נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח היום (רביעי) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו , כיממה לאחר החלטת רה"מ להציב אולטימטום לפני אישור הטיסה של שר הביטחון יואב גלנט לוושינגטון. גם המועמדת הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב קמלה האריס הצטרפה לשיחה בין השניים.
בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי לפי גורמים רשמיים בירושלים, השיחה בין שני המנהיגים נועדה בין היתר כדי לדון בתוכניות הישראליות למתקפת תגמול נגד איראן, בתגובה למטח האחרון ששיגרה לישראל. בלשכתו של נתניהו נכחו במהלך השיחה גם השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, יועצו המדיני של רה"מ אופיר פאלק, המשנה לראש המל"ל גיל רייך, ראש האגף למדיניות חוץ של המל"ל ד"ר יוסף דרזנין, המזכיר הצבאי לרה"מ האלוף רומן גופמן וקצין במזכירות הצבאית לרה"מ. לפי דובר מחלקת המדינה האמריקנית מת'יו מילר, גם מזכיר המדינה אנתוני בלינקן השתתף בשיחה.
בניו יורק טיימס ציינו כי העובדה שראש הממשלה והנשיא לא שוחחו במשך חודש וחצי חרף כל האירועים שהתרחשו "משקפת את מערכת היחסים הגרועה ביותר בין ארה"ב לישראל זה שנים". בינתיים, לשכת ראש הממשלה מסרה כי השיחה ארכה 50 דקות, בעוד שהאמריקנים אומרים כי היא ארכה 30 דקות.
זמן קצר אחרי השיחה, שר הביטחון יואב גלנט - שביקר ביחידה 9900 של אגף המודיעין, שמשמשת לאיסוף מודיעין חזותי - אמר כי "ההתקפה האיראנית הייתה אגרסיבית אך לא מדויקת. לעומת זאת - התקיפה שלנו תהיה קטלנית, מדויקת ובעיקר מפתיעה, הם לא יבינו מה קרה ואיך, והם יראו את התוצאות". הוא הדגיש כי בתקיפות האיראניות חיל האוויר לא נפגע, כל מסלולי ההמראה פועלים - וכך גם לא נפגע אף חייל או אזרח.
לפי לשכת גלנט, הוא קיבל ביחידה 9900 סקירה על ההכנה לתקיפות האחרונות בלבנון - וגם לקראת התקיפות שצפויות לבוא בזירות השונות. "בזכותכם אנחנו רואים את כל המזרח התיכון – איראן, לבנון, סוריה, תימן, עיראק וכל מקום אחר", אמר. "אנחנו רואים בדיוק ובצורה מאוד מאוד ממוקדת כל מקום שאנחנו רוצים".
הוא הבהיר כי בניגוד לאיראן, הדיוק של צה"ל הוא "מאוד מאוד ממוקד", והדגיש: "יכולת לתקוף היא יכולת מאוד חזקה וכמו שעשינו עד עכשיו במלחמה בכל הגזרות האחרות - מי שתוקף אותנו יפגע וישלם מחיר".
לדבריו, "הדבר הזה הוא תהליך של תיאום שנעשה מהלוחמים בשטח ובמפקדות, עובר עד הרמטכ"ל, מהרמטכ"ל לשר הביטחון, לראש הממשלה. כולנו, כל ציר הפיקוד מיושר ומחודד סביב העניין הזה".
גלנט ימריא?
לפני קיום השיחה בין ביידן לנתניהו, הציב אתמול ראש הממשלה שני תנאים לטיסתו של גלנט לארה"ב - לפני אישור שלה. אחד מהם הוא שיחה שיקיים עם ביידן, אחרי שהשניים לא שוחחו במשך שבועות ארוכים, והשני היה אישור בקבינט של הפעולות הבאות נגד איראן. כעת, משהשיחה התקיימה, צפוי גלנט לתאם מועד חדש להמראתו - אך בשל יום הכיפורים היא צפויה להתעכב.
האמריקנים, בכל מקרה, היו בהלם מוחלט מדחיית הטיסה במועד המקורי שלה - גלנט תוכנן להגיע לארה"ב היום - ולמעשה אין זה משבר רק בין נתניהו לגלנט, אלא גם בין נתניהו לממשל ביידן. האמריקנים הם אלה שהזמינו את שר הביטחון, שמהווה מבחינתם את "איש הקשר למלחמה", והוא תיאם את נסיעתו עם לשכת ראש הממשלה. שעות ספורות לפני הטיסה המתוכננת בלילה שבין שלישי לרביעי, למרות שלא התקבל אישור לנסיעה, בסביבת גלנט היו בטוחים שהיא תצא לפועל.
ובינתיים, עוד לפני שיחת נתניהו וביידן, רה"מ שוחח עם נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ. מלשכת נתניהו נמסר כי טראמפ התקשר מיוזמתו לפני כשבוע לראש הממשלה, ובירך אותו על הפעולות הנחושות והעוצמתיות שישראל ביצעה נגד חיזבאללה. לשיחה היה שותף גם הסנאטור האמריקני לינדזי גרהאם.
ביידן, למעשה, אמר שישוחח עם נתניהו לאחר המתקפה האיראנית. מאז חלפו תשעה ימים. עדות לחוסר האמון החריף ששורר בין ראש הממשלה לנשיא ארה"ב היא השיחה שקיים ביידן עם נשיא המדינה יצחק הרצוג ב-7 באוקטובר - ולא עם נתניהו.
ב"וושינגטון פוסט" צוטט היום גורם ישראלי שאמר כי נתניהו ניסה להשיג את ביידן ישירות - אבל לא נענה. גורם אמריקני דחה את הטענות. "הממשל מתייעץ תדירות עם הישראלים בכמה רמות - ותמיד אמרנו שהמנהיגים ישוחחו בעקבות ההתייעצויות האלה. זה דבר שהסכמנו עליו בשבועות החולפים", אמר הגורם האמריקני. "אם הם אומרים שאנחנו 'מקשיחים זרוע' מול נתניהו ומסרבים לשיחה - זה פשוט לא נכון. תכננו שידברו בהמשך השבוע, והישראלים יודעים את זה. שיחה אתמול לא הייתה אפשרית כי ביידן עסוק בהוריקן, ונסע לוויסקונסין ופנסילבניה".
גורם בלשכת נתניהו אמר באשר לדיווח ב"פוסט": "פייק ניוז מוחלט. לא היה ולא נברא. כותרת שקרית". בכתבה הנרחבת ב"וול סטריט ג'ורנל" פורסמו ציטוטים מתוך שיחה שערכו שר ההגנה לויד אוסטין וגלנט, רגעים לאחר חיסולו של נסראללה, שהפתיע את האמריקנים. "סליחה, מה אמרת?", אמר אוסטין לגלנט כשזה סיפר לו על התקיפה, לפי גורמים אמריקנים שבקיאים בנושא. במהלך שיחה אחרת בין השניים, באותו יום, שאל אוסטין את גלנט אם ישראל הייתה מוכנה להיות "לבד" בכל הנוגע להגנה על עצמה, לאור חוסר התקשורת עם האמריקנים בעניין.
אוסטין, כך פורסם, היה מתוסכל מכיוון שלארה"ב לא היה מספיק זמן למקם את כוחותיה כדי להגיע להגנתה של ישראל או להגן על כוחות אמריקניים אחרים במזרח התיכון. גורמים רשמיים בארה"ב מקווים שהפעם יהיו להם יותר תובנות על תקיפה שעלולה להוביל למעורבות צבאית אמריקנית גדולה יותר, בעוד שישראל מבטיחה להגיב למתקפה האיראנית.
גורמים אמריקנים העריכו שישראל תחליט לפגוע הפעם במטרות צבאיות ומודיעיניות באיראן, בניגוד לתקיפה המוגבלת שביצעה אחרי המתקפה האיראנית בחודש אפריל האחרון. אתמול נחשפו שיחות בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן שהביאו לתגובה המתונה הישראלית באיראן. ביידן ביקש מנתניהו "לקחת את הניצחון" של כישלון המתקפה האיראנית, ואמר לו, לפי ספר של העיתונאי בוב וודוורד: "אתה לא צריך לעשות שום צעד נוסף. אל תעשה כלום".
בסופו של דבר, כאמור, ישראל הגיבה באופן ממוקד ומוגבל באיראן, כשתקפה לפי הפרסומים מכ"ם של סוללת הגנה אווירית מתקדמת שמגינה על הכור בנתנז. "אני יודע שהוא הולך לעשות משהו, אבל הדרך שבה אני מגביל אותו היא להגיד לו 'אל תעשה כלום'", תיאר ביידן בפני יועציו, לפי הספר.
אחת הסיבות האפשריות ל"ערפל" שבו מציבה ישראל את ארה"ב היא נושא ההדלפות. בשבוע שעבר, לפני תחילת הפעילות הקרקעית בדרום לבנון, האמריקנים הדליפו לתקשורת בארצם פרטים שוב ושוב על ההיקף המצומצם של הפעולה - אך ככל הנראה ממטרה אחרת: למנוע מיס-קלקולציה מצד האיראנים - שבינתיים כבר הספיקו כאמור לשגר על ישראל יותר מ-180 טילים בליסטיים.
נתניהו, כך נחשף ב-ynet, לא הציב תנאים לגלנט בפעם הראשונה אמש - מה שהביא לדחיית טיסתו. גלנט ביקר במהלך המלחמה בחשאי במדינה זרה, שאיתה יש לישראל יחסים דיפלומטיים, אבל לאותה נסיעה קדמו קשיים שהערים ראש הממשלה בנימין נתניהו בדמות דרישה לקיים שיחה בינו לבין העומד בראש אותה המדינה. לאחר דין ודברים, נסיעתו של גלנט התאפשרה - ובסופו של דבר, לפי גורמים יודעי דבר, אכן התקיימה שיחה בין נתניהו לבין ראש אותה המדינה.