ראש הממשלה נפתלי בנט, שר הבריאות ניצן הורוביץ ושרת החינוך יפעת שאשא ביטון כינסו הערב (חמישי) הצהרה לתקשורת בקרייה בתל אביב בה הודיע בנט על תוכנית "בודקים ולומדים" - לשינוי מתכונת הבידודים במערכת החינוך. בנט אמר בפתח הדברים: "הערב יש לי בשורה - ילדי ישראל חוזרים ללמוד באופן רציף". שאשא ביטון כינתה את התוכנית, אליה דחפה: "ההחלטה הטובה ביותר".
לדבריו, "כמעט כל ההורים חווים מצוקה. מספר המבודדים בקרב הילדים גדול וקשה לקיים ככה חיי שגרה בבית ובלימודים". הוא ציין: "אני קשוב למצוקה, אבל אנחנו נזהרים בכל מה שקשור לבריאות הילדים שלנו - לכן חיכינו". בנט הציג את התוכנית: "החל מעוד שבוע, יום חמישי הבא, נתחיל במבצע. כל ילדי ישראל מלידה ועד גיל 18 ייבדקו פעמיים בשבוע בבדיקות בבית. פעם ביום ראשון בבוקר לפני היציאה ללימודים ופעם ביום רביעי בבוקר. אם הילד יוצא שלילי - הולך לבית ספר כרגיל. אם מאומת, נשאר בבית".
הוא הבהיר כי על מנת ליישם את המתווה "נדרשת אחריות אישית של ההורים". "דאגנו כבר להעביר שלוש ערכות חינם לכל תלמיד, וזה בידיים שלכם. בימים הקרובים נדאג להעביר עוד עשרות ערכות בדיקה לילדים. המדינה הולכת לקראת ההורים והילדים שזקוקים למסגרת ולשגרה. אנו לוקחים אחריות, אבל המהלך דורש אחריות אישית שלכם. להקפיד ולבצע את הבדיקות כמו שצריך, אם הילד חולה - יש תסמינים או שהבדיקה יצאה חיובית - פשוט לא לשלוח הילדים לבתי הספר או לגנים".
בנט ציין, בנוכחות הורוביץ ושאשא ביטון, כי ההחלטה התקבלה בהסכמה על ידי משרד הבריאות ומשרד החינוך: "המתווה הוא מתווה משותף על דעת כולם. אנו פועלים ונמשיך לפעול בצורה אחראית ושקולה". לדבריו, "הבדיקות יסייעו גם להפחית התחלואה ולהביא לסיום הגל. יש אור בקצה המנהרה, אנו בישורת האחרונה. יש מאומת כמעט בכל בית אבל צריך לומר האמת - האומיקרון פחות אלים והגל הזה יסתיים מהר יחסית לגלים קודמים".
מוקדם יותר נודע שהשלושה סיכמו כי מדיניות הבידודים לתלמידים שנחשפו למאומתים לקורונה תבוטל בדיוק בעוד שבוע - ביום חמישי הבא. על פי המתווה החדש, כאמור, כל התלמידים יעברו שתי בדיקות קורונה בשבוע - האחת ביום ראשון והשנייה ביום רביעי.
לטענת שרת החינוך יפעת שאשא ביטון, "קיבלנו עבורכם את ההחלטה הטובה ביותר". היא ציינה כי מדובר ב"החלטה אמיצה" של הממשלה. "זה המשך המדיניות של לחיות לצד הקורונה", אמרה. שאשא ביטון הוסיפה: "הכי קל היה לסגור את מערכת החינוך, אבל החובה שלנו היא להציל כל ילד וילדה שחוו שנתיים קשות. כל ילד שמגיע לבית ספר זה ילד שאנחנו מצילם, לא פחות מזה".
שר הבריאות ניצן הורוביץ אמר כי "המהלך הוא המשך ישיר של אותה אסטרטגיה שהובלנו מתחילת הדרך בממשלה שלנו - שמירה על האיזון הרגיש בין הבריאות הכלכלה והדמוקרטיה". הוא טען כי "גם בגל הזה בחרנו בדרך המורכבת אך הנכונה. בלי סגרים ובלי השבתות. כמו בדלתא שמרנו על מערכת החינוך פתוחה". לדבריו, "הכי קל היה לסגור. אבל כשאנו אומרים חיים לצד הקורונה זה אומר גם לומדים לצד הקורונה".
הוא ציין: "במצב הנוכחי בתי הספר והגנים פתוחים, אך היקף הבידודים מכביד מאוד על המורים, ההורים והתלמידים ופוגע בצורה לא מידתית ברצף הלימודי". הוא הדגיש כי תלמיד שיימצא חיובי - יידרש לעשות בדיקה מפוקחת ולהישאר בבידוד: "כל היתר יוכלו להמשיך ללמוד בכיתה. איפה שאפשר להקל על הציבור אנו עושים את זה באחריות, זהירות ובצמוד להמלצות בכירי משרד הבריאות".
על ההידברות מול משרד החינוך אמר הורוביץ: "בריאות וחינוך אינם תחומים נפרדים, הם קשורים זה לזה. לצערנו ראינו ההשפעה של הסגרים ושיתוק מערכת החינוך שהובילה הממשלה הקודמת. ראינו זינוק גדול במצוקות נפשיות של ילדים ונוער. גם בגל הדלתא עמדנו על כך ששנת הלימודים תיפתח ואין ספק שזה היה הדבר הנכון לעשות. אין צורך בפאניקה. כל בדיקה וחיסון יכולים להציל חיים".
לאחר ההצרה לתקשורת של בנט והשרים, שהתקיימה ללא שאלות עיתונאים, הוציא משרד הבריאות הודעה ובה הדגיש כי "תלמידים שנחשפו לתלמיד מאומת לא יידרשו עוד להיכנס לבידוד. תלמידים עם תסמינים נדרשים שלא להגיע ללימודים ולהיבדק בבדיקה ביתית". ערכות בדיקה ביתיות יחולקו מעת לעת לכלל התלמידים - ללא תשלום. המתווה החדש תקף על תלמידים בכל הגילים במוסדות החינוך הבאים: גני הילדים לרבות פעוטונים, בתי ספר יסודיים, חטיבות הביניים והתיכונים, ישיבות ופנימיות.
הורוביץ עקץ בציוץ בטוויטר את הממשלה הקודמת ואמר כי אז "איקאה הייתה פתוחה יותר מבתי הספר". הוא הוסיף: "אצלנו, מיום מהקמת הממשלה שמרנו על מערכת החינוך פתוחה. חיים לצד הקורונה ולומדים לצד הקורונה. כעת היקף הבידודים מכביד ודורש איזון מחדש. נעבור בעוד שבוע לבדיקות במקום בידודי מגעים. כל תלמיד ייבדק פעמיים בשבוע, ומי שיוצא שלילי ילמד בכיתה".
במשרד החינוך עדכנו על תחילת מבצע חלוקת ערכות בדיקת אנטיגן ביתיות לתלמידים וצוותי החינוך שיתבצע בשני שלבים. תחילה, כבר מהיום, גני הילדים ובתי הספר היסודיים יקבלו ערכות בדיקה ובשלב הבא, שמועד תחילתו אינו ידוע, יקבלו ערכות גם חטיבות הביניים והתיכונים.
משרד החינוך עדכן הערב את מנהלי המחוזות לגבי אופן חלקות הערכות. בשלב הראשון כאמור יקבלו גני הילדים ובתי הספר היסודיים קופסה עם 20 בדיקות וכל איש צוות יקבל 10 בדיקות. לגבי השלב הבא יקבלו מנהלי המחוזות עדכון בהמשך והוא כולל חלוקת ערכות לבתי הספר העל-יסודיים. תלמידי העל-יסודיים יקבלו שש בדיקות לתלמיד וכל איש צוות יקבל 10 בדיקות.
גל האומיקרון ששוטף בחודשים האחרונים את ישראל הוביל למספרים חסרי תקדים של חולים מאומתים, ובעקבות כך של מבודדים שבאו עמם במגע. התוצאה הייתה, בין היתר, כיתות כמעט ריקות - וכיתות עם חמישה תלמידים הפכו לחלק בלתי נפרד מהמציאות בבתי ספר רבים ברחבי הארץ.
גם אנשי צוות רבים שוהים בבידוד ומורגש מחסור חמור בגננות, סייעות ובמורים. במשרד החינוך הודיעו בתחילת השבוע כי יותר מ-90% מהתלמידים וצוותי החינוך אינם בבידוד. בסך הכל, על פי הנתונים הרשמיים, יותר מ-200 אלף תלמידים וצוותי חינוך נדרשים בבידוד.
אולם בפועל, התמונה ככל הנראה עגומה הרבה יותר. הנהגת ההורים הארצית מעריכה כי ברוב בתי הספר הנוכחות כרגע נעה בין 40 ל-50 אחוזים, וככל שהגיל יורד כך יורדת רמת הנוכחות. סגנית יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אודליה שינדרוף, הסבירה כי אכן אמנם בהתאם לנתונים האחרונים העדכניים רק 10% בבידוד מכוח התקנות, אך "התלמידים וההורים המפחדים להידבק או להיכנס לסבב בידודים מצביעים ברגליים ונמנעים מלהגיע".
מורים ומנהלים דיוחו בימים האחרונים על תופעה של "כיסאות מוזיקליים", לפיה גם כאשר תלמידים מגיעים בבוקר, כלל לא בטוח שיסיימו את היום בבית הספר. יש תחושה תמידית שזה עניין של זמן עד שתגיע הודעה שתלמיד כלשהו מאומת או נחשף למאומת ועליו לחזור הביתה, ואז בדרך כלל גם המורים נשלחים לבדיקות או לבידוד.
פורסם לראשונה: 19:33, 20.01.22