ירי מרצועת עזה, שעות לאחר מותו של מי שנודע כ"הוגה שביתות הרעב בכלא": השייח חאדר עדנאן, מבכירי הג'יהאד האיסלאמי ביהודה ושומרון, נמצא לפנות בוקר (שלישי) ללא הכרה בתאו בבית המעצר ניצן, לאחר ששבת רעב במשך 86 ימים. בתום פעולות החייאה נקבע מותו בבית החולים אסף הרופא. שעות לאחר מות עדנאן נשמעה הבוקר אזעקת צבע אדום בקיבוץ סעד שבעוטף עזה. צה"ל עדכן לאחר מכן כי שלוש רקטות שוגרו מהרצועה, והתפוצצו בשטחים פתוחים. כשעה לאחר שיגור הרקטות אירע גם פיגוע ירי לעבר מכוניות בשומרון, וגבר כבן 39 נפצע קל משברי זכוכית.
עדנאן, בן 45 מעראבה שליד ג'נין, נעצר על ידי כוחות הביטחון בפעם ה-13 בחייו ב-5 בפברואר, ונכלא בפעם העשירית בשב"ס. הוא פתח בשביתת רעב זמן קצר לאחר מכן, והייתה זו הפעם החמישית בסך הכול שבה שבת רעב אחרי שנעצר על ידי ישראל. הוא נעצר כעת בחשד לחברות בארגון טרור, תמיכה בטרור והסתה, ולפי שירות בתי הסוהר "סירב לבצע בדיקות רפואיות או לקבל טיפול רפואי".
עורך דינו של עדנאן, ג'מיל אל-חטיב, האשים את ישראל ברשלנות רפואית. "אחרי 36 ימים של מעצר, דרשנו שהוא יועבר לבית חולים אזרחי כדי שניתן יהיה לעקוב אחריו בצורה ראויה. למרבה הצער, הדרישה שלנו נתקלה בעקשנות ובסרבנות מצד רשויות הכלא הישראליות", אמר עורך הדין בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס.
גם לאחר שיגור הרקטות הבוקר, הג'יהאד האסלאמי איים בנקמה על מותו של עדנאן. "כל האופציות פתוחות בפני ההתנגדות לתגובה על פשע הרצח", אמר דובר ארגון הטרור. בארגון הודיעו גם על שביתה כללית בגדה ובעזה: "השייח והמפקד עדנאן מת מפשע שהאחריות עליו מוטלת על כתפי הכיבוש שעצר אותו והתעלם מהסבל שלו, ופעל נגדו בפשעים מכוערים, והוא ישלם את המחיר על הפשע הזה", אמרו בג'יהאד. "עדנאן היה מאלה שסללו את הדרך עבור כל מי שתמך בחירות בפלסטין והעולם כולו". בהמשך דיווחו הפלסטינים כי הזרוע הצבאית של הג'יהאד האיסלאמי ברצועת עזה העלתה כוננות, אבל ארגון הטרור לא אישר זאת רשמית.
חמאס איים אף הוא בתגובה, ודובר ארגון הטרור חאזם קאסם תיאר הבוקר את מותו של עדנאן כ"הוצאה להורג בדם קר על ידי שב"ס". לדבריו, "העם הפלסטיני לא יוכל לעבור על הפשע הזה בשקט ויגיב לכך בהתאם. דרך המהפכה וההתנגדות תסלים". הוא גם תקף את התנהלות הארגונים הבינלאומיים וטען שהם "עומדים מנגד ולא תומכים באסירים הפלסטיניים - ובכך מעודדים את הכיבוש להמשיך בפשעיו".
גם ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה התייחס למות האסיר הבכיר: "זה בוקר עצוב לפלסטין. הכיבוש, הנהלת בתי הכלא ומערכת המשפט ביצעו פשע מכוון נגדו, סירבו לבקשה לשחררו והזניחו אותו רפואית בצינוק". במשרד החוץ הפלסטיני קראו לחקירה בינלאומית סביב מותו של עדנאן, ואיימו לפנות לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג. במועדון האסיר הפלסטיני כינו זאת "רצח בכוונה תחילה".
"לוחם הקיבה הריקה", שנחשב לגיבור פלסטיני
חאדר עדנאן ידוע כמי שהטמיע באסירים הביטחוניים את עיקרון שביתות הרעב בכלא הישראלי כדי להשתחרר או לקבל את דרישותיו, ונחשב לגיבור בעיני הפלסטינים. הוא מכונה על-ידם "לוחם הקיבה הריקה".
ב-2005 הוא פתח בשביתת רעב למשך 12 ימים בעקבות בידודו בכלא הישראלי. הוא לא הפסיק את שביתתו עד שהנהלת הכלא נעתרה לדרישתו להעביר אותו למחלקות הרגילות של בית הסוהר. ב-2012 הוא שוחרר מהכלא בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון לאחר הידרדרות במצבו הבריאותי, שנגרמה משביתת רעב במשך חודשיים.
האיש שנחשב כ"מוח" לתכנון פעילויות הג'יהאד האיסלאמי בגדה המערבית נעצר גם ב-2015, ופתח אז בשביתת רעב שנמשכה 56 ימים. בכך הצליח להפעיל לחץ על הרשויות בישראל עד לשחררו, ובנוסף הן התחייבו לא להכניסו שוב למעצר מנהלי. אולם גם בשנים שלאחר נעצר כמה פעמים ופתח בשביתות רעב נוספות.
את הזיקה לפוליטיקה קיבל עדנאן במסגרת לימודיו באוניברסיטת ביר זית. את המעצר הראשון שלו ביצעה דווקא הרשות הפלסטינית. הוא הואשם בהסתה להשלכת אבנים לעבר ראש ממשלת צרפת לשעבר ליונל ז'וספן, שביקר באוניברסיטת ביר זית ב-1998. גם במעצר הזה הוא פתח בשביתת רעב שנמשכה עשרה ימים.
בסך הכול עדנאן שבת כאמור חמש פעמים אחרי שנעצר או נכלא על ידי ישראל, ואת האחרונה שהסתיימה כעת במותו הוא החל בעקבות מעצרו בפברואר השנה. בניגוד למעצרים קודמים שנעשו באמצעות צווים מנהליים, הפעם הוגש נגדו כתב אישום ובית המשפט קבע שיישאר מאחורי סורג ובריח עד לתום ההליכים המשפטיים נגדו.
לפי כתב האישום, עדנאן עמד מאחורי עשרות "פעילויות ארגוניות" של הג'יהאד האיסלאמי, ונשא גם נאומים שבהם הסית ותמך בארגון הטרור. ההחלטה על מעצרו, כך מציינים במערכת הביטחון, נבחנה על ידי בית המשפט הצבאי לערעורים כמה פעמים, תוך התייחסות למצבו הרפואי. רק בימים האחרונים קבע אותו בית משפט שישנה סכנה בהיעתרות לדרישתו של עדנאן לשחרור בגלל מצבו הרפואי.
לאורך השנים פתחו כמה וכמה אסירים פלסטינים בשביתות רעב במחאה על מעצרם או תנאי שהותם בכלא הישראלי. ברוב המקרים ישראל שחררה אותם בסופו של דבר, אחרי שהמצב של חלקם הידרדר בצורה משמעותית. ראש מועדון האסיר הפלסטיני, קדורה פארס, טען בשיחה עם סוכנות הידיעות AFP כי עדנאן הוא "הפלסטיני הראשון שמת כתוצאה משביתת הרעב שלו" בכלא הישראלי. לדברי פארס, אסירים פלסטינים נוספים מתו בעבר כתוצאה מניסיונות להאכיל אותם בכפייה.
פורסם לראשונה: 04:40, 02.05.23