טורקיה הפציצה יותר מ-100 פעמים את הכוחות הכורדיים ששולטים באזורים בצפון-מזרח סוריה, מאז הפיגוע שיוחס לבדלנים כורדים באנקרה ביום רביעי האחרון. כך דיווח היום (א') המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד שמושבו בלונדון ומרבה לדווח על הנעשה בסוריה.
בפיגוע באנקרה, נזכיר, נהרגו חמישה בני אדם ועוד 22 נפצעו. הוא התרחש במטה חברת התעשייה האווירית הטורקית (TUSAS) שמייצרת כלי טיס צבאיים ואזרחיים, ולפי הדיווחים שני מחבלים חמושים הגיעו לשם במונית שעליה השתלטו, ופתחו באש והשליכו מטעני חבלה. הם חוסלו, ובטורקיה מיהרו להפנות אצבע מאשימה לעבר המחתרת הכורדית (PKK) – "מפלגת הפועלים של כורדיסטן" שמוגדרת בטורקיה כארגון טרור. בהמשך קיבל ה-PKK אחריות רשמית על הפיגוע.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן האשים ששני המחבלים חדרו מסוריה השכנה, והורה על קמפיין הפצצות נגד יעדים של הכורדים שמזוהים עם ה-PKK בסוריה וגם בעיראק. היום הודיע משרד ההגנה הטורקי כי בהפצצות בסוריה נהרגו 15 פעילים ב-PKK וכן ב-YPG, הכוח הכורדי שמהווה את החלק המרכזי ב"כוחות הסוריים הדמוקרטיים" (SDF) – שהיוו וממשיכים להוות בעלי ברית חשובים של ארה"ב בקמפיין המתמשך נגד דאעש בסוריה, ושולטים באזור בצפון-מזרח המדינה שזכה לכינוי "כורדיסטן הסורית". טורקיה רואה ב-YPG שלוחה בפועל של ה-PKK.
מפקד ה-SDF, מזלום עבדי, הכחיש היום שהמחבלים בפיגוע באנקרה הגיעו לטורקיה מסוריה, וטען שבהפצצות הנקמה שעליהן הורה ארדואן נהרגו רק שניים מהלוחמים הכורדים, בעוד 15 הרוגים נוספים היו אזרחים. "פתחנו בחקירה פנימית ואני יכול לאשר שאף אחד מהתוקפים לא נכנס לטורקיה משטח סוריה", אמר עבדי בשיחה עם סוכנות הידיעות הצרפתית. עבדי הכחיש כל קשר לפיגוע: "שדה הקרב שלנו הוא בתוך שטח סוריה", אמר.
הוא טען כאמור כי בתקיפות הטורקיות נהרגו 15 אזרחים, וגם לפי הודעת המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם התקיפות הסלימו לאחרונה וכוונו גם נגד תשתיות אזרחיות כגון מאפיות, מחסני דגנים ותחנות חשמל, לצד מתקנים צבאיים ומחסומים של הכוחות הכורדיים. לפי מרכז המעקב, רוב התקיפות בוצעו על ידי כטב"מים טורקיים, אך חלקן גם על ידי מטוסי קרב.
עבדי טען בריאיון לסוכנות הצרפתית AFP כי מטרת טורקיה בהפצצות הללו היא לגרום להגירה של הכורדים מהאזור: "נראה שהמטרה היא לא רק להגיב לאירועים שהתרחשו באנקרה, אלא לפגוע גם במוסדות ובמקורות המחייה של האוכלוסייה. המטרה המרכזית היא להחליש את הממשל האוטונמי (של הכורדים) ולאלץ את האוכלוסייה להגר".
מפקד ה-SDF הדגיש כי הוא פתוח לדיאלוג מול טורקיה במטרה להפחית את המתיחות בין הצדדים, אבל דרש שקודם לכן תפסיק את התקיפות שלה. הוא הזהיר כי ייתכן שאנקרה תפתח במבצע רחב אף יותר. טורקיה והמורדים הסורים שתומכים בה, יצוין, כבר שולטים בשטחים נרחבים בצפון סוריה בעקבות שורה של מבצעיים צבאיים מאז 2016, שרובן כוונו נגד הכוחות הכורדיים.
עבדי האשים שטורקיה מנצלת כעת את העובדה שרוב תשומת הלב העולמית מוקדשת למלחמה בעזה ובלבנון, וכן לתקיפה הישראלית באיראן, וטען שארדואן מנצל את "היתרון" הזה כדי לשגר מתקפות חדשות נגד הכורדים. עבדי מתח גם ביקורת על ארה"ב, ואמר שהתגובה של הקואליציה בהובלתה "נראית חלשה": "התגובה שלהם היא לא ברמה שמספיקה כדי לעצור את המתקפות, חייבים להפעיל לחץ על טורקיה". הכורדים מהווים חלק מרכזי מהקואליציה בהובלתה של ארה"ב, שמחזיקה עדיין כ-900 חיילים אמריקנים בסוריה כחלק מהמאבק בארגוני הטרור הג'יהאדיסטיים.
המנהיג הכורדי הביע חשש מאפשרות שדונלד טראמפ ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב בשבוע הבא, כשברקע הנסיגה שעליה הורה טראמפ ב-2019 של רוב הכוחות האמריקניים מהמדינה – נסיגה שנתפסה כנטישה אמריקנית של הכורדים, וסללה את הדרך לפלישה טורקית באותה שנה. עבדי אמר כי ב-2019 היה לכורדים "ניסיון לא מוצלח עם ממשל טראמפ", אך הביע תקווה שכעת ארה"ב תקבל החלטות על בסיס "אינטרסים אסטרטגיים" באזור.