לאחר חודשים של המתנה ושמועות, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן חשף אתמול (יום חמישי) את תוכניתו למאבק באנטישמיות הגואה ברחבי המדינה. התוכנית, שאורכה 60 עמודים, כוללת יותר מ-100 מהלכים שונים של הרשויות למיגור התופעה, וכוללת בין היתר צעדים הנוגעים לחינוך בבתי הספר ובאוניברסיטאות, מתווה מיוחד של ה-FBI לאומדן מדויק של תקריות אנטישמיות ומאבק חקיקתי למניעת אפליה נגד יהודים.
במקביל לתוכנית הממשלתית הרחבה, הודיעו שורה של גופים וארגונים על תוכניות נלוות - כדוגמת ליגת ה-NBA שהודיעה על מלגה למחקר ההיסטוריה של האנטישמיות והגזענות.
בשבועות שקדמו להכרזה, עסקו הארגונים היהודיים, כל אחד מהצד שלו, באופי ההגדרה לאנטישמיות שיאמץ הממשל. הזרם המרכזי של ההנהגה לחץ על ביידן שיאמץ את הגדרת האנטישמיות על פי הברית הבינלאומית לשימור זכר השואה (IHRA), המשווה למעשה בין גילויי אנטי-ישראליות לגילויי אנטישמיות.
מהצד השני, ארגונים פרוגרסיביים הפעילו לחץ על הממשל ופרסמו עצומות לאמץ את ההגדרה האלטרנטיבית - הגדרת מסמך Nexus של אקדמאים הטוענים כי ביקורת פרטנית על מדינת ישראל ולא על שאר מדינות העולם לא בהכרח מהווה "מוסר כפול" כי לארה"ב וישראל יש קשר הדוק ומיוחד.
מדינת ישראל דוחפת בשנים האחרונות לאימוץ ההגדרה של IHRA על ידי מדינות, ערים ומוסדות בינלאומיים, ובראשם האו"ם, שיידרש לשאלה בשבועות הקרובים. ארה"ב היא השותפה הראשית של מדינת ישראל במאמץ הזה, והחשש בירושלים היה שאם ממשל ביידן לא יאמץ בעצמו את ההגדרה לחלוטין, המשמעות תהיה הורדת רוח מהמפרשים של הקמפיין.
לבסוף, ממשל ביידן הלך בין הטיפות ו"אימץ" את עקרונות ה-IHRA, אך הכיר בנוסף בעקרונות של Nexus - כמו גם ביוזמות נוספות. "לאנטישמיות - וכן לכל צורות השנאה והאלימות - אין מקום בארה"ב", אמר הנשיא בהצגת התוכנית. מיד לאחר ההכרזה מיהרו להצהיר כלל הארגונים היהודיים שגישתם היא שניצחה בסופו של דבר.
השגריר מייק הרצוג מסר: "אני רוצה לברך את ממשל ביידן על פרסום האסטרטגיה הלאומית הראשונה אי פעם למלחמה באנטישמיות. תודה, על מתן עדיפות לצורך להתעמת עם האנטישמיות על כל צורותיה. אנו מברכים על החיבוק מחדש של הגדרת הסטנדרט של האנטישמיות. פחות ממאה שנה לאחר השואה, האנטישמיות הגואה באמריקה וברחבי העולם היא סיבה לדאגה. הדוח הזה הוא צעד ראשון חשוב במאבק הארוך נגד השנאה הארסית הזו".