8 צפייה בגלריה
מבצע צבאי בג'נין
מבצע צבאי בג'נין
כוחות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין
(צילום: EPA/ALAA BADARNEH)
נכנסים ליממה השנייה של מבצע "בית וגן": במערכת הביטחון מסרבים לנקוב במועד הסיום של המבצע במחנה הפליטים ג'נין, אך מודעים לסכנות ששהייה ממושכת בשטח אויב עלולה להביא. אתמול (יום שני) הגדירו בצה"ל את הפעולה בג'נין שהחלה לאחר חצות כ"פשיטה חטיבתית" בלבד ונמנעו מלהגדירה כ"מבצע", ובשעות הראשונות גם בדרג הפוליטי דיברו על "פעולה" ולא על מבצע.
אבל כבר עתה ברור שלא מדובר בפשיטה - מהלך צבאי שבו כוח חודר לשטח עוין, תוקף ונסוג - אלא במהלך שנראה כשהייה מבצעית בשטח הלחימה. כאלף לוחמי חטיבת הקומנדו וסיירות החי"ר של צה"ל החלו את היממה השנייה שלהם בג'נין, ואף גורם ישראלי לא מוכן להתחייב מתי הם יקופלו לאחור, לאחר שהרגו לפחות שמונה מחבלים, פצעו למעלה מ-100 ועצרו עשרות חשודים במעורבות בטרור.
נתניהו: "ג'נין הפכה לעיר מקלט לטרור"
(צילום: שגרירות ארה"ב בישראל )

ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בהצהרתו אמש כי המבצע יימשך ככל שיידרש, עד להשלמת המשימה. אלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס אמר במעבר סאלם בכניסה לג'נין כי "אני לא יודע כמה זמן המבצע יימשך, ואם הייתי יודע לא הייתי אומר". ובינתיים, הלחימה נמשכת.
הכוחות כבר השמידו מחסני אמל"ח ומעבדות נפץ ואיתרו כ-300 מטענים, ומבלי שאף לוחם נפגע בצורה משמעותית. באחת המעבדות אותרה אף כמות עצומה של אלפי רימונים תקינים, לצד מאות מטענים: בהם גם לפחות 10 מטעני גחון ובכל אחד לפחות 30 ק"ג של חומר נפץ. מטען שכזה הרים באוויר את רכב הפנתר הכבד ביציאה מג'נין לפני כשבועיים, וגרם לפציעת לוחמים ולהסתבכות המבצע. למעשה, המטענים הללו היו הטריגר המרכזי בהחלטה לצאת למבצע. לפי אחת הערכות, כלל המטענים והאמצעים הנפיצים שאותרו ונוטרלו אתמול מגיעים למשקל כולל הקרוב לחצי טון חומר נפץ.
8 צפייה בגלריה
הפרות סדר בג'נין
הפרות סדר בג'נין
שריפת צמיגים במחנה הפליטים ג'נין
(צילום: EUTERS/Raneen Sawafta)
8 צפייה בגלריה
פעילות צה"ל ב ג'נין
פעילות צה"ל ב ג'נין
(צילום: Jaafar ASHTIYEH / AFP)
חרף הטכנולוגיות החדשות שמסייעות ללוחמים, החשש מעייפות, ממתח מבצעי שיפחת ואף מהחום הכבד, עלולים לתת את אותותיהם למרות שמדובר בלוחמי היבשה האיכותיים ביותר. החשש העיקרי הוא דווקא מירי דו-צדדי, נקודת תורפה מבצעית בשל העובדה שמאות לוחמים מיחידות שונות פועלים במקביל בשטח צפוף.
גם אם הלוחמים ייצאו הלילה מג'נין והמבצע ייגמר, במערכת הביטחון לא פוסלים חזרה למבצעים דומים בהמשך ואומרים כי "כמו שהמתנו לשעת כושר אחרי שירו עלינו עשרות רקטות מעזה לפני שלושה חודשים ורק בזמן שהתאים לנו חיסלנו את בכירי הג'יהאד ברצועה - כך פעלנו בג'נין כעת ונפעל כך בהמשך במקומות אחרים. לפי לוחות הזמנים שטובים לנו, שממקסמים פגיעה באויב, מפתיעים אותו ומאפשרים יוזמה והתקפיות תוך הגנה על חיילינו".
המשמעות היא, אומרים גורמי ביטחון, שייתכן וזהו סבב הלחימה הממשי הראשון והממושך ביו"ש, בלב השטח הפלסטיני, בדומה לסבבים שהיו ברצועת עזה לאורך שני העשורים האחרונים.
8 צפייה בגלריה
לוחמי צה"ל ושב"כ איתרו והשמידו מעבדה שהכילה מאות מטענים ואמצעי לחימה
לוחמי צה"ל ושב"כ איתרו והשמידו מעבדה שהכילה מאות מטענים ואמצעי לחימה
מטענים ורימונים. הנשק הרב שאותר באחת ממעבדות הנפץ
(צילום: דובר צה"ל)
8 צפייה בגלריה
לוחמי צה"ל ושב"כ איתרו והשמידו מעבדה שהכילה מאות מטענים ואמצעי לחימה
לוחמי צה"ל ושב"כ איתרו והשמידו מעבדה שהכילה מאות מטענים ואמצעי לחימה
(צילום: דובר צה"ל)
גם האלוף פוקס הדגיש שהפעולה הזו "לא עומדת בפני עצמה. יהיו פה ויש פה רצף של פעילויות. כשנסיים את המבצע האוגדתי הזה, אנחנו נחזור לפה עוד מספר ימים, עוד שבוע - ולא נאפשר את המצב הזה, שיש פה מרחב טרור שמאפשר להוציא פעולות זדוניות ולפגוע באזרחי מדינת ישראל. זה לא אירוע נקודתי".
למבצע נקבעו הישגים מדידים - מעצר מבוקשים ספציפיים, פירוק תשתיות טרור במחנה הפליטים והגעה לריכוזי האמל"ח, מעבדות הנפץ והחמ"ל. האלוף פוקס הרחיב ואמר כי "מטרות המבצע הן לפגוע בתשתיות הטרור, להגביר את חופש הפעולה המבצעי שלנו בכל יהודה ושומרון, לפגוע בתשתיות ייצור המטענים וכמובן בחמושים".
8 צפייה בגלריה
פעילות צה"ל ב ג'נין
פעילות צה"ל ב ג'נין
נקבעו הישגים מדידים. פעילות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין
(צילום: Menahem KAHANA/AFP)
8 צפייה בגלריה
פעילות צה"ל ב ג'נין
פעילות צה"ל ב ג'נין
(צילום: RONALDO SCHEMIDT/AFP)
לדבריו, "גירדנו היום כבישים שלמים כדי להוציא מטענים מתחת לכביש. יש מרחבים שלמים שאנשים גרים בהם והם ממש מלכודות מוות עבורם". בישראל אומרים כי נרשמו עד כה הישגים טובים מאוד, אך יש עוד יעדים בבנק המטרות ועוד דברים שרוצים להשיג. גורמים מדיניים בכירים אומרים כי ההחלטה היא כרגע להמשיך מבלי להתעלם מהפוטנציאל השלילי שיש להמשך מבצע כזה: פגיעה בתשתיות וחשש לפגיעה בבלתי מעורבים.
בצמרת מערכת הביטחון ובקרב גורמים בדרג המדיני פועלים גם כעת גם לחזק את הרשות הפלסטינית: "זה אינטרס שלנו וחשוב מאוד לחזק ולא להחלישם. אנו עובדים על זה ומקווים שהתנאים שיושארו לאחר הפעולה יאפשרו למנגנוני הביטחון של הרשות לחזור לפעול שם".
8 צפייה בגלריה
אבו מאזן
אבו מאזן
ישראל עוקבת אחרי ההודעה שלו על הפסקת התיאום הביטחוני. אבו מאזן
(צילום: AFP)
לצד זאת, ישראל עוקבת אחרי ההודעה של אבו מאזן על הפסקת התיאום הבטחוני. אף שאין זו הפעם הראשונה שיו"ר הרשות הפלסטינית הודיע על כך, לא מקלים ראש בעניין, וזה אחד מהגורמים המשפיעים בקבלת הההחלטה על המשך המבצע.
בכירים מדיניים אמרו כי אין לישראל אינטרס להביא למיטוט הרשות: "אנו קשובים לרשות ומעבירים מסרים בנושא הזה". אלוף פיקוד המרכז הוסיף על הקשר עם הרשות: "יש סוג של תיאום. אנחנו פועלים לא נגד הרשות, אלא נגד הג'יהאד והחמאס. הם אויבים לא רק שלנו, ואני חושב שזו התשובה".
זווית נוספת היא הלגיטימציה הבינלאומית. המסר שמועבר מישראל לקהילה הבינלאומית הוא שאין מדינה בעולם שתשלים עם קיומה של עיר מקלט שמייצאת טרור. "ג'נין עוסקת בייצוא טרור ומטענים מטורפים. אם לא נגיע אליהם במחנה ג'נין, נפגוש אותם בשלב הראשון נגד כוחותינו, בשלב השני בהתנחלויות, בשלב השלישי במחסומים ובשלב הרביעי בעפולה ותל אביב", אומרים אותם גורמים.
בנוסף, ישראל מעבירה מסרים ברורים ללבנון וגם לעזה - שבו בצד ואל תתערבו, המבצע תחום לג'נין.
פורסם לראשונה: 22:32, 03.07.23