דובר צה"ל פרסם היום (ד') את העונשים שהוטלו על השרשרת הפיקודית בפרשת מותו של לוחם הנח"ל סמ"ר יונתן גרנות מירי חברו בפברואר האחרון בבסיס בבקעת הירדן. זאת בזמן שבבית הדין הצבאי מתנהל משפטו של סמ"ר מ', שירה בגרנות ומואשם בהמתה בקלות דעת. על פי ההודעה, מפקד הגדוד בזמן האירוע, קצין בדרגת סגן-אלוף, וסגנו בזמן האירוע, קצין בדרגת רב-סרן - ננזפו על ידי מפקד עוצבת הפלדה.
מפקד הפלוגה בעת האירוע, כיום איש מילואים, שהועמד לדין משמעתי בגין "אי-קיום הוראות מחייבות", נידון לנזיפה חמורה על ידי מפקד עוצבת הפלדה והודח מתפקידי פיקוד לצמיתות, לרבות בשירות המילואים. מפקד המחלקה בעת האירוע, גם הוא כיום איש מילואים, הודח לצמיתות מתפקידי פיקוד.
ארבעה לוחמים ששהו במתחם הפלוגתי שבו הונחו כלי הנשק, שלא עצרו את האירוע ולא דיווחו עליו, הודחו מתפקידי לוחמה לצמיתות, לרבות בשירות מילואים.
מצה"ל נמסר שמפקד יחידת הלוט"ר, קצין בדרגת סא"ל, ננזף על ידי מפקד זרוע היבשה, וראש מדור צלפים, קצין בדרגת רס"ן, הועבר מתפקידו. שניהם נענשו בשל אחריותם המקצועית להכשרות שנערכות לשימוש בנשק.
במסגרת האירוע הטרגי פלט החייל הנאשם כדור רוגר (נשק לפיזור הפגנות) מרובה שזמן קצר לפני כן נעשה בו שימוש במטווחים. מהתחקיר עלה שכלי הנשק הושבו מהמטווח לאחר שמפקד מחלקה דאג לפרוק אותם בתום המקצים ולפני הכניסה חזרה לבסיס.
הרמטכ"ל אביב כוכבי קיבל את מסקנות צוות ועדת החקירה שקבע שהגורם הישיר לתאונה הוא החייל שירה בנשק שאינו מכיר ואינו מוסמך להשתמש בו. הוא ציין כי בממצאים בלטו שורה של פערים ברמת המשמעת, המקצועיות והתרבות בהכנת האימון ובשגרת הפלוגה. ממצאי החקירה ומסקנותיה הוצגו על ידי המפקדים למשפחת גרנות.
הוועדה מצאה תקלות ושגיאות בהתנהלות היחידה והמפקדים במהלך האירוע. ראשית, פריקת כלי הנשק על ידי מפקד המחלקה נעשתה באופן שאינו תואם את ההוראות המקצועיות והבטיחותיות. בנוסף, ההחלטה להותיר את הרובה בעמדת השומר הפלוגתי הייתה שגויה והלוחם לא ביצע את משימתו בכך שלא מנע מהחייל ליטול את כלי הנשק ולירות באמצעותו. בנוסף, שרשרת הדיווח לגורמים הפיקודיים והמקצועיים בעת האירוע לא הייתה מהימנה ומהירה דיה.
עו״ד רן כהן רוכברגר, סנגורו של החייל היורה, מסר בתגובה: "דו"ח הוועדה רק מאשר את טענותינו, שנפלו ליקויים חמורים ביותר בהתנהלות כל שדרת הפיקוד ביחידה בנוגע לאירוע הטרגי, ולמרות זאת, איש מהמפקדים ומהחיילים לא הועמד לדין פלילי מלבד הלקוח שלי, בעל הדרגה הנמוכה ביותר. אין שום הצדקה לאפליה החמורה בכך שרק נגד אותו חייל הוגש כתב אישום ובעבירה החמורה ביותר האפשרית. אני מאמין שבית הדין הצבאי ידחה את עמדת התביעה ולא ירשיע את החייל בעבירה שיוחסה לו".