שר המשפטים וסגן ראש הממשלה של בריטניה, דומיניק ראב, הודיע בסוף השבוע על התפטרותו מתפקידיו, בעקבות דו"ח חקירה שגובש סביב טענותיהם של עובדים להתעמרות מצדו. בכך הפך ראב לשר הבכיר השלישי בתוך שישה חודשים שנאלץ לעזוב את ממשלתו של רישי סונאק בעקבות התנהלות בלתי ראויה – עובדה שתקשה מאוד על סונאק לשקם את תדמיתה של המפלגה השמרנית ולקיים את הבטחתו שהממשלה שבראשה הוא עומד תהיה הוגנת, אמינה וישרה בכל הרמות.
ראב עצמו ביקש בנובמבר אשתקד לקיים חקירה עצמאית בעניינו, בעקבות תלונות שהתקבלו מצד עובדים בשלושה משרדי ממשלה שבהם עבד בעבר, ולפיהן הוא נהג בהם בתוקפנות וגרם להם תחושת השפלה. בתום חמישה חודשים שבהם גבה עדויות מעובדיו לשעבר של ראב גיבש מנהל החקירה, עו"ד אדם טאולי, דו"ח שבו ניקה אותו מרוב ההאשמות – אך אישר שתיים ומתח עליו ביקורת חריפה. בדו"ח קבע טאולי כי התנהלותו של ראב כלפי עובדים חרגה ממתן משוב ביקורתי הולם.
על פי הדו"ח, אף שראב לא התכוון להתעמר בעובדים ולא קילל אותם או צעק עליהם, במהלך עבודתו במשרד המשפטים הוא נקט נגדם תגובות פוגעניות, תקף אותם על עבודתם באופן החורג ממתחם הסבירות, ובמקרים שונים תיאר אותה כ"אומללה" ו"חסרת תועלת". התנהגותו במקרים שונים תוארה כ"מפחידה" ו"אגרסיבית". לפי הדו"ח, מאז פתיחת החקירה מיתן ראב את התנהגותו, אך היה עליו לעשות זאת עוד קודם לכן.
בעקבות הדו"ח פרסם ראב מכתב התפטרות זועם, שבו מתח ביקורת חריפה על הממצאים וטען כי הם מהווים תקדים מסוכן בכל הקשור לקביעת הקריטריונים להתנהגות נכונה בתפקיד ציבורי. במכתבו טען כי הדו"ח "מציב את הרף להתעמרות במקום נמוך כל כך, שזה יעודד תלונות שווא נגד שרים" ולא יאפשר להם לעבוד. במכתב ההתפטרות התנצל ראב על כל צער או עלבון בלתי-מכוונים שעשוי היה לגרום, אך הדגיש את העובדה שמרוב החשדות נגדו הוא נוקה. את החלטתו להתפטר בכל זאת הסביר בכך שכשזימן את החקירה החיצונית הבטיח שאם זו תקבע שיש אמת בטענות נגדו – יפרוש. "אני מאמין שחשוב לעמוד במילתי", כתב.
כשהטליאן עשה הפיכה: ראב נפש בכרתים
התפטרותו של ראב היא עוד מכה לראש הממשלה רישי סונאק. כשנכנס לדאונינג 10 באוקטובר הבטיח סונאק שהתנהלות ממשלתו תהיה שונה באופן דרמטי מהממשלה מוכת השערוריות של בוריס ג'ונסון שקרסה שלושה חודשים לפני כן ומזו של ליז טראס שהתמוטטה מעט אחר כך. השערוריות שפקדו את שתי הממשלות הללו ריסקו את המפלגה השמרנית בסקרים, וסונאק שם לעצמו ליעד לשקם את תדמיתה, במיוחד לקראת הבחירות לרשויות המקומיות שייערכו בעוד שבועיים, ושבהן צפויים השמרנים לאבד מושבים.
אלא שעד מהרה החלו הצרות לפקוד גם את ממשלתו: בנובמבר נאלץ השר הבכיר גווין וויליאמסון להתפטר בעקבות החשיפה ששלח לעובדים הודעות מלאות גידופים, קללות ואיומים, ובינואר פיטר ראש הממשלה את יו"ר המפלגה השמרנית נדים זהאווי אחרי שנקבע כי הפר את הקוד הממשלתי בכך שלא היה גלוי בנוגע לתשלומי המס שלו. השבוע נחשף כי סונאק עצמו מתמודד כעת עם חקירה בוועדת האתיקה של הפרלמנט הבריטי, בעקבות הגילוי שרעייתו המיליארדרית לא הצהירה כראוי על מניותיה בחברה שעומדת לקצור רווחים ממדיניות הממשלה.
דומיניק ראב בן ה-49, בעל חגורה שחורה בקראטה, משתייך לדור של פוליטיקאים שעלו לשלטון אחרי משאל העם על הברקזיט בשנת 2016, שבו החליטו הבריטים לפרוש מהאיחוד האירופי. בסוף העשור הקודם כיהן כשר לענייני ברקזיט. ההסתבכות הנוכחית איננה הראשונה שלו: בשנת 2021 הודח מתפקידו כשר החוץ, בעקבות העובדה שלא טרח לשוב מחופשה בכרתים בשעה שהטליבאן ביצע הפיכה באפגניסטן והשתלט על קאבול – אירוע דרמטי שהסתיים בפינוי כאוטי של דיפלומטים ואזרחים בריטים מהמדינה.
כסגן ראש הממשלה לא היו לראב סמכויות רשמיות כלשהן, אך היה עליו למלא את מקומו של סונאק במקרה שזה אינו נמצא בפרלמנט או במקרה שנבצר ממנו למלא אותו. הוא נחשב לבעל ברית קרוב של סונאק, ובקיץ שעבר סייע לו במרוץ שלו לראשות המפלגה השמרנית ולראשות הממשלה. אתמול נמסר כי אוליבר דוודן, שר בקבינט ובעל ברית נוסף של סונאק, מונה למחליפו של ראב כסגן ראש הממשלה, וכי עורך הדין לשעבר אלכס צ'אלק יחליף אותו כשר המשפטים.
בעוד שבסיעה השמרנית בפרלמנט יש מי שסבורים כי ראב לא היה צריך לאבד את תפקידו, מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה קיר סטרמר האשים את ראש הממשלה סונאק בחולשה, בשל העובדה שהניח לראב להתפטר – במקום לפטר אותו בעצמו.