נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הגיב היום (ד') לזעם של התושבים במוקדי אסון הרעש, הודה בליקויים של התגובה הממשלתית - אך עם זאת הדגיש כי "בלתי אפשרי להתכונן לאסון בסדר גודל שכזה". נשיא טורקיה עדכן אחר הצהריים כי מניין ההרוגים בארצו עלה ל-9,057 בני אדם. בסוריה השכנה, שספגה נזק אדיר, הגיע היום מספר ההרוגים ליותר מ-2,600 בני אדם.
ארדואן, שהיום ביקר לראשונה במוקדי האסון, אמר כי "הפרובוקטורים אומרים שהם לא רואים את כוחות הביטחון בשטח - וזה לא נכון". ארדואן הגיע לעיר קרמנמרש בדרום טורקיה, שנפגעה קשות ברעידת האדמה, והמשיך למחוז הטאי בקרבת הגבול הסורי - גם שם גרם הרעש להרס כבד. לפי AP, בהטאי מספר ההרוגים הוא יותר מ-3,300, ושכונות שלמות נחרבו. תושבי האזור זועמים על הממשלה, וטוענים כי צוותי החילוץ הגיעו באיחור רב, ולחלק מהמוקדים לא הגיעו כלל.
"זה זמן לאחדות וסולידריות. אני לא סובל אנשים שעושים קמפיינים שליליים למטרות פוליטיות", אמר ארדואן, שבעוד שלושה חודשים יתמודד בבחירות לנשיאות - שיהיו מאתגרות במיוד עבורו. הוא קרא לטורקים להישמע רק להודעות הרשמיות של הרשויות ולא להסתמך על "פרובוקטרים". ארדואן גם מתח ביקורת על התקשורת, וקרא לה להימנע מהפצה לכאורה של "דיס-אינפורמציה".
הנשיא הטורקי הודה ב"בעיות" בתגובה הראשונית של הרשויות לרעש, וטען כי הסיבה לכך הייתה נזקים שנגרמו לכבישים ולנמלי תעופה, מה שעיכב את הגעת צוותי הילוץ וההצלה. "לאזרחים, לעם שלי, תמיד הייתה סבלנות. אני בטוח שהאומה שלי תדע להפגין סבלנות פעם נוספת", אמר. הוא התחייב כי טורקיה תגביר את קצב פינוי ההריסות ותשקם במהירות את המבנים שנפגעו.
"ארדואן 20 שנה בשלטון, ולא התכונן לרעידת אדמה"
האופוזיציה הטורקית האשימה את ארדואן באחריות לאסון וטענה שהרשויות לא היו ערוכות לרעידת האדמה, באזור שידוע כפעיל סיסמולוגית וכמועד לפורענות. טורקיה היא מדינה המורגלת ברעידות אדמה, אך היקף ההרס הפעם יוצא דופן. "אם יש אדם אחד שאחראי לזה, זה ארדואן", אמר כמאל קיליצ'דראולו, מנהיג האופוזיציה. לדבריו, הנשיא "לא התכונן לרעידת אדמה" במשך 20 שנות שלטונו, ושמאז רעידת האדמה העוצמתית בלילה שבין ראשון לשני הוא עסוק בעיקר ב"יחסי ציבור".
הביקורת מהאופוזיציה מגיעה על רקע האזהרות החוזרות ונשנות של מומחים לאורך השנים מהעבירות הנרחבות בענף הבנייה של טורקיה, ענף שסייע רבות לצמיחה הכלכלית שלה בעבר. ברויטרס דווח בסוף העשור שעבר כי חצי מכלל הבניינים בטורקיה, או 13 מיליון מבנים, הפרו בצורה כזו או אחרת את תקנות הבטיחות. מומחים רבים מדגישים כי למרות עוצמתו האדירה של הרעש, התנהלות נכונה יותר מצד השלטונות הייתה מצמצת משמעותית את היקף האסון.
אלפי בניינים קרסו ברעידת האדמה בדרום טורקיה. היקף האסון ותנאי מזג האוויר הקשו על המחלצים להגיע לכל היישובים שנפגעו. תושבים באזורי האסון המתינו חסרי אונים ליד הריסות הבתים של יקיריהם, בחלק מהמוקדים נוכחות צוותי החילוץ וההצלה הייתה דלילה למדי. כך נאלצו אותם תושבים לחפור בהריסות בעצמם, לעיתים בשלג, וללא אמצעים מתאימים. ככל שעובר הזמן הולך ופוחת הסיכוי למצוא ניצולים בין ההריסות. לעיתים מתרחשים ניסים: ביממה האחרונה חולצו מההריסות תינוק בן חודש, וילד בן 8. הם חולצו בחיים יותר מ-48 שעות אחרי הרעש. משלחת של צה"ל חילצה היום פעוט בן שנתיים מההריסות בדרום טורקיה.
אוזול פיקאל, תושב מלטיה, לקח חלק בפעולות החילוץ בעיר. הוא סיפר ל-AP שראה את המחלצים מוציאים שמונה גופות ממהריסות. הוא מאמין שחלק מההרוגים קפאו למוות, אחרי שהטמפרטורות בשעות הלילה בעיר צנחו למינוס חמש מעלות. "נכון להיום לא נותרה תקווה למלטיה. אף אחד כבר לא יוצא בחיים מההריסות. הידיים שלנו לא יכולות להרים שום דבר בגלל הקור. צריך מכונות עבודה".
ביומיים האחרונים הזעם ברשתות החברתיות על התגובה של טורקיה לאסון הולך וגובר, ואיתו הביקורת על ממשלת ארדואן. ברשתות עלו היום טענות ל"השתקה" של ביקורת כלפי הממשלה בכלי תקשורת טורקיים מרכזיים, במיוחד כאלו המזוהים עם השלטון. באחד הסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראה כתב של ערוץ NTV משוחח בקרמנמרש עם תושבים, וכשאלו התלוננו על "סיוע לא מספק" ושאלו "איפה המדינה?" – הערוץ קטע את השידור מהשטח וחזר לאולפן. בסרטון אחר נראה ניצול אומר לכתב של רשת Haberturk כי "אף אחד לא הגיע" לעזרתו כבר יותר מיממה. בשלב זה נראה הכתב מתרחק מהניצול ומכריז שהמחלצים "מחפשים בכל מקום".
אחר הצהריים דיווחו כלי תקשורת בינלאומיים על חסימת הגישה לטוויטר בטורקיה. לפי הפרסומים, כמה מספקי האינטרנט וחברות הסלולר חסמו את הכניסה לרשת החברתית. ייתכן שמדובר בניסיון נוסף להשתיק את הביקורת על הטיפול של ממשלת טורקיה באסון שפקד השבוע את המדינה.
לצד השמעת ביקורת, מאז רעידת האדמה טורקים רבים פרסמו בטוויטר ציוצים על קרוביהם הנעדרים. בנוסף פרסמו הגולשים דיווחים על בניינים שקרסו ופרטים על הענקת סיוע לנפגעים.
העקורים זועמים: "איפה האוהלים? איפה האוכל?"
ארדואן סייר בקרמנמרש באזור "עיר האוהלים" שהוקמה כדי לאכלס את התושבים שנאלצו לנטוש את בתיהם. מאות אלפי טורקים הפכו לעקורים בעקבות רעידת האדמה הקטלנית. חלקם פונו למקלטים בחסות המדינה - אך רבים אחרים טרם מצאו מחסה ונאלצים לשהות בלילות תחת כיפת השמיים, בקור מקפיא וכשהטמפרטורות יורדות מתחת לאפס. חלקם ישנים במכוניות, ואחרים מתכסים בשמיכות ומדליקים מדורות. ארדואן הבטיח היום שאיש "לא יישאר ברחובות".
רבים מהעקורים חוששים לחזור לבתים, אחרי שמאז רעידת האדמה הקטלנית פקדו את האזור רעשי משנה רבים. "איפה האוהלים, איפה משאיות האוכל?", שאלה מלק, בת 64 מהעיר אנטקיה, בירת מחוז הטאי, ואמרה שלא ראתה כוחות חילוץ בשטח. "שרדנו את רעידת האדמה, אבל נמות כאן מרעב או מקור". אסיאן, בן 27, מספר על המצב בקור המקפיא בדרום טורקיה: "אין לנו אוהל, אין לנו תנור חימום, אין לנו שום דבר. הילדים במצב רע, אנחנו נרטבים בגשם והילדים שלנו בחוץ, בקור. רעידת האדמה והרעב לא הרגו אותנו, אבל אנחנו קופאים למוות".
ביומיים האחרונים החלו להגיע לטורקיה משלחות סיוע מרחבי העולם. בנאומו במחוז הטאי הזכיר ארדואן את הסיוע הבינלאומי, וביקש להודות במיוחד לשתי מדינות: ישראל ואזרבייג'ן. מאידך, סוכנות הידיעות הרשמית של טורקיה פרסמה מפה שבה מופיעות כל המדינות שהושיטו סיוע. מבין כל המדינות שהתגייסו לעזור לטורקיה, ישראל היא היחידה שלא הופיעה על המפה הטורקית.
רעידת האדמה בלילה שבין ראשון לשני הייתה מרעידות האדמה החזקות שנמדדו בעולם בשנים האחרונות, והחזקה במזרח התיכון ובטורקיה מאז 1939. הרעש היה בשעה 03:17 לפנות בוקר, בעוצמה 7.8. מאז פקדו את טורקיה יותר מ-180 רעידות משנה, חלקן חזקות מאוד. בשני בצהריים, תשע שעות אחרי רעידת האדמה הקטלנית, פקד את טורקיה רעש חזק נוסף – בעוצמה 7.7. גורמים בטורקיה ציינו כי הרעש החזק שלשום בצהריים לא היה רעש משנה, אלא רעידת אדמה עצמאית. כמו הרעש בעוצמה 7.8, גם הוא גרם לקריסת בניינים בטורקיה ובסוריה, והורגש היטב גם בישראל.
איתמר אייכנר ויואב זיתון השתתפו בהכנת הכתבה