האפיפיור פרנסיסקוס הודה היום (שבת) כי הוא מרגיש שעליו להאט את קצב עבודתו, ושייתכן אפילו שייאלץ לשקול לפרוש מתפקידו – כפי שעשה באופן מפתיע קודמו בתפקיד, בנדיקטוס ה-16. האפיפיור אמר את הדברים לכתבים המלווים אותו במהלך הטיסה חזרה לוותיקן מביקור בן שישה ימים שערך בקנדה.
"אני לא חושב שאני יכול להמשיך לנסוע באותו הקצב שבו נסעתי בעבר", אמר האפיפיור בן ה-85, שלאחרונה סובל מכאבים בברכו ונראה מסתייע יותר ויותר בכיסא גלגלים. "אני חושב שבגילי ועם ההגבלה הזו אני צריך לשמור על עצמי קצת כדי שאוכל לשרת את הכנסייה. או, לחלופין, לחשוב על האפשרות לזוז הצדה".
אין זו הפעם הראשונה שבה האפיפיור מעלה את האפשרות שיפרוש מהתפקיד באמצע הכהונה, כפי שעשה ב-2013 בנדיקטוס ה-16, קודמו בתפקיד. ב-2014, כשנה אחרי מינויו, אמר פרנסיסקוס לכתבים כי אם מצבו הבריאותו יפריע לו למלא את תפקידו, הוא ישקול להתפטר. במאי השנה דיווחה התקשורת האיטלקית כי בישיבה בדלתיים סגורות עם בישופים התבדח ואמר שיעדיף לפרוש מאשר לעבור ניתוח בברכו כדי לפתור את בעיית הכאב שממנה הוא סובל.
על כל פנים, להצהרה הפומבית של האפיפיור כעת, כשנראה שבריאותו אכן נעשית רופפת, יש משמעות רבה יותר. במהלך מסעו בקנדה השבוע אפשר היה לראות כמה וכמה פעמים שהאפיפיור מתמודד עם כאב של ממש בברכו, ולא פעם הוא התקשה לקום מכיסא הגלגלים ולהתיישב עליו.
בשיחה עם הכתבים במטוסו אמר פרנסיסקוס על האפשרות שיפרוש: "הדלת פתוחה, זו אחת האופציות הברורות מאליהן, אבל עד עכשיו לא דפקתי על הדלת הזו. אבל זה לא אומר שמחרתיים לא אתחיל לחשוב, נכון? אבל נכון לעכשיו, אני באמת לא". פרנסיסקוס הודה שמסעו הנוכחי בקנדה היה מעין מבחן עבורו.
לא מוכן לעבור ניתוח: "עם הרדמה לא משחקים"
דברי האפיפיור באים כשברקע ספקולציות הולכות וגוברות בנוגע לעתידו, בעיקר מאז שנאלץ לבטל את השתתפותו בשורה של אירועים בשל הכאב שממנו הוא סובל בברך. בין השאר נאלץ לבטל את נסיעתו לדרום סודן ולרפובליקה הדמוקרטית של קונגו מוקדם יותר החודש. לשמועות על עתידו תרמה גם החלטתו לכנס ישיבה שלא מן המניין של מועצת החשמנים ב-27 באוגוסט, בתקופה שבה הפעילות בוותיקן אינה ערה בדרך כלל: בישיבה זו הוא מתכוון להכריז על 27 קרדינלים חדשים – 16 מהם בני פחות מ-80. פירוש הדבר שהם יהפכו בכך למועמדים אפשריים לרשת אותו בתפקיד האפיפיור.
פרישתו של בנדיקטוס ה-16 בשנת 2013 היכתה בהלם את העולם הקתולי, משום שהוא היה לאפיפיור הראשון שמתפטר זה כ-600 שנה, אבל כעת משנקבע התקדים הזה לעת המודרנית, ייתכן שלפרנסיסקוס יהיה קל יותר לקבל החלטה דומה: "בכל הכנות, זו לא קטסטרופה, אפשר להחליף אפיפיור, זו לא בעיה!", אמר היום לכתבים.
לאורך רוב מסעו בקנדה ישב האפיפיור בכיסא גלגלים, והוא לא נראה עומד אפילו פעם אחת על ה"פופמוביל" שלו כדי לברך את הקהל, כפי שעושים אפיפיורים לרוב. פרנסיסקוס מסרב בתוקף לעבור ניתוח בברכו, ומסביר בין השאר שהוא עדיין מתמודד עם השפעות ההרדמה שעבר בקיץ שעבר למשך שש שעות לצורך ניתוח במעי הגס. "אתה לא משחק עם הרדמה", אמר, אבל הוסיף: "אמשיך לצאת לנסיעות ולהיות קרוב לאנשים, כי אני מאמין שקרבה היא הדרך לשרת".
האפיפיור מקווה לקיים בשנה הבאה את מסעו באפריקה שנדחה מתחילת החודש הנוכחי, ובספטמבר הקרוב הוא אמור לבקר בקזחסטן. לכתבים אמר היום שוב כי היה שמח לבקר באוקראינה מוכת המלחמה, אבל לפי שעה הוא לא דיווח על תוכניות ממשיות לעשות זאת.
את ביקורו בקנדה ניצל האפיפיור כדי להתנצל בפני הקהילות הילידיות שם על ההתעללויות והאלימות שספגו בניהן בבתי ספר שהפעילה הכנסייה הקתולית במדינה לפני עשרות שנים. ועדת חקירה בקנדה קבעה ב-2015 שהטקטיקות שהופעלו נגדם, בהן הוצאה בכוח מבתיהם והעברתם למוסדות הכנסייה כדי להטמיע אותם בתרבות הנוצרית, הן "רצח עם תרבותי". היום הצהיר האפיפיור כי הוא מסכים עם הקביעה הזו.