בארה"ב ממשיכים הבוקר (יום ד') לספור את הקולות בבחירות אמצע הכהונה, ואף שטרם הוכרע איזו מפלגה תשלוט בבית הנבחרים ובסנאט, כבר עתה ברור שלדמוקרטים היה לילה מוצלח למדי בהתחשב בכך שהסוקרים חזו להם בשבועות שקדמו לבחירות סיכויים נמוכים לשמור על הרוב הדחוק שלהם בסנאט. שם הצליחו הדמוקרטים לשמור על המושבים שעליהם הגנו ואף לקטוף מושב רפובליקני חשוב בפנסילבניה. גם בבית הנבחרים הצליחו הדמוקרטים לסכל "גל אדום" נרחב, כזה שחזו חלק מהסקרים, אבל שם ההערכות הן שהרפובליקנים יצליחו עדיין להשיג רוב – גם אם קטן יחסית – שיאפשר להם לסכל כל יוזמת חקיקה של הנשיא ג'ו ביידן ולמרר את חייו בשנתיים הבאות עם חקירות נגדו ונגד מקורביו.
לפי ספירת הקולות עד כה במרוצים הרבים, הצליחו הרפובליקנים להעביר לידיהם בקרב על בית הנבחרים 5 מושבים יותר מהדמוקרטים, והם נמצאים עדיין בדרך הנכונה לניצחון שם, אבל בקרב על הסנאט הם לא הצליחו לכבוש לפי שעה ולו מושב דמוקרטי אחד. דווקא הדמוקרטים הצליחו להעביר לשליטתם מושב רפובליקני: המועמד שלהם בפנסילבניה ג'ון פטרמן, שמחלים בימים אלה משבץ מוחי, גבר שם על ד"ר מהמט אוז, הרופא הידוע שהתפרסם בתוכנית "המופע של אופרה ווינפרי". ניצחונו של פטרמן מגדיל את סיכויי הדמוקרטים לשמור על הרוב הדחוק שלהם בסנאט.
פטרמן בן ה-53 נחשב לכוכב עולה במחנה הפרוגרסיבי, לא רק בשל עמדותיו הלא-מתנצלות אלא גם בשל מראהו הלא-טיפוסי לפוליטיקאי: פטרמן מתנשא לגובה 2.05 מטרים, גופו מעוטר קעקועים לזכר קורבנותיהם של מעשי פשע, ולאירועי בחירות הוא נוהג להתייצב לבוש במכנסיים קצרים ובסווטשרט עם קפוצ'ון. לאורך המרוץ הוא נהנה מיתרון ברור על אוז, אבל ההופעה הבעייתית שלו בעימות שבו השתתף כשטרם החלים לגמרי מהשבץ שעבר הביאה למחיקת היתרון הזה. למרות זאת הצליח פטרמן לנצח בקרב הצמוד, וכשנאם הלילה, עם אותו קפוצ'ון שחור שהוא נוהג ללבוש, הוא הודה לתומכיו בנאום נרגש שבו מחה דמעה. הוא ציין כי "מעולם לא ציפה" שיוכל לחולל מהפך במחוזות "אדומים" בפנסילבניה, שתומכים באופן מסורתי ברפובליקנים, ולהפוך אותם למחוזות "כחולים", כלשונו. "אבל עשינו את מה שהיינו צריכים לעשות", אמר.
בחירות האמצע, נזכיר, הן הבחירות הנערכות פעם בארבע שנים באמצע הקדנציה של הנשיא המכהן, והאמריקנים בוחרים בהן את נציגיהם לשלל מוסדות ותפקידים ברמה הפדרלית ובתוך המדינות השונות שמהן מורכבת ארה"ב: בתי המחוקקים, תפקידי מושל, תובעים כלליים ועוד. רבים מחשיבים את הבחירות הללו למשאל עם על תפקודו של הנשיא המכהן, ובאופן מסורתי נוטה מפלגתו לאבד בהן מכוחה. עיקר תשומת הלב בבחירות האמצע מופנית אל ההצבעה לשני בתי הקונגרס – הסנאט ובית הנבחרים – משום שכאשר מפלגתו של הנשיא שולטת בשניהם קל לו יותר לקדם חוקים ויוזמות, ואילו במצב שבו המפלגה היריבה זוכה בהם לרוב – הוא הופך ל"ברווז צולע".
בקונגרס היוצא נהנו הדמוקרטים מיתרון בשני הבתים: בבית הנבחרים הם מחזיקים ב-220 מושבים לעומת 212 של הרפובליקנים (3 המושבים הנותרים אינם מאוישים כרגע), ובסנאט שורר שוויון 50-50, אך לדמוקרטים יש רוב מעשי משום שבמקרה של תיקו הקול המכריע הוא של סגנית הנשיא, וכעת זו הדמוקרטית קמלה האריס. עם זאת, לבחירות השבוע הגיעה המפלגה הדמוקרטית עם הגב לקיר, ובצל האינפלציה שהגיעה לשיא חדש והעובדה שביידן נחשב לנשיא לא פופולרי, הסקרים חזו כי בית הנבחרים יעבור לשליטה רפובליקנית וכי גם בסנאט סיכוייהם טובים מאוד לחולל מהפך.
אולם לאורך הלילה התברר שהדמוקרטים מצליחים להפתיע בקרב על הסנאט, ממש כפי שחזה ערב הבחירות ביידן עצמו: הניצחון הדמוקרטי בפנסילבניה, של ג'ון פטרמן, הגיע אחרי שהדמוקרטים הצליחו לשמור על המושב שלהם בקרב חשוב אחר, בניו המפשייר, שם הסנאטורית מגי הסן ניצחה את המועמד הרפובליקני דון בולדוק, תומך מובהק של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שתמך גם בטענותיו השקריות בדבר "הונאת ענק" בבחירות של 2020. הדמוקרטים לא הצליחו לקטוף מושב רפובליקני נוסף באוהיו, שם ניצח מועמד אחר שטראמפ עמד מאחוריו, ג'יי די ואנס, וגם במרוץ מפתח אחר, בצפון קרוליינה, שמרו הרפובליקנים על המושב שלהם.
המשמעות היא שכעת יתנקז הקרב על השליטה בסנאט לכמה מרוצים בודדים. בוויסקונסין יש לדמוקרטים סיכוי קטן עדיין לקטוף מושב רפובליקני, אבל הסנאטור הרפובליקני שם רון ג'ונסון נהנה מיתרון קטן על פני יריבו הדמוקרטי. גם באריזונה מוביל לפי שעה, לפי ספירה חלקית בלבד, הסנאטור הדמוקרטי המכהן והאסטרונאוט לשעבר מארק קלי על פני יריבו הרפובליקני בלייק מאסטרס. בנבאדה נרשם קרב צמוד ביותר בין הסנאטורית המכהנת קתרין קורטז מסטו לבין יריבה הרפובליקני אדם לקסלט, אבל לקראת הצהריים פתח לקסלט פער על פני יריבתו עם ספירת 80% מהקולות (49.9% לעומת 47.2%).
כיוון שהדמוקרטים הצליחו לקטוף את המושב הרפובליקני בפנסילבניה, הם יכולים להרשות לעצמם "לאבד" מושב אחד ועדיין ליהנות מתיקו בסנאט, כזה שיעניק לסגנית הנשיא האריס קול שובר שוויון. אם הדמוקרטים יאבדו את המושב בנבאדה, כדי לשמור על תיקו הם יצטרכו לנצח במרוץ הקריטי בג'ורג'יה, שם נאבק הסנאטור הדמוקרטי רפאל וורנוק במועמד הרפובליקני וכוכב הפוטבול לשעבר הרשל ווקר. לפי ספירה של יותר מ-96% מהקולות וורנוק מוביל ביתרון קטן מאוד על ווקר (49.2% מול 48.7%), כשברקע שלל שערוריות מעברו האישי של ווקר שפגעו קשות בתדמיתו.
עם זאת, אף אחד משני המועמדים בג'ורג'יה לא מקבל לפי שעה לפחות 50% מהקולות, ובג'ורג'יה הדבר נדרש כדי לנצח כבר בסיבוב הראשון. אם המרוץ ימשיך לסיבוב שני בעוד כחודש, ייתכן שההכרעה בקרב על השליטה בסנאט תידחה גם היא. תרחיש שכזה, יצוין, קרה גם בבחירות ב-2020, כשאז שני המרוצים לסנאט שנערכו בג'ורג'יה המשיכו לסיבוב שני שבו ניצחו המועמדים הדמוקרטים – והם העניקו בכך למלפגתו של ביידן את התיקו הנוכחי שלה בסנאט.
הדמוקרטים הפתיעו, אבל פלוסי עדיין "תעבור למיעוט"
גם בבית הנבחרים נראה שהדמוקרטים הצליחו מעבר למצופה מהם בסקרים, וכמה מהמועמדים הפגיעים ביותר שלהם במרוצים השונים הצליחו לגבור על יריביהם הרפובליקנים. הרפובליקנים עדיין בדרך להשיג שם רוב, אבל גורמים במפלגה הודו בשיחה עם רשת CBS כי ייתכן שיצטרכו להסתפק ברוב דחוק בלבד. ב-CNN ציינו בהקשר זה כי הדמוקרטים הצליחו לשמור על התמיכה שלהם באזורים הפרבריים, אזורים שהיו קריטיים הן עבור ניצחונם בבית הנבחרים בבחירות האמצע של 2018 והן עבור בחירתו של הנשיא ביידן ב-2020. יו"ר בית הנבחרים היוצא, הדמוקרטית ננסי פלוסי, שזכתה כצפוי בכהונה נוספת במחוז שלה בקליפורניה, מסרה הבוקר כי הדמוקרטים רשמו הישגים מרשימים "ברחבי המדינה", אבל לא הבטיחה שישמרו על הרוב בבית.
מנהיג הרפובליקנים בבית הנבחרים, קווין מקארת'י, הבטיח מצדו שכך יקרה: "כשתקומו מחר בבוקר, אנחנו נהיה הרוב וננסי פלוסי תהיה במיעוט". אף שניכר כי מקארת'י ניסה לשמור על טון אופטימי, בכירים רפובליקנים אחרים הודו שלא היה זה הלילה שלו ציפו. הסנאטור לינדזי גרהאם, למשל, שהינו מבעלי בריתו הבולטים של טראמפ בקונגרס, הצהיר בריאיון ל-NBC: "זה בהחלט לא היה גל אדום, זה בטוח". גרהאם עדיין העריך שהסנאט יעבור לשליטה רפובליקנית, אבל דבריו נאמרו לפני ניצחונו של פטרמן בפנסילבניה.
כמה מהמועמדים הרפובליקנים שהפסידו, כמו בולדוק בקרב על הסנאט בניו המפשייר, נחשבו למועמדים בעייתיים בשל העובדה שתמכו בשקרי הבחירות של טראמפ, וגם מנהיג הרפובליקנים בסנאט מיץ' מקונל הודה מוקדם יותר השנה שאותם מועמדים שטראמפ קידם באופן אישי במהלך הפריימריז הרפובליקניים לא היו מועמדים איכותיים. גם גרהאם התייחס לכך בריאיון הלילה, ובהתייחסות לבולדוק הוא הזכיר שדווקא המושל הרפובליקני בניו המפשייר, כריס סונונו, ניצח הלילה: "כשאתה משתרך הרחק מאחורי המושל שלך, כנראה שעשית טעות".
חשיבות גדולה יוחסה בבחירות האמצע גם למרוצים שנערכו ב-36 מדינות בארה"ב לתפקיד המושל ולתפקיד מזכיר המדינה המקומי. לבעלי תפקידים אלה יש כוח משמעותי בקביעת חוקי ההצבעה במדינתם ולשרטוט גבולותיהם של מחוזות הבחירה שאליהם מחולקת המדינה, ושעל פיהם היא שולחת נציגים לקונגרס. במחנה הדמוקרטי חששו שניצחון של מועמדים רפובליקנים המזוהים עם טראמפ במרוצים למושלוּת יוביל לפגיעה בזכויות ההצבעה של בני מיעוטים המזוהים עם המחנה הדמוקרטי, ויפחית את סיכויי המפלגה הדמוקרטית לנצח בבחירות ב-2024.
המועמדת ששיחקה בסרטי אימה, והמושל ששוקל לרוץ לנשיאות
אלא שכמו בקונגרס, גם בקרבות על תפקידי המושלים רשמו הלילה הדמוקרטים לא מעט הישגים בקרבות שנחשבו לצמודים. בפנסילבניה למשל ניצח המושל הדמוקרטי טוני אוורס את יריבו טים מייקלס, כשסוגייה מרכזית במרוץ שם הייתה שאלת אכיפתו של חוק לאיסור הפלות מהמאה ה-19, שלא היה בתוקף עד לפסיקת העליון באמצע השנה שביטלה את ההיתר לביצוע הפלות ברחבי ארה"ב. אוורס עתר נגד החוק ודרש לבטלו, בעוד מייקלס הבטיח לאכוף את האיסור.
קרב צמוד נוסף שהוכרע הלילה היה במישיגן, שם ניצחה המושלת הדמוקרטית גרצ'ן וויטמר את יריבתה הרפובליקנית טודור דיקסון, פרשנית פוליטית לשעבר ששיחקה גם בסרטי אימה בעברה. הפופולריות של וויטמר אמנם נפגעה על רקע מדיניות הסגרים הקשוחה שהובילה בתקופת הקורונה, אבל נראה שהצליחה לנצח במידה רבה בזכות החשש הרב גם במישיגן מביטול הזכות להפלה. דיקסון, שנתמכה על ידי טראמפ, התקשתה לעמוד במיליוני הדולרים שהזרימה וויטמר על פרסומות נגדה, ובהן תיארה אותה כקיצונית מדי בסוגיית ההפלות. במקביל, הבוחרים במישיגן אישרו הלילה הצעה שתגן על הזכות להפלות במדינה.
גם בניו יורק ניצחה הלילה המושלת הדמוקרטית קת'י הוקול את יריבה הרפובליקני לי זלדין, והפכה בכך לאישה הראשונה אי-פעם שנבחרת לתפקיד במדינה הזו (היא מונתה אליו אשתקד בעקבות התפטרות המושל הקודם אנדרו קואומו). זלדין הצליח לכפות על הוקול קרב תחרותי למדי במדינה שנחשבת למעוז דמוקרטי עמוק, תוך שהוא מדגיש שוב ושוב את סוגיית המאבק בפשיעה. בפנסילבניה גבר המועמד הדמוקרטי היהודי ג'וש שפירו על מועמד הרפובליקנים דאג מסטריאנו, שאותו האשים בקשרים עם גורמים אנטישמיים. לאורך הקמפיין שלו הקפיד שפירו להדגיש את יהדותו, ואילו מסטריאנו זכה לתמיכתו הפומבית של טראמפ, אחרי שסייע להפיץ את שקר הונאת הבחירות שלו.
גם לרפובליקנים היו ניצחונות מסוימים בקרבות המושלים, ובין היתר זכה בכהונה נוספת מושל ג'ורג'יה בראיין קמפ, שגבר על סטייסי אברמס, פעילת זכויות ההצבעה הדמוקרטית שב-2020 סחפה המוני מצביעים אפרו-אמריקנים לקלפיות ותרמה רבות לניצחונו של ביידן על טראמפ במדינה, השמרנית בדרך כלל. גם מושל פלורידה רון דה סנטיס גבר על יריבו הדמוקרטי וימשיך לכהונה שנייה בתפקיד, אם כי ייתכן מאוד שלא ישלים אותה עד הסוף: דה סנטיס הוא כוכב עולה במפלגה הרפובליקנית, ורבים מעריכים כי ינסה להתמודד על מועמדותה לנשיאות ב-2024. העובדה שהרפובליקנים לא הצליחו להביא "גל אדום" משמעותי כפי שציפו לו עשויה לפגוע ביריבו הפוטנציאלי בפריימריז עתידיים: הנשיא לשעבר טראמפ, שרומז שוב ושוב כי בכוונתו להתמודד מחדש על התפקיד. טראמפ קידם כאמור מועמדים רבים בבחירות האמצע, ולכן הן נתפסו כמבחן כוח עבורו. העובדה שרבים מאותם מועמדים נכשלו עשויה לפגוע לפיכך במעמדו של טראמפ במפלגה הרפובליקנית.