רוסיה הצהירה אמש (שבת) כי כוחותיה השלימו את כיבוש העיר בחמוט במזרח אוקראינה – העיר שעל השליטה בה התנהל הקרב הארוך והקשה מתחילת המלחמה, שפרצה בפברואר 2022.
שעות לפני הצהרת משרד ההגנה הרוסי הכריז יבגני פריגוז'ין, ראש "קבוצת וגנר" - החברה הצבאית הפרטית שמספקת שכירי חרב לכוחות הרוסיים, שלוחמיו הצליחו לסלק את הצבא האוקראיני מבחמוט. בסרטון מהעיר שבו הופיע לצד לוחמיו אמר פריגוז'ין כי כיבוש בחמוט הושלם, וכי בימים הקרובים אנשיו "ייצרו את קווי ההגנה הנחוצים ויעבירו את השליטה בעיר לידי הצבא".
אוקראינה הכחישה אתמול את טענתו של פריגוז'ין שהקרב בבחמוט הסתיים, אך הודתה שהמצב בשטח "קריטי". הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, שהגיע אתמול לוועידת ה-G7 בהירושימה, נשאל הבוקר לפני פגישה עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן אם בחמוט עדיין בידי אוקראינה. "אני חושב שלא", הוא השיב. התקשורת העולמית ראתה בהצהרה זו אישור להצהרה הרוסית, אך בהמשך טען הדובר של זלנסקי כי דבריו לא מהווים אישור לכך שבחמוט נכבשה. לגרסתו של הדובר, תשובתו של הנשיא האוקראיני בכלל התייחסה לשאלה אחרת - אם רוסיה אכן כבשה את בחמוט כפי שהצהירה.
כך או כך אמר זלנסקי שבחמוט נהרסה לחלוטין במערכה. "אתם חייבים להבין שלא נותר ממנה דבר. הרוסים החריבו הכול. עכשיו בחמוט קיימת רק בלבבות שלנו. זו טרגדיה", ציין נשיא אוקראינה.
זלנסקי בהירושימה: התמונות מזכירות את בחמוט
בצהריים מסר משרד ההגנה האוקראיני כי כוחותיו "מכתרים חלקית" את בחמוט, ועדיין שולטים בחלק מהעיר הנצורה. בהמשך הכחיש גם זלנסקי עצמו כי בחמוט בידי הרוסים. הוא אמר כי "נכון להיום, בחמוט לא נכבשה על-ידי הפדרציה הרוסית". בכיר בצבא האוקראיני אמר כי הכוחות שולטים על חלק "שולי" מבחמוט, אך שליטה זו תספיק להם כדי להיכנס לעיר כשהמצב בשטח ישתנה.
בביקור בהירושימה אמר זלנסקי כי תמונות ההרס של העיר היפנית, אחרי נפילת פצצת האטום בשלהי מלחמת העולם השנייה, מזכירות לו את ההרס בבחמוט ובערים אחרות באוקראינה.
בהודעת משרד ההגנה במוסקבה נאמר אמש כי "כתוצאה מפעולות התקפיות של 'קבוצת וגנר', בסיוע ארטילרי ואווירי של היחידות הדרומיות, הושלם שחרור העיר ארטיומובסק (שמה של בחמוט בימי ברית המועצות)". רוסיה הוסיפה כי הנשיא ולדימיר פוטין מברך את הכוחות על כיבוש העיר.
בהצהרה שפורסמה הבוקר באתר הקרמלין בירך פוטין על כך שהלחימה הארוכה בבחמוט הסתיימה בניצחון רוסי, והוסיף שהלוחמים שהצטיינו בקרב יקבלו עיטורים מהמדינה. הוא שיבח את "קבוצת וגנר" ואת הסיוע שהעניקו לה חיילי הצבא הרוסי.
אם רוסיה אכן כבשה את בחמוט הרי שמדובר בהישג הגדול ביותר שלה מזה יותר מ-10 חודשים. רוסיה לא הצליחה לכבוש את הערים הגדולות באוקראינה ובשמונת החודשים האחרונים, ברקע הסטטוס קוו במלחמה, היא מרכזת את מאמציה בכיבוש בחמוט בחבל דונבאס - קרב שגבה ממנה מחיר אדיר. מוסקבה טוענת תקופה ארוכה שכיבוש בחמוט יהווה "קרש קפיצה" להשלמת כיבוש חבל דונבאס, שמורכב מהמחוזות דונייצק ולוהנסק – שפוטין הכריז אשתקד על סיפוחם לרוסיה.
פריגוז'ין מאמין שלכיבוש בחמוט, שבה ערב המלחמה גרו 70,000 תושבים, יש חשיבות אסטרטגית מועטה. פרשנים מעריכים כי ניצחון רוסי בקרב על העיר לא צפוי לשנות את מהלך המלחמה.
הקרב על בחמוט חשף את מאבקי הכוחות בין פריגוז'ין לראשי הצבא הרוסי והמחלוקות על ניהול המלחמה. פריגוז'ין איים החודש להוציא את שכירי החרב שלו מבחמוט, וטען כי הצבא הרוסי גוזר עליהם "מוות חסר תכלית". פריגוז'ין, אוליגרך שמקורב לפוטין, טען כי הצבא הרוסי "מרעיב" את שכירי החרב שלו ולא מעניק להם את התחמושת הדרושה כדי להילחם.
בהודעתו אתמול על כיבוש העיר אמר פריגוז'ין כי בגלל "גחמות" של שר ההגנה סרגיי שויגו והרמטכ"ל ואלרי גרסימוב, מספר ההרוגים הרוסים היה גבוה פי 5 מההערכות. הוא הודה לפוטין "שנתן לנו את ההזדמנות הזאת ואת הכבוד הגדול להגן על המולדת שלנו".
בתחילת החודש העריך הבית הלבן כי כ-100,000 לוחמים רוסים נפגעו במלחמה באוקראינה רק מחודש דצמבר וכ-20,000 מתוכם נפלו במלחמה. לפי הממשל האמריקני, כמעט מחצית מהלוחמים הרוסים שנהרגו מדצמבר הם מ"קבוצת וגנר", שכאמור לוקחת חלק מרכזי בקרב על בחמוט. רבים מאנשי "קבוצת וגנר" הם אסירים ששוחררו מהכלא כדי להישלח למלחמה באוקראינה. לפי הבית הלבן, שכירי החרב האלה "נזרקו לשדה הקרב" מבלי לעבור הכשרה קרבית ראויה.
הבוקר, בפסגת ה-G7 בהירושימה, הודיע ביידן על חבילה נוספת של סיוע צבאי לקייב. חבילת הסיוע, שהיקפה מוערך ב-375 מיליון דולר, תכלול תחמושת, ארטילריה ורכבים משרויינים. הנשק המתקדם שמקבלת אוקראינה מהמערב - שכולל משגרי רקטות ומיירטי טילים - מחזק אותה בזמן שהיא נערכת למתקפת-הנגד שבה היא מתכוונת לפתוח בקרוב, כדי לשחרר אזורים שרוסיה כבשה.
ארגון ה-G7 מאגד את שבע הכלכלות הדמוקרטיות הגדולות בעולם – יפן, ארה"ב, בריטניה, צרפת, גרמניה, קנדה ואיטליה – וגם האיחוד האירופי משתתף בו. בסוף השבוע אמר ביידן לשאר מנהיגי ה-G7 כי וושינגטון תומכת בכך שבעלות בריתה של קייב יכשירו טייסים אוקראינים להשתמש במטוסי F-16. אף שארה"ב ובעלות בריתה טרם התחייבו פומבית לספק לאוקראינה מטוסים במועד ספציפי, הצעד הזה נתפס כהכנה להספקה שכזו, שאותה מבקש זלנסקי כבר חודשים.
ביידן על העברת F-16: זלנסקי הבטיח לא יתקוף ברוסיה
בהתחשב בעליונות האווירית המוחלטת שממנה נהנים הרוסים בשמי אוקראינה, התחמשות במטוסי F-16 תהיה מבחינת האוקראינים צעד משנה-משחק. אתמול שלחה רוסיה איום חריף למערב, ודרשה ממנו שלא להעביר לאוקראינה מטוסי F-16. אלכסנדר גרושקו, סגן שר החוץ הרוסי, אמר כי אם בעלות בריתה של קייב יעבירו לידיה מטוסים כאלה, יהיו טמונים בכך "סיכונים קולוסאליים" עבורן.
זלנסקי אמר היום כי הוא משוכנע שארצו תקבל את מטוסי ה-F-16 מהמערב. ביידן התייחס גם כן להעברת המטוסים, ואמר כי זלנסקי הבטיח לו שלא יעשה בהם שימוש לתקיפות בשטח רוסיה.