חיל האוויר ממשיך לתקוף בדאחייה, באיראן ממשיכים לאיים - ובינתיים ההתעניינות העולמית בטילים ששימשו בתקיפה הישראלית באיראן הולכת וגדלה. הלילה דווח בלבנון על 14 תקיפות בדאחייה בביירות, והבוקר (שבת) הודיע צה"ל כי הותקפו מפקדות, אתר ייצור אמצעי לחימה ותשתיות נוספות בשימוש חיזבאללה.
ראמפייג' בפעולה, בשלב הניסויים

התקיפות בדאחייה, הלילה
(צילום: דובר צה"ל)

היום פרסמה התקשורת באיראן סרטון נוסף הכולל את איסמעיל קאאני, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה שהיעלמותו גררה שורת שמועות, הפעם מכנס לכבוד מזכ"ל חיזבאללה שחוסל, חסן נסראללה. שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י אמר בכנס: "איראן תמיד תעמוד לצד לבנון והעמים המוסלמים. אם המלחמה תתרחב היא לא תהיה מוגבלת למערב אסיה, אלא עלולה להתרחב למדינות שונות בעולם". אתמול הוא צוטט כאומר כי "אם ישראל תמשיך במדיניות התוקפנית שלה, היא תקבל תגובה מתאימה".
יו"ר הפרלמנט האיראני מוחמד באקר קאליבאף אמר בכנס: "ישראל לא הצליחה להתקדם בדרום לבנון בזכות איתנות חיזבאללה. אירופה חייבת להבין שביטחונה הושג עקב תפקידו של חיזבאללה בחיסול הטרור של דאעש. התוקפנות נגד עזה ולבנון תתרחב אם לא יבלמו את הציונים. את ניצחון ההתנגדות נחגוג בירושלים".
קאאני תועד בכנס לנסראללה

ובזמן שהאיראנים ממשיכים לאיים, גם לאחר בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית, כתבה שפורסמה בסוכנות הידיעות רויטרס שמה זרקור על הטילים הבליסטיים המשוגרים ממטוסים - שבהם נעשה שימוש בתקיפה הישראלית באיראן, בחודש שעבר. לפי הכתבה, השימוש הישראלי האפקטיבי בטילים הללו בתקיפות צפוי להוביל להגדלת העניין ברחבי העולם ברכישתם. עד כה מעצמות העל נמנעו ברובן מלהשיג טילים שכאלו, והעדיפו להשתמש בטילי שיוט ובפצצות מונחות.
בתקיפה ב-26 באוקטובר צה"ל פגע במפעלים איראניים לייצור טילים ובסוללות הגנה אווירית, בשלושה גלי תקיפה. חוקרים אמרו שעל בסיס תמונות לוויין, היעדים כללו בניינים שבהם נעשה שימוש בתוכנית הגרעין האיראנית. ג'סטין ברונק, מומחה לנשק אווירי ולטכנולוגיה במכון מחקר בריטי, אמר כי טהרן מגנה על יעדים כאלה ב"מגוון עצום" של מערכות הגנה אווירית.
טילי שיוט נחשבים למטרה קלה יותר עבור מערכות הגנה אווירית צפופות, ביחס לטילים בליסטיים. אבל טילים בליסטיים משוגרים לרוב מנקודות שיגור ידועות, וגם המסלול של רובם קבוע - ולא ניתן לשינוי. מומחים אמרו כי טילים בליסטיים מדויקים ומהירים שמשוגרים ממטוסים, כמו "ראמפייג'" הישראלי שפותח על ידי אלביט מערכות והתעשייה האווירית, יכולים לפתור את הקשיים האלה. הם משתמשים בכנפונים כדי לעבור מרחקים ארוכים ולהישאר בגובה קבוע. לפי דיווחים שונים, נעשה שימוש בראמפייג' בשתי התקיפות באיראן. בדיווחים אחרים נטען כי נעשה שימוש באנקור כחול, טיל שהוזכר במסמכי המודיעין שדלפו מהפנטגון.
ראמפייג' יכול להיות משוגר ממטוס קרב במרחק 150 קילומטרים מהמטרה, ובכך לחמוק ממערכות הגילוי והיירוט של האויב. הטיל שוקל כחצי טון, וראש הקרב הקטן באופן יחסי שוקל כ-150 קילוגרמים. הוא כולל יכולת שליטה ובקרה על היקף הרסס שלו, על מנת להפוך את הפגיעה ליותר "כירורגית", מדויקת ועם נזק אגבי שולי, חרף הטווח הגדול שבו הטיל יהיה באוויר, בזמן המעוף מרגע הטלתו ועד לפגיעה.
עם חשיפת פיתוחו, לפני שש שנים, נכתב כי הוא יותאם לכלל פלטפורמות התקיפה, בהם מטוסי F-16, F-15 ו-F-35, ויוכל לתקוף בין היתר מטרות כמו סוללות נ"מ, מפקדות אויב, מחסני נשק, בסיסי לוגיסטיקה ועוד. ראש הקרב מונהג על ידי מערכת GPS, כך שהוא יכול לפעול בכל תנאי מזג אוויר, לרבות ערפל, עננות, יום ולילה.
"היתרון הגדול ביותר של טילים משוגרים המשוגרים ממטוסים ביחס לטילי שיוט כאלה הוא המהירות שבאמצעותה הם חודרים את ההגנה", אמר ג'פרי לואיס, מנהל מכון מחקר בקליפורניה. "החיסרון היה הדיוק - ונראה שהוא נפתר ברובו".
3 צפייה בגלריה
טיל אוויר קרקע חדש
טיל אוויר קרקע חדש
הטיל ראמפייג'. ניתן לשגרו ממרחק של 150 ק"מ
טילים בליסטיים המשוגרים מהקרקע, כמו אלו שבהן השתמשה איראן כדי לתקוף את ישראל פעמיים השנה, ושבהן השתמשו רוסיה ואוקראינה מתחילת הפלישה הרוסית לפני שנתיים וחצי - נמצאים ברשות צבאות רבים. כך גם טילי שיוט.
בגלל שטילי שיוט המשוגרים מהאוויר נישאים בידי מטוסים, נקודות השיגור שלהם גמישות - מה שמסייע למתכנני התקיפות. היתרון הוא שהם יכולים להגיע מכל כיוון, ולהקשות על ההגנה מולם", אמר המהנדס עוזי רובין, שזכה פעמיים בפרס ביטחון בישראל והיה הראשון שעמד בראש "מינהלת חומה" שבמסגרתה פותחה טיל החץ. כיום משמש רובין כחוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון.
עם זאת, גם הנשק הזה עלול להיות פגיע להגנה אווירית. באוקראינה, טילי פטריוט יירטו כמה פעמים טילי קינז'אל רוסיים, שכונו בתחילה כ"טיל שאי אפשר להפיל". מדינות רבות, ובהן ארצות הברית ובריטניה, התנסו במהלך המלחמה הקרה באפשרות בפיתוח טילים בליסטיים המשוגרים ממטוסים. אבל לפי מה שידוע כעת, רק לישראל, רוסיה וסין יש כלי נשק כאלה כיום.
3 צפייה בגלריה
 טיל קינז'אל רוסי. הפטריוט הצליח ליירט אותו
 טיל קינז'אל רוסי. הפטריוט הצליח ליירט אותו
טיל קינז'אל רוסי. הפטריוט הצליח ליירט אותו
(צילום: AP)
ארצות הברית ביצעה ניסוי בטיל בליסטי היפרסוני שכזה, AGM-183, אבל הפרויקט לא קיבל מימון לשנת התקציב הבאה. בגלל שלאמריקנים יש ארסנל גדול של טילי שיוט וטילים ארוכי-טווח אחרים, לוושינגטון יש רצון מועט בפיתוח טילים בליסטיים המשוגרים ממטוסים. גורם בחיל האוויר האמריקני אמר שבמבצעי חיל האוויר לא נעשה שימוש באותם טילים.
מומחה ביטחוני אמריקני אמר כי יצרנית הנשק האמריקנית ריית'און ביצעה ניסוי בטיל המשוגר מהאוויר ונועד לפגוע בספינות. בניסויים, הוא אמר, הטיל הצליח לפגוע במטרות קטנות על הקרקע המדמות מרכז מסה של משחתת. אותו טיל, SM-6, הוא למעשה נשק להגנה אווירית שעבר שינוי ייעוד לטיל אוויר-אוויר וקרקע-קרקע. לפחות רשמית, הוא לא נועד לשמש לתקיפות מטרות קרקעיות מהאוויר.
בכיר בתעשיית הנשק אמר כי בגלל שטילים בליסטיים המשוגרים ממטוסים משלבים הנחיה, ראשי נפץ ומנועי רקטות, למדינות רבות שיש כלי נשק מדויקים יש את היכולת להשיג אותם: "זו דרך חכמה לשלב רכיבים וטכנולוגיות ולהפוך זאת לנשק חדש שנותן להם יכולות גבוהות בהרבה, ולכן גם יותר אופציות - ובמחיר סביר".