חודשיים אחרי שניצח בפער גדול את מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה-פן בבחירות לנשיאות, נשיא צרפת עמנואל מקרון עומד כעת בפני הקרב הבא שלו: השליטה בפרלמנט, שבלעדיה לא יוכל להוציא לפועל את הרפורמות שהבטיח לבוחריו. אתמול (ראשון) נערך הסבב הראשון בבחירות לאסיפה הלאומית – הבית התחתון בפרלמנט שלו שמורה המילה האחרונה על הסנאט בכל הנוגע לחקיקה – ועם סגירת הקלפיות חזו אמש המדגמים השונים כי בעלי בריתו של מקרון אמנם יזכו במספר המושבים הגבוה ביותר, אולם טרם ברור אם יזכו ברוב מוחלט.
לפי המדגמים, קואליציית המפלגות התומכות במקרון ובמדיניותו, !Ensemble ("ביחד") צפויה לזכות בתום הסבב השני שייערך בעוד שבוע ב-270 עד 310 מושבים באסיפה הלאומית, שבה 577 מושבים בסך הכול. קואליציית מפלגות השמאל, שאותה הוביל איש השמאל-הקיצוני ז'אן לוק מלנשון, צפויה לזכות ב-170 עד 220 מושבים – עלייה משמעותית ביחס למספר המושבים שזכו אנשי השמאל בבחירות הקודמות ב-2017. לפי המדגמים, בשיעור הקולות עצמם קואליציית השמאל של מלנשון נושפת בעורפה של הברית של מקרון: 25.8% מהקולות קיבלו אנשי מלנשון, בעוד אנשי מקרון קיבלו 26.2% מהקולות.
הבחירות הפרלמנטריות בצרפת סבוכות למדי. יותר מ-6,000 מועמדים, הצעיר שבהם בן 18 והמבוגר ביותר בן 92, התמודדו אתמול על 577 המושבים בבית התחתון, ומדובר כאמור רק בסבב הראשון. במרוצים שבהם לא יהיה מנצח ברור, עד ארבעה מהמועמדים שזכו בלפחות 12.5% מהקולות ימשיכו לסיבוב שני ומכריע ב-19 ביוני. בסוכנות הידיעות "רויטרס" הדגישו כי בגלל השיטה הזו, שיעור ההצבעה הפופולרי בסבב הראשון, כלומר מספר הקולות הכולל, אינו אומדן טוב לתוצאה הסופית בסבב השני.
לפי שעה טרם ברור אם בעלי בריתו של מקרון יצליחו להשיג את מספר המושבים הנדרש כדי שהנשיא יהנה מרוב מוחלט בפרלמנט – שעומד על 289 – אולם בכלי תקשורת שונים בעולם מדגישים כי בכל מקרה, כיוון שהקואליציה שלו תזכה במספר המושבים הגדול ביותר – היא תוכל למשול, אולם תידרש להגיע לפשרות מול מחוקקים באופוזיציה. אם משא ומתן שכזה מולם ייכפה על מקרון, הוא עשוי להתקשה להוציא לפועל את הבטחות הבחירות שלו, הכוללות בין היתר הפחתת מיסים והעלאת גיל הפרישה מ-62 ל-65.
לאחר הסבב השני בבחירות לנשיאות באפריל האחרון, שבהן זכה מקרון בכהונה שנייה בתפקיד, הסקרים חזו כי אנשיו ישמרו על הרוב שלהם בפרלמנט. אולם מאז שמר מקרון על פרופיל נמוך למדי, ומיעט להופיע בפומבי. במקביל, איש השמאל הקיצוני מלנשון הצליח לאחד שורה של גורמים במחנה השמאל, בהם הסוציאליסטים והירוקים. כפי שעשה גם בבחירות לנשיאות, שבהן זכה מלנשון לשיעור מפתיע למדי של תומכים בסבב הראשון (אולם עדיין לא הצליח להעפיל לסבב השני), הוא הצליח כעת להגדיל את כוחו של השמאל בפרלמנט באמצעות התמקדות בחשש המרכזי של הצרפתים: האינפלציה ויוקר המחיה המאמיר.
מלנשון הציג את מקרון כמי שמחובר לשוק ההון ומעוניין להגן על העשירים יותר מאשר על המשפחות קשות-היום. מלנשון דורש בין היתר להוריד את גיל הפרישה ל-60 ולהקפיא את מחירי האנרגיה שמזנקים מאז תחילת המלחמה באוקראינה. הוא מתנגד נחרץ של ברית נאט"ו, וקרא לצרפת שלא לציית לחוקיו של האיחוד האירופי. תקוותו הייתה להשיג רוב בפרלמנט וכך לכפות על מקרון למנותו לראש ממשלה, אולם התוכנית הזו נכזבה.
למרות העובדה שהסוגיה המרכזית בבחירות הייתה יוקר המחיה, רוב הצרפתים היו אדישים אליהן: שיעור ההצבעה אתמול היה נמוך ביותר, ופחות מחצי מ-48.7 מיליון בעלי זכות הבחירה בצרפת הגיעו לקלפיות. כך למשל, אשת הימין הקיצוני מרין לה פן זכתה אמנם במחוז שלה בצפון צרפת ב-55% מהקולות בסבב הראשון, אולם בגלל כללים הנוגעים לשיעור הצבעה מינימלי היא תידרש בכל זאת להמשיך לסבב שני בעוד שבוע.
בסבב הבחירות אתמול התמודדו גם כמה משרי הממשלה החדשה שהרכיב מקרון לאחר ניצחונו בבחירות לנשיאות, וכמה מהם עלולים לאבד את מקומם. לפי רויטרס אחד השרים שנמצאים בסכנה ממשית לאיבוד המושב שלהם בפרלמנט הוא השר לשיתוף פעולה אירופי קלמנט בון, שמתמודד על מחוז בחירה במזרח העיר פריז. בון בן ה-40 נחשב לבעל ברית קרוב של מקרון, וגורם ממשלתי הודה בפני רויטרס כי הפסד שלו יהווה "אובדן כואב".
פורסם לראשונה: 23:59, 12.06.22