המטה לביטחון לאומי (מל"ל) חשף היום (שלישי) ניסיון של גורמים איראניים לפגוע באיש עסקים ישראלי באמצעות התחזות למחלקת החדשות הפרסית של רשת "אל-ערביה". הגורמים פנו לאיש העסקים בטלגרם, וניסו למשוך אותו לדובאי באמצעות הצעה לריאיון - למטרת פגיעה בו כגון חטיפה או רצח. במקביל, שלחו קישורים זדוניים במטרה להשתלט על הטלפון הנייד שלו.
החשוד פנה למל"ל בשל ההתנהלות החשודה, והבדיקה העלתה כי מדובר בניסיון של גורמי טרור איראניים. כעת, בכיר במל״ל מגלה שמדובר בתופעה המתרחשת באמצעות דפוסי פעולה, ומספר על מקרים דומים שסיכל המטה ועל אמצעי הזהירות הדרושים להתגוננות מפני ניסיונות אלה.
לדברי הבכיר, הארגון סיכל בשנתיים האחרונות כמה מקרים שבהם איראן ניסתה למשוך ישראלים לחו״ל למטרות חטיפה ורצח. במל"ל מדברים על תופעה של ניסיון למשוך ישראלים ממגוון תחומים - אנשי עסקים, מדענים, אנשי אקדמיה, רופאים ועוד, כאשר לאיראנים יש מערך ניטור שמחפש ישראלים בעלי נוכחות גבוהה ברשתות החברתיות כדי להבין איפה הם. הגורם במל"ל הסביר כי לעיתים האיראנים מנצלים התנהגות לא נבונה ברשת כדי לנטר את הישראלים ולנסות לפתות אותם להגיע למדינה מסוימת.
"ראינו בכל מיני הזדמנויות שהאיראנים לא בחלו בכלום ופשוט ניסו לפגוע בישראלים באשר הם, כמו הניסיון לפגוע בתיירים הישראלים בטורקיה לפני כשנתיים", מספר הבכיר. "לפעמים הם יותר ממוקדים ומחפשים ישראלים ספציפיים. כרגע יש מוטיבציה גבוהה ובסיסית של האיראנים לייצר פח"ע (פעילות חבלנית עויינת). ככל שהישראלים יהיו יותר מפורסמים או בכירים כך ייטב, אך לעיתים יש ניצול הזדמנויות כלפי ישראלים תמימים, ממדען ועד רופא בכיר".
הבכיר הוסיף: "בכל רגע נתון יש כמה מאמצי פח"ע בכמה מקומות בעולם. במבחן התוצאה ובזהירות מול היקף האיומים והמאמצים, ההצלחות שלהם מועטות והשאיפה שלנו היא שכך זה יימשך".
"במל"ל מדברים על תופעה של ניסיון למשוך ישראלים ממגוון תחומים, עסקים, מדע, אקדמיה, רפואה ועוד. לאיראנים יש מערך ניטור שמחפש ישראלים בעלי נוכחות ברשת כדי להבין איפה הם, ולעיתים מנצלים התנהגות לא נבונה כדי לנטר ולפתות אותם להגיע למדינה מסוימת"
סימני אזהרה ודרכי התגוננות
במל"ל מדגישים כי יש לאמת בתחילת השיח עם גורם שאינו מוכר (עסקי/אקדמי/אחר) את זהותו, ולקיים שיח ישיר באמצעות אמצעי תקשורת שונים, כמו התכתבות במספר אפליקציות או קיום שיחת שמע או וידאו.
כדי למנוע ולצמצם את הסיכונים, על הציבור בישראל לשמור על פרטיות ברשתות חברתיות ולהימנע משיתוף פרטים כגון מספרי טלפון, מיקום בזמן אמת ותוכניות לעתיד. שכן, מסירת פרטים אלו תסייע לגורמי טרור לאסוף מידע חשוב לגבי היעד הפוטנציאלי לפגיעה, ולהתאים את אופי ומתווה הפנייה הממוקד אליו.
בעת שהייה בחו"ל, אם קיים חשש מאיום של גורמי טרור, מומלץ לעדכן בראש ובראשונה את שירותי הביטחון המקומיים של המדינה שבה שוהים, ולאחר מכן את מוקד אזהרות המסע של המטה לביטחון לאומי (פועל 24/7) בטלפון 02-6667444. לשאלות או דיווח על אירועים בסוגיות נוספות, כגון ביטחון אישי בהקשרי פשיעה ואנטישמיות וסוגיות קונסולריות, יש לפנות למוקד משרד החוץ הפועל גם הוא 24 שעות ביממה בטלפון 02-5303155.