בצל הדיווחים על ניסיונות להתנעת שיחות המו"מ והלחץ של ארצות הברית לקדם זאת, בישראל נשמעת אופטימיות זהירה לקראת עסקת חטופים. ארבעה גורמים מרכזיים עומדים במרכזה של אותה אופטימיות: מודל הפסקת האש בלבנון שמקרין גם על עזה; חמאס מוטרד מכך שנותר לבדו וחושש מהאפשרות שצה"ל יתגבר כוחות בעזה אחרי שיתפנה מלבנון; תמיכה של נשיא ארה"ב הנבחר טראמפ במהלך של ביידן; ועייפות של כולם.
1 צפייה בגלריה
הרס ברצועת עזה
הרס ברצועת עזה
אופטימיות זהירה בישראל בצל הלחץ האמריקני, חמאס עומד על תנאיו
(צילום: רויטרס / REUTERS / Mohammed Salem / Erin Schaff /Pool , אלכס קולומויסקי, AP / Carlos Osorio)
הסרטון של החטוף עידן אלכסנדר שפורסם אמש

בשונה מהתבטאויות עבר, טראמפ מעוניין כעת לקדם עסקת חטופים עוד לפני שישוב לבית הלבן ב-20 בינואר. הנשיא הנבחר אף העביר לראש הממשלה בנימין נתניהו מסר שלפיו על ישראל לסיים את המלחמה לפני חילופי השלטון בארה"ב. מי שמובילים כעת את המגעים לעסקה הם האמריקנים, בעזרת קטאר ומצרים. למעשה, למרות ההצהרות של קטאר על הקפאת המעורבות במגעים, היא עדיין הגורם המרכזי.
ההצעה שעומדת כעת על הפרק היא הפסקת אש של 60 ימים – עם הישארות ישראלית מצומצמת בפילדלפי. גורם שמעורה בפרטים אמר כי הבעיה היא לא חמאס – אלא ישראל. מנגד, גורם ישראלי בכיר אמר כי אם ארגון הטרור יסכים להגליה (גירוש) סמלית של מנהיגי חמאס מעזה - אפשר אולי יהיה ללכת על עסקה שכוללת הפסקה של המלחמה, אך הבעיה כאן היא הנראות. לדבריו, נתניהו לא יכול לאפשר תמונה של חזרת חמאס לשלטון.
גורם ישראלי אחר שמעורה בפרטים העריך כי במגעים ימצאו בסופו של דבר "מכבסת מילים יפה" כדי לתרץ את הפסקת המלחמה. עוד העריך כי כל העוסקים בנושא מבינים שחמאס לא יתפשר על כך, או לכל הפחות יתעקש על קבלת ערבויות לסיום המלחמה אחרי השלב ההומניטרי הראשון. "זו תקופה דינמית, ישנו סיכוי להרחבת האפשרויות, אנו בוחנים את המצב ופועלים בהתאם", אמר הערב בכיר ישראלי שמעורה בפרטים.
אימו של עידן אלכסנדר: "נתניהו הבטיח שבשלו התנאים לשחרור החטופים"
( צילום: satview)

בתוך כך, נתניהו מכנס הערב התייעצות מצומצמת של שרים וראשי צוות המו"מ על המגעים לעסקת חטופים. ניתן להעריך כי מתרחשים דברים מאחורי הקלעים, אך מוקדם עדיין לדעת אם יבשילו לעסקה.
אך למרות האופטימיות הזהירה בישראל, בכירים בחמאס אמרו כי הם "מחכים לשינוי בעמדה הישראלית". לדבריהם, חמאס עדיין עומד על דרישותיו: הפסקת הלחימה, נסיגת צה"ל מכל הרצועה, הבטחה לשיקום הרצועה והכנסת סיוע באופן אינטנסיבי. מנגד, גורמים בפתח שדנים עם חמאס והג'יהאד האיסלאמי על ה"יום שאחרי" אמרו כי ישנה "התקדמות זהירה יחסית" בעניין הסכמת חמאס לוועדה לניהול הרצועה.

האופטימיות של הרצוג: "יש משא ומתן, והוא אפשרי"

גם נשיא המדינה יצחק הרצוג השמיע היום התבטאות אופטימית בנוגע לעסקה. "יש משא ומתן מאחורי הקלעים, והוא אפשרי. עכשיו זו הזדמנות להביא שינוי מיוחד שיוביל לעסקת חטופים", אמר בפגישתו עם משפחתו של החטוף עידן אלכסנדר, שסרטון שלו משבי חמאס פורסם אתמול.
הפגישה של הרצוג עם משפחתו של החטוף עידן אלכסנדר
( צילום: אבי קנר)

הרצוג הוסיף בפגישה: "אני חוזר על הקריאה, עכשיו אחרי לבנון זה הזמן להגיע לעסקה ולהחזיר את החטופים הביתה. יש משא ומתן עם אויב מר ואכזר, שכל המטרה שלו בסרטון הייתה לייאש את כולנו. ולהיפך - אני חושב שהסרטון הזה נתן לנו הרבה כוח". לדבריו, "הקריאה שלי לעולם כולו, לצמרת מדינת ישראל ולכל המתווכות - עכשיו זה הזמן. אנחנו רוצים את עידן בבית. אנחנו רוצים את כולם בבית הכי מהר שאפשר. אנחנו זועקים את זה יום-יום - עכשיו זה הזמן לעשות את זה.
"הסרטון הזה הוא סוג של דרישת שלום, שהיא קשה ונוראית, וכשראיתי את הסרטון הזה בכיתי, אך גם התמלאתי בתקווה", אמר הנשיא. יעל אלכסנדר, אימו של עידן, שיתפה: "עברתי לילה ללא שינה. עידן, הקול שלו והסרטון שרץ בלי הפסקה. רואים בסרטון שעידן עובר גיהינום, הוא זועק ועצוב בעיניים, אבל זה נתן לי המון כוח - עידן חיזק אותנו בקריאה שלו אלינו. שחררנו את הסרטון הזה כדי שכולם יראו - עידן בחיים, ועוד הרבה חטופים בחיים, והגיע הזמן לעשות מעשה ולשחרר אותם".
במקביל, אביו של עידן, עדי אלכסנדר, התאסף עם מאות פעילים בניו יורק, בקריאה לנשיא המכהן ג'ו ביידן ולנשיא הנבחר טראמפ להביא לעסקה שתשחרר את כל 101 החטופים. "המילים של עידן בסרטון רודפות אותי: 'כל יום כאן מרגיש כמו נצח'. אף אבא לא צריך לשמוע את ילדו מתחנן כך על חייו", אמר.
שיחה עם אביו של החטוף עידן אלכסנדר, לפני כשלושה שבועות
(מיקי שמידט)

הוא הוסיף: "עידן מאמין בחוזקה של ארצות הברית. גם אני. אבל כוח לא אומר כלום אם הוא לא משולב עם פעולה. אני עומד כאן אחרי שראיתי את הבן שלי בחיים בפעם הראשונה מזה יותר משנה. זה אומנם נתן לנו שביב של תקווה, אבל זה גם הצית מחדש את הדחיפות של התחינה שלנו: הזמן אוזל. הנשיא ביידן, הנשיא הנבחר טראמפ, ראש הממשלה נתניהו - אני קורא לכולכם לפעול. זה לא רגע לפוליטיקה או להיסוס. זה רגע לאומץ, לשיתוף פעולה ולפעולה החלטית".
אורנה ורונן נאוטרה, הוריו של החטוף הישראלי-אמריקני עומר נאוטרה, נאמו גם כן וקראו לביידן וטראמפ: "תנצלו את הרגע, תעבדו יחד, לפני ינואר. זה יכול להיות רגע שמאחד את כולנו". לדבריהם, "אנחנו רואים ומעריכים את מחויבותו של ביידן. התנאים בלבנון השתנו, כל העיניים עכשיו על עזה. עם ישראל מחכה. זה הזמן להחזיר אותם. עומר ועידן גדלו כאן, עשו את המעשה הציוני, עזבו הכול מאחורה ונתנו הכול למדינה שהם אוהבים. מגיע להם לחזור הביתה".
נשיא רובע מנהטן, מארק לוין, הוסיף כי "חשוב שהעולם ידע, לא נפסיק להילחם. אנחנו דורשים שהקהילה הבינלאומית תשים את הנושא בראש סדר העדיפויות. תביאו את עידן, עומר וכולם הביתה. עכשיו".