הרשויות באוקראינה דיווחו אחר הצהריים (חמישי) כי לפחות 21 בני אדם נהרגו ועוד 25 נפצעו, בהם 10 באורח קשה, בהפגזה רוסית שאירעה הבוקר בעיירה מרפה הסמוכה לחרקוב, במזרח המדינה. לפי הרשויות שם הרוסים פתחו באש על העיירה בסביבות השעה 3:30 לפנות בוקר, ומהירי נהרסו בית ספר ומרכז תרבות. עד הצהריים לא ידעו הרשויות לומר כמה נפגעים היו באירוע, אבל כעת מתברר שמחיר הדמים היה כבד במיוחד. פינוי ההריסות שם נמשך גם בשעה זו, ויש חשש שיימצאו נפגעים נוספים.
זמן קצר אחרי הדיווח על האסון במרפה נמסר כי בעיר צ'רנייב, צפונית-מזרחית לקייב, נהרגו אב, אם ושלושה מילדיהם, בהם תאומים בני שלוש, בהפגזת אכסנייה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• קייב: "לא נוותר על גבולות במו"מ". ניצולים בתיאטרון: "מי שהפציץ – מפלצת"
• 53 נהרגו בצ'רנייב. המודיעין האמריקני: "רוסים ברחו ליערות, כ-7,000 נהרגו"
• ארה"ב תעביר לקייב 100 מל"טים מתאבדים | תיעוד ההרס מהלוויין
• מיהו "פושע מלחמה"? הדרך אל הצדק, אחרי אמירת ביידן על פוטין
• פוטין מאיים על הרוסים: "נמצא את הבוגדים – ונירק אותם החוצה"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
הדיווחים המחרידים ממרפה וצ'רנייב הגיעו במקביל להמשך ניסיונות התיווך הטורקיים בין רוסיה לאוקראינה. אחר הצהריים שוחח נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, והציע לו לארח באנקרה ועידת פסגה בינו לבין נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. זמן קצר לפני כן, בתום פגישה עם עמיתו האוקראיני בלבוב, אמר גם שר החוץ הטורקי מלבוט צ'בושולו כי פוטין וזלנסקי צריכים להיפגש. השר האוקראיני דמיטרו קולבה אישר מצדו כי אוקראינה וטורקיה מתמקדות בארגון פגישה שכזו.
קודם לכן בצהריים, חרף הדיווחים על התקדמות במשא ומתן, ניפקו נציגים רוסים ואוקראינים הצהרות לא אופטימיות במיוחד באשר לסיכוי להגיע להסכם בקרוב. אולכסיי ארסטוביץ', יועצו של נשיא אוקראינה, אמר כי עמדת זלנסקי בנוגע לגבולותיה של אוקראינה לא השתנתה כלל, ולפיה רוסיה נדרשת להכיר בגבולות אוקראינה כפי שסוכמו עם קריסת ברית המועצות ב-1991. "לעולם לא נוותר על האינטרסים הלאומיים שלנו", הכריז.
משמעות ההצהרה הזו, כך נראה, היא שאוקראינה ממשיכה להתנגד לדרישת מוסקבה שקייב תכיר בשליטה הרוסית בחצי האי קרים, שאותו כבשה וסיפחה כבר ב-2014, וכן בשלטונם של הבדלנים הפרו-רוסים בחבל דונבאס במזרח המדינה. גם דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר בצהריים כי טרם הושגה פריצת הדרך שתאפשר הגעה להסכם הפסקת אש, וטען כי הדיווח אמש ב"פייננשל טיימס" שלפיו הושגה התקדמות משמעותית ואף נוסחה טיוטה בת 15 סעיפים אינו מדויק, וחלק מהפרטים בו אינם נכונים.
הערב אמרו גורמים מערביים רשמיים לסוכנות הידיעות רויטרס כי הפערים בשיחות בין אוקראינה לרוסיה עדיין גדולים מאוד: "שני הצדדים מתייחסים לשיחות ברצינות, אבל יש פער מאוד-מאוד גדול בין העמדות שלהם. אפשר להבין את מי שצפה אתמול בנאום של פוטין לאומה והגיע למסקנה שרוסיה לא במצב רוח לפשרות". בנאומו אמש תקף פוטין את המערב בחריפות יוצאת דופן אפילו בקנה המידה שלו. הוא כינה את הרוסים שמביעים תמיכה כלשהי בעמדות המערב "בוגדים" ו"גיס חמישי", והתחייב שרוסיה "תירק אותם מהפה שלה".
130 חולצו מהתיאטרון: כמה נשארו בפנים?
בשטח, כאמור, הלחימה נמשכת, ובאוקראינה מוסיפים להאשים את רוסיה בפשעי מלחמה. הבוקר דיווחו הרשויות בעיר הנצורה מריופול, בדרום המדינה, על ניצולים ראשונים שחולצו מהריסות התיאטרון שאמש הופצץ לדבריהן על ידי מטוס רוסי, בשעה שהסתתרו בו מאות נשים, ילדים ומבוגרים, וחרף העובדה שמחוצה לו נכתבו באותיות גדולות ברוסית המילים "ילדים", כדי להבהיר למטוסים הרוסיים שמדובר ביעד אזרחי, ולא במטרה צבאית.
אף שלפי הרשויות המבנה עצמו נחרב, המקלט שהיה בתוכו שרד כנראה את ההפצצה, וכעת פועלים שם כוחות ההצלה. לודמילה דניסובה, נציבת זכויות האדם באוקראינה, מסרה כי חלק מהניצולים החלו "לצאת החוצה". בצהריים דווח בתקשורת המקומית כי עד כה חולצו משם 130 בני אדם. לא ברור כמה בני אדם בסך הכול שהו בתיאטרון בשעה שהופצץ: אמש נמסר כי מספרם עומד על בין 1,000 ל-1,200, אך בצהריים אמרו הרשויות במחוז המקומי, מחוז דונייצק, כי ייתכן שחלקם עזבו את המקום עוד לפני המתקפה, וכי אפשר שהמספר עומד על בין 400 ל-500.
הרשויות טרם דיווחו על נפגעים במתקפה על התיאטרון, והבוקר הן מסרו כי ההפגזות הרוסיות שנמשכות באזור משבשות את מבצע החילוץ. הערב עדכנו כי גם כעת הן מבררות עדיין מה מספר הנפגעים והקורבנות שם. בעקבות המתקפה על התיאטרון אמר היום שר ההגנה האוקראיני אולכסיי רזניקוב כי הכוחות הרוסיים מבצעים "רצח עם" במריופול, שחווה משבר הומניטרי קשה במיוחד ודווח בה על לפחות 2,500 הרוגים מתחילת המלחמה. הוא כינה את הטייס שהפציץ את התיאטרון "מפלצת", והפציר באירופה להצטרף לאמירתו החריפה אמש של הנשיא ביידן שהנשיא הרוסי ולדימיר פוטין הוא "פושע מלחמה". רזניקוב טען כי פוטין מייצג את "היטלר של ימינו". הערב, אגב, שב ביידן ותקף את נשיא רוסיה, ואמר כי "האכזריות שלו באוקראינה היא פשוט בלתי-אנושית". זמן קצר אחר כך, באירוע לרגל יום פטריק הקדוש, כינה ביידן את פוטין "דיקטטור רצחני, בריון של ממש שמנהל מלחמה לא מוסרית נגד העם האוקראיני".
ממריופול עדיין לא מגיעות עדויות של הניצולים ששרדו את הפצצת התיאטרון, אבל פליטה שהצליחה לברוח משם יום לפני המתקפה סיפרה על התנאים הקשים שבהם חיו היא, בנה בן ה-17 ועשרות משפחות אחרות שהסתתרו במקום במשך ימים. "בהתחלה לא הייתה לנו הספקת מזון סדירה, אז ביומיים הראשונים המבוגרים לא אכלו כלום, נתַנו הכול לילדים. היו שם נשים עם תינוקות בני ארבעה או חמישה חודשים בלבד", סיפרה ל-BBC.
במהלך עשרת הימים שבהם שהתה במקום פיתחו התושבים המסתתרים דרכי הישרדות יצירתיות: בין השאר הם עקרו את המושבים באולם, ואז השתמשו בחלקיהם הרכים לבניית מיטות מאולתרות ובחלקי העץ שלהם להסקה ולבישול. "מסביב לתיאטרון לא היו די עצים כדי שנוכל להשתמש בהם, והיה מסוכן מדי לצאת החוצה", סיפרה לרשת הבריטית. ארבעה ימים אחרי שהגיעה עם בנה לתיאטרון הצליח צבא אוקראינה לשלוח לשם אספקת מזון ומטבח-שדה, והנצורים החלו לבשל ביתר נוחות. יום לפני ההתקפה על התיאטרון, תחת אש כבדה וכשהרגישו שאסון מתקרב לנוכח ההפגזות המתגברות, זינקו קייט ובנה למכונית שעמדה לעזוב את העיר בשיירת מפונים – והסתלקו ממנה. כך ניצלו מההפצצה אתמול.
הערב דיווחו הרשויות במריופול כי קרוב ל-90% מהעיר נהרסה בהפגזות הכבדות שמנהלים נגדה הרוסים בשלושת השבועות האחרונים.
מלך בלגיה יארח פליטים מאוקראינה
המתקפות הרוסיות נמשכו היום באזורים רבים אחרים. בבירה האוקראינית קייב דווח הבוקר על הרוגה אחת ושלושה פצועים בפגיעת שרידי טיל שיורט בבניין מגורים בן 16 קומות. הרס נרחב דווח הבוקר גם בעיר צ'רנייב שבצפון אוקראינה, שם לפי המושל המחוזי נהרגו אתמול במתקפות הרוסיות 53 בני אדם. אתמול טענו באוקראינה שעשרה נהרגו בעיר הזו כאשר חיכו בתור לחלוקת לחם. במערב אוקראינה, אזור שאליו התרחבו בימים האחרונים המתקפות, הודיעה רוסיה כי הפציצה מתקן צבאי באזור העיר סרני, לא הרחק מגבול בלארוס. לטענתה אוחסנו במתקן הזה כלי נשק וטילים.
אחרי ששלושה מיליון פליטים כבר ברחו מאוקראינה, מדינות היבשת נערכות לקלוט גל נוסף במהלך השבוע הבא, והרשויות בהן מתכוננות למעמסה הצפויה. משרד הבריאות של בריטניה הודיע אחר הצהריים כי הממלכה תאפשר לכל הפליטים האוקראינים המגיעים לאנגליה לקבל מיד ובחינם גישה למערכת הבריאות הציבורית שם, כדי שיוכלו לקבל טיפול. "מחובתנו המוסרית לוודא שכל אוקראיני שמגיע לכאן אחרי שאולץ לעזוב את מולדתו יוכל לקבל גישה לטיפול שלו הוא זקוק, בלי לדאוג מהעלות", אמר שר הבריאות הבריטי סג'יד ג'וויד.
לגל המחוות כלפי הפליטים הצטרפו הערב מלך בלגיה פיליפ ורעייתו המלכה מתילדה, שהודיעו כי יארחו בשני בתים השייכים לקרן המלכותית שלהם, בבריסל ובוולוניה, פליטים מאוקראינה. דובר מטעם בית המלוכה אמר ל-BBC כי העדויות ששמע המלך כשנפגש עם פליטים אוקראינים במרכז קליטה בבריסל נגעו ללבו, ובעקבות זאת הוא קיבל את ההחלטה.
ובתוך כך, קמפיין ההטעיה והדיסאינפורמציה המלווה את המלחמה באוקראינה הגיע היום עד לשר ההגנה של בריטניה, שמתברר כי נפל קורבן באופן ישיר לניסיון מתיחה, ולא מן הנמנע כי האחראי לו הוא הצד הרוסי. שר ההגנה בן וואלאס עדכן הערב את הציבור בטוויטר כי אדם כלשהו התקשר אליו במהלך היום, התחזה לראש ממשלת אוקראינה דניס שמיהל, ושאל אותו שאלות שבשלב מסוים עוררו בו חשד. "הוא הציג כמה שאלות מוליכות-שולל, וכשהתחלתי לחשוד – סיימתי את השיחה".
מדברים שכתב בציוץ משתמע כי וואלאס סבור שמי שאחראי להתחזות הוא גורם רוסי כלשהו, או לכל הפחות גורם התומך ברוסיה: "לא משנה בכמה דיסאינפורמציה, עיוותים וטריקים מלוכלכים ישתמשו הרוסים – הם לא יוכלו להסיח את הדעת מהפרת זכויות האדם שרוסיה מבצעת ומהפלישה שלה לאוקראינה. זה ניסיון נואש". מקור ביטחוני בריטי אמר הערב כי וואלאס הורה לפתוח מיד בחקירה כדי לברר כיצד התאפשר למתחזה ליצור איתו קשר בטלפון.
וואלאס איננו השר הראשון בבריטניה שנופל קורבן למתיחה: דבר דומה קרה לראש הממשלה בוריס ג'ונסון במאי 2018, כשכיהן כשר החוץ. באותה העת התקשר אליו מתחזה שהעמיד פנים כי הוא ראש ממשלת ארמניה, וג'ונסון דיבר איתו על היחסים הבינלאומיים ועל שירה גסה.
פורסם לראשונה: 16:52, 17.03.22