נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן החריף אמש (שבת) דרמטית את התקפותיו על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, כשעל רקע המלחמה באוקראינה נשא נאום בטירה המלכותית בוורשה ואמר על עמיתו הרוסי: "למען האל, האיש הזה לא יכול להישאר בשלטון".
דברי ביידן הוצגו מיד בתקשורת העולמית כקריאה להחלפת המשטר ברוסיה, אבל בתוך זמן קצר פרסם הבית הלבן הודעה שבה טען כי הנשיא לא קרא לשינוי המשטר. זוהי הודעה משונה-משהו בהתחשב בכך שביידן אמר את הדברים במסגרת נאום שהוכן מראש, כך שברור כי כל מילה בו נבחרה בקפידה. בהודעה טען גורם רשמי בבית הלבן כי כוונתו של ביידן הייתה שאסור לאפשר לפוטין ליהנות משליטה בשכנותיה של רוסיה או באזור: "הוא לא דיבר על השליטה של פוטין ברוסיה או על שינוי משטר", אמר.
דקות אחרי הצהרת הנשיא האמריקני הגיב דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, ואמר כי "ביידן לא מחליט, נשיא רוסיה נבחר על-ידי הרוסים". אם מוסקבה תפרש בכל זאת את דברי ביידן כקריאה לשינוי המשטר, היא עשויה להחריף מאוד את תגובתה. נשיא ארה"ב אמנם הדביק לפוטין כמה כינויים חריפים בשבועיים האחרונים, בהם "פושע מלחמה", "דיקטטור רצחני" ו"קַצָּב", אבל אמירה שפוטין אינו יכול להישאר בשלטון, המציגה את וושינגטון כמי שיש לה זכות לקבוע את מידת הלגיטימיות של המשטר במוסקבה, תיתפס בקרמלין כחמורה הרבה יותר.
יצוין כי בשבועות האחרונים הקפידו גורמים אמריקניים רשמיים לומר כי סילוקו של פוטין מהשלטון אינו מטרה של ארה"ב. רק החודש הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן: "עבורנו העניין הוא לא שינוי של המשטר. העם הרוסי הוא שצריך להחליט מי הוא רוצה שינהיג אותו".
בנאומו אמש בוורשה, שבו חתם ביידן ביקור הזדהות בן ארבעה ימים באירופה, טען נשיא ארה"ב כי המלחמה באוקראינה היא כבר עכשיו כישלון אסטרטגי עבור רוסיה, אבל קרא לאירופה להיערך לבאות במסגרת מה שכינה "המאבק למען החופש": "עלינו להיערך לקרב ארוך שמצפה לנו", טען. בנאומו הדגיש ביידן כי הכוחות האמריקניים באירופה נמצאים ביבשת כדי להגן על בעלות בריתה של ארה"ב בנאט"ו ולא כדי להילחם בכוחות הרוסיים, וכי נאט"ו עצמה היא ברית הגנתית באופייה, שמעולם לא חתרה לפגוע ברוסיה. "העם הרוסי אינו האויב שלנו", הבהיר, אך לצד זה הוסיף אזהרה ישירה לפוטין: "שלא תחשוב להיכנס אפילו לסנטימטר משטחן של מדינות נאט"ו".
אף שבסוף השבוע הכריזה רוסיה במפתיע כי השלימה את "השלב הראשון" של המבצע הצבאי שלה באוקראינה ושכעת תתמקד באזור דונבאס שבמזרח אוקראינה, מעוזם של המורדים הפרו-רוסים, אתמול נמשכה הלחימה גם בשאר חלקי המדינה. אתמול אחר הצהריים ובערב תקפה רוסיה פעמיים באזור העיר לבוב שבמערב אוקראינה: שישה פיצוצים נשמעו בעיר, אחרי שלפי הרשויות שלושה טילים פגעו בסמוך לה. הרשויות מסרו כי הטילים פגעו במתקן לאחסון דלק, שהחל לעלות באש, וגרמו נזק לתשתיות עירוניות, אך לא לבנייני מגורים. בתקיפה נגד מתקן האחסון נפצעו חמישה בני אדם.
קודם לכן, דיווח משרד ההגנה האוקראיני כי בקרבות באזור חרסון הכבוש בדרום המדינה נהרג גנרל רוסי נוסף, לוטננט-גנרל יאקוב רזנטסב. גורם מערבי עלום שם אמר לרשת BBC כי מדובר בגנרל השביעי עד כה שנהרג באוקראינה. לפי הדיווחים בתקשורת האוקראינית, רזנטסב נהרג במתקפה שהתרחשה בבסיס אווירי באזור חרסון.
במקביל, צבא אוקראינה הודיע על התפתחות בחזית נוספת: הוא מסר כי פתח במתקפת-נגד באזור העיר חרקוב, העיר השנייה בגודלה במדינה, שמופגזת ללא הרף על ידי הרוסים מתחילת המלחמה. הרשויות במחוז חרקוב דיווחו אתמול כי כמה יישובים באזור "שוחררו". הן ציינו כי ההפגזות הרוסיות על העיר נמשכו גם בסוף השבוע, וכי בליל שישי היא הופגזה לפחות 24 פעמים.
השגרירות האוקראינית בישראל דיווחה אתמול כי אנדרטה לזכר קורבנות השואה באזור חרקוב נפגעה במתקפה רוסית. השגרירות טענה כי באחת מהמתקפות "הברבריות" של הרוסים נפגעה אנדרטת דרוביצקי יאר, שם רצחו הנאצים כ-20,000 יהודים. שגריר ישראל בפולין, מיכאל ברודסקי, דיווח גם הוא על הפגיעה באנדרטה, "על פי מקורות אוקראיניים" כלשונו, וצירף תמונה שלה לאחר הפגיעה, בה נראה נזק למנורה שהוקמה שם.
כמדי סוף שבוע בחודש האחרון, גם אתמול יצאו אלפים ברחבי אירופה והעולם להפגין למען אוקראינה ונגד רוסיה. בפראג בירת צ'כיה נרשם מפגן כוח מרגש כשאלפי אזרחים רוסים החיים בעיר צעדו ברחביה, וקראו לעצור את פוטין. בין השאר הם נשאו תמונות של פוטין שעליהן נכתבה המילה "רוצח" וקראו "לא למלחמה". לפי המשטרה, כ-3,000 בני אדם השתתפו במחאה הזו. "אנחנו מתנגדים לפוטין", אמר אלכסנדר סיברימוב, סטודנט בן 19 שהגיע להפגנה עם אביו. "אנחנו לא מסכימים לפוליטיקה שלו, וזו דרך להראות לעולם שהדברים שקורים באוקראינה אינה צודקים".
מפגינים שהגיעו לאירוע אמרו שהם מאמינים שהם מבטאים את תחושותיהם של רבים מהרוסים החיים ברוסיה אך אינם מסוגלים לומר את שעל לבם בשל העונשים שיספגו מהמשטר: "העובדה שאנחנו רוסים אין פירושה המיידי שאנחנו תומכים במלחמה. אנחנו מתנגדים לה", אמר המפגין אולג גולופיאטוב, חייל לשעבר בצבא רוסיה שגר בפראג כבר 15 שנה. "אוקראינה היא מדינה רגילה. מה שקורה שם נורא".
פורסם לראשונה: 21:12, 26.03.22