם לא חתמו עדיין על מתווה הכותל". לדבריה, "מתווה הכותל מצא פתרון לאיזון בין הצדדים כל צד התפשר כדי למצוא דרך לחיות יחד. הפתרון הזה מונח על שולחנה של הממשלה, וכל מה שהיא צריכה זה לחתום עליו ולקדם אותו. קידום שלו יביא שקט למקום הזה, יביא אפשרות לכבד את המקום כפי שראוי שיהיה".
השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב מסר לאחר העימותים: "בימים האחרונים קיימתי שיח וקשר עם מספר חברי כנסת, צוות לשכתי היה בקשר עם ארגון נשות הכותל ועם נציגי הארגונים השונים בנוגע לתפילת ראש החודש המתוכננת. קראתי לכל הצדדים לוודא שהחוק ישמר ושלאף אחד מהם אין את הסמכות לפעול באלימות כנגד האחר. במהלך הערכת מצב שהתקיימה אמש בלשכתי הציגה המשטרה את היערכותה לקראת האירוע. ההיערכות הטובה של המשטרה הוכיחה עצמה הבוקר בכותל כמו גם הדגש שהושם על פעולה רגישה ונבונה - וכך אכן היה. אני מודה למשטרה על ניהול אחראי ומיומן של האירועים בכותל הבוקר".
ברקע להתנגשות התורנית בין המחנות עומדת כוונת הממשלה להחיות את "מתווה הכותל", שנועד לאפשר לאנשי הזרמים הליברלים להתפלל כמנהגם במקום. מתווה זה נגנז על ידי הממשלה בתקופת שלטונו של בנימין נתניהו, בלחץ החרדים.
הרב הרפורמי ח"כ גלעד קריב (מפלגת העבודה), שבחודש שעבר ניצל את חסינותו הפרלמנטרית כדי להעביר לנשים ספר שהביא עמו על מנת שיקראו בו, הודיע בתחילה כי ישתתף בתפילה גם הפעם.
בתגובה הכריזו ראשי המפלגות החרדיות, ח"כ אריה דרעי (ש"ס) וח"כ משה גפני (יהדות התורה) כי יתייצבו גם הם במקום, יחד עם פעילים, כדי לחסום אותו בגופם. ברגע האחרון ביטלו הפוליטיקאים את השתתפותם בהצגה – לבקשת נשיא המדינה יצחק הרצוג, שפועל להרגיע את הרוחות. יו"ר עוצמה יהודית, ח"כ איתמר בן גביר, כן הגיע ואמר לנשות הכותל: "באתן לעשות פרובוקציות".
רב הכותל שמואל רבינוביץ' ומנכ"ל הקרן למורשת הכותל מרדכי אליאב אמרו כי הם "מביעים את תודתם לנשיא הרצוג על מאמציו לאורך שבוע ימים למנוע את הגעתו של ח"כ קריב לרחבת הכותל תוך ניצול חסינותו והבעת מחאה. בכך, נמנעה אלימות גדולה יותר. נמשיך לעשות הכול כדי שהכותל לא יהפוך לשדה קרב ולשמור עליו כמקום קדוש ומאחד".