התובע הראשי של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, קארים חאן, הודיע היום (ג') להרכב הקדם-משפטי כי הוא מבקש להוציא באופן דחוף צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט, מנהיג חמאס יחיא סינוואר ומוחמד דף (שעל מותו הודיעו רשמית רק בישראל), כדי שלא יסכנו את המשך החקירה וכדי למנוע את המשך הפשעים המתבצעים לכאורה בעזה.
"לנוכח ההחמרה במצב בישראל והמשך הפשעים התביעה מבקשת שהרכב הקדם-משפט יכריע בבקשות לצווי מעצר נגד סינוואר, רה"מ ישראל נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט בדחיפות המירבית", נכתב. בבקשה שלו לבית הדין מציין התובע כי הפשעים של לקיחת בני ערובה והרעבה הם פשעים מתמשכים.
לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה לכך כי "ההשוואה שעושה התובע בהאג בין ראש הממשלה ושר הביטחון של ישראל, שנלחמת בטרור הרצחני של חמאס לפי דיני המלחמה; לבין פושע המלחמה סינוואר, שמוציא להורג חטופים ישראלים בדם קר; היא אנטישמיות לשמה וחרפה מוסרית מהמעלה הראשונה. לצערנו, ראינו מלכתחילה שהתהליכים בהאג מוטים פוליטית ואינם נשענים על-בסיס משפטי מקצועי כל שהוא".
הפנייה של התובע מעידה על חוסר שביעות רצון שלו מכך שבית הדין מושך את הזמן יותר מדי. ההערכה שהתובע פנה לבית הדין בבקשה הדחופה כדי שיוציא את הצווים עוד לפני הגעתו של רה"מ נתניהו לנאום בעצרת הכללית של האו"ם בסוף החודש.
גם לפני כשבועיים וחצי, חאן דחק בבית הדין לפסוק בעניין בקשתו להוציא צווי מעצר לנתניהו, גלנט וסינוואר. במסמך שהגיש לבית הדין, חאן טען כי בסמכותו של בית הדין לחקור גורמים ישראלים "המבצעים זוועות בשטחים הפלסטיניים", וקרא לשופטים "לפסוק בדחיפות" בעניין צווי המעצר ולא לדחות את הסוגיה. "כל דחייה בלתי מוצדקת בהליכים מהווה פגיעה בזכויות הקורבנות", כתב.
חאן ביקש מהשופטים לדחות את כלל הטענות המשפטיות שהוגשו על ידי ממשלות וגורמים שונים בעניין סמכותו של בית הדין לפסוק בסוגיה. לדבריו, "זה קבוע בחוק שלבית הדין יש סמכות משפטית לדון בעניין".
מרגע שהתובע הראשי הגיש את הבקשה הדרמטית להוציא צווי המעצר, היא עברה למעשה להכרעה של הרכב הקדם-משפט שמטפל בתביעה שנוגעת לפלסטינים. הנוהל קובע שבית הדין יושב על הבקשות של משרד התובע ויכול לבקש למשל השלמת ראיות. ההערכה בישראל שהרכב הקדם-משפט ייענה לבקשה של התובע הכללי קארים חאן ויוציא את צווי המעצר.
גם אם יוחלט להוציא צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט, אין זה אומר שהשניים ייעצרו - אלא רק אם יגיעו לאחת מ-123 המדינות (מלבד הפלסטינים) שחתומות על אמנת רומא. ארה"ב למשל, אינה כפופה, אך רבות ממדינות המערב כמו בריטניה, צרפת וקנדה דווקא כן. כאן ניתן לקרוא את רשימת המדינות המלאה. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, נציין, לא נעצר על אף שעומד נגדו צו מעצר כבר יותר משנה, מאחר שלא ביקר באף אחת מהמדינות שחתומות על אמנת רומא.
פורסם לראשונה: 14:30, 10.09.24