נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי וארגון ה-G7, המאגד את שבע הכלכלות המתועשות הגדולות בעולם, הזהירו אמש (יום ג') את בלארוס לבל תצטרף באופן פעיל לפלישה הרוסית לאוקראינה, בצל החשש שהרודן הבלארוסי אלכסנדר לוקשנקו נערך לשלוח את חייליו לסייע שם לצבא הרוסי. בתום ישיבה שבה השתתף הנשיא זלנסקי מרחוק פרסמו מדינות ה-G7 הצהרה שלפיה החלטתה של בלארוס לפרוס כוח צבאי משותף שלה ושל רוסיה בגבול הבלארוסי-אוקראיני מוכיחה כי הממשלה במינסק שותפה לדבר העבירה של הרוסים: "אנו קוראים לרשויות בבלארוס לחדול לאפשר את מעשי התוקפנות הרוסיים", נכתב בהצהרה.
בלארוס היא שכנתה מצפון של אוקראינה, והמשטר השולט בה הוא בעל בריתו הקרוב של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ותלוי במידה רבה בחסותו. לפני פרוץ המלחמה בפברואר אירחה בלארוס בשטחה עשרות אלפי חיילים רוסים לצורך מה שהוצג כ"תרגיל משותף", אך במערב הזהירו כל העת כי הוא נועד רק לשמש תירוץ לריכוז הכוחות הרוסיים ליד הגבול עם אוקראינה לקראת הפלישה. המשטרים של פוטין ולוקשנקו דחו את הטענות הללו בתוקף, אך לבסוף, כשב-24 בפברואר פלש צבא רוסיה לאוקראינה, הוא אכן עשה זאת גם מתוך שטח בלארוס. בחודשים שעברו מאז גם הפציצה רוסיה כמה פעמים את אוקראינה מתוך השטח הבלארוסי.
בשבועות האחרונים, בצל התבוסות שנוחל הצבא הרוסי באוקראינה והכאוס המאפיין את גיוס המילואים שעליו הכריז פוטין, נראה כי גובר הלחץ של מוסקבה על מינסק להצטרף למלחמה ולשלוח את חייליה לסייע לרוסים באוקראינה. בימים האחרונים נשא לוקשנקו דברים לוחמניים נגד ממשלת זלנסקי וטען כי היא, יחד עם מדינות אחרות, בהן פולין, מסייעת לפעילי אופוזיציה בלארוסים לתכנן פעולות חבלה בתוך בלארוס. שלשום הודיע לוקשנקו על פריסת כוח צבאי משותף יחד עם רוסיה ליד הגבול בין בלארוס לאוקראינה, בשל מה שכינה "איום ברור" מצד קייב ובעלי בריתה במערב על ארצו.
אתמול, בדברים שאמר למנהיגי ה-G7, הזהיר הנשיא האוקראיני זלנסקי כי רוסיה רוצה לגרור את בלארוס לתוך המלחמה, והצהיר כי הממשלה בקייב אינה מתכננת שום פעולה צבאית נגד בלארוס כפי שטוענים לוקשנקו ומוסקבה – אלא מעוניינת רק להחזיר לעצמה את השטחים האוקראיניים שכבשה רוסיה. בדבריו קרא זלנסקי להציב כוח משקיפים בינלאומי בגבול בין אוקראינה לבלארוס כדי לפקח על המצב. איש המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ון קירבי אמר הערב כי לפי שעה וושינגטון אינה יכולה לאשר שכוחות רוסיים מוזרמים לתוך בלארוס, וזאת בצל דיווח אתמול באוקראינה, שלפיו מקור בלארוסי העיד כי המוני חיילים רוסים נכנסו בימים האחרונים לבלארוס, מוסווים בתוך קרונות משא של רכבות.
נאט"ו: לא מזהים תנועה גרעינית ברוסיה
באוקראינה נמשך אתמול מבצע ההפצצות החריג שבו פתחה רוסיה ביום שני בבוקר. אחרי שביום הראשון להתקפות, שכללו ערים בכל רחבי המדינה ובהן הבירה קייב, נהרגו לפחות 19 בני אדם, אתמול שוב מצאו עצמם אוקראינים ממזרח אוקראינה ועד מערבה נתונים למתקפות טילים. הם רצו אל המקלטים לקול אזעקות, בין השאר בבירה ובעיר לבוב שליד פולין.
מספר ההרוגים בתקיפות אתמול היה נמוך יותר, ככל הנראה חמישה, אך הן הסבו עוד נזק כבד לתשתיות וגרמו להפסקות חשמל ומים באזורים נרחבים באוקראינה. לפי גורמים רשמיים במדינה, 30% מתשתיות האנרגיה של אוקראינה נפגעו מאז יום שני, ומיליונים סובלים כעת מהפסקות חשמל. הממשלה האוקראינית ביקשה מהם אתמול להימנע משימוש במוצרים ביתיים הצורכים חשמל רב כגון מזגנים, מכונות כביסה, מדיחי כלים ותנורי אפייה.
בצל ההפצצות הכבדות, שנתפסות כנקמתה של רוסיה על התבוסות שהיא נוחלת בשדה הקרב ועל הפיצוץ בגשר קרים, הפציר אתמול זלנסקי במנהיגי ה-G7 לספק לארצו מערכות הגנה אווירית: "כשאוקראינה תקבל מספיק מערכות הגנה מודרניות ויעילות, הרכיב העיקרי של הטרור הרוסי – מתקפות טילים – יפסיק לעבוד", אמר זלנסקי ל-G7. בהודעת הסיכום של הישיבה הצהירו המנהיגים כי ימשיכו לסייע לאוקראינה מול הרוסים כמה זמן שיידרש, וכי ימצו את הדין עם פוטין ושותפיו לפשעים, בהם מִבצעי ההפצצות האחרונים: "אנחנו מזכירים שהתקפות חסרות הבחנה נגד ריכוזים של אזרחים חפים מפשע הן פשע מלחמה".
וכשברקע איומיה של מוסקבה להשתמש בנשק גרעיני הודיע אמש מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג כי חברות הברית אינן מתכוונות לשנות את תוכניתן לערוך בשבוע הבא את התרגיל הצבאי הגרעיני השנתי שלהן. בתרגיל, שנקבע עוד לפני הפלישה לאוקראינה וצפוי להימשך שבוע, משתתפים בדרך כלל מטוסי קרב המסוגלים לשאת ראשי נפץ גרעיניים, אך הוא אינו כולל שימוש בפצצות חיות. ייקחו בו חלק 14 מ-30 חברות נאט"ו, והוא ייערך יותר מ-1,000 קילומטרים מערבית לרוסיה. "זה יהיה מסר שגוי מאוד אם בגלל המלחמה באוקראינה נחליט פתאום לבטל תרגיל שגרתי שנקבע לפני זמן רב", אמר סטולטנברג במסיבת עיתונאים לקראת כינוס שרי ההגנה של נאט"ו שייפתח היום בבריסל. "התנהלות נחושה וצפויה של נאט"ו, והכוח הצבאי שלנו, הם הדרך הטובה ביותר למנוע הסלמה".
במסיבת העיתונאים אמר סטולטנברג כי הדיבורים החוזרים ונשנים של פוטין על שימוש בנשק גרעיני הם מעשה מסוכן ופזיז, והדגיש כי נאט"ו הבהירה לרוסיה שאם תעז להשתמש בנשק גרעיני בכל דרך שהיא – יהיו לכך השלכות חמורות. בשבועות האחרונים הועלתה האפשרות שפוטין יבחר להשתמש במה שמכונה "נשק גרעיני טקטי", כזה שעוצמתו נמוכה בהרבה מנשק גרעיני רגיל. "אנחנו עוקבים באדיקות אחר הכוחות הגרעיניים של רוסיה, ולפי שעה לא ראינו שום שינוי בפריסה שלהם, אבל אנחנו שומרים על כוננות", עדכן סטולטנברג.
בלימאן סופרים גופות, בקייב נחושים: "פוטין לא מפחיד אותנו"
נגד רוסיה, נזכיר, כבר מתנהלת חקירה בינלאומית בחשד לביצוע פשעי מלחמה, בין השאר בערים ועיירות שבהן נמצאו קברי המונים שלתוכם הטילו הרוסים עשרות ומאות גופות לפני שנסוגו מהן. בעיירה לימאן שבמחוז דונייצק, עיירה שממנה סילקה אוקראינה את הכוחות הרוסיים בסוף החודש שעבר, המשיכו אתמול להוציא גופות שנטמנו בקברים כאלה, בהן עשרות גופות של חיילים אוקראינים שהוצאו מאחד הקברים במקום. לדברי החוקרים, גם גופות ילדים נמצאו שם, ונראה כי רוב ההרוגים שהוצאו נפגעו מירי פגזים וטילים. מלאכת ההוצאה מהקברים מתועדת היטב בניסיון להבין מה עבר על התושבים בחודשים שבהם היו נתונים למצור ולמתקפות טילים ופגזים.
אמש הודיעה אוקראינה על עוד עסקת חילופי שבויים עם רוסיה, ומסרה כי במסגרתה חזרו הביתה 32 שבויי מלחמה אוקראינים. מאז תחילת המלחמה היו כמה וכמה עסקאות כאלה בין הצדדים. הממשלה בקייב מסרה כי נוסף על 32 השבויים שחזרו בחיים הוחזרה לידי אוקראינה גם גופתו של האזרח הישראלי דמיטרו (דימה) פיאלקה, שהתנדב ולחם לצד האוקראינים. פיאלקה, בן 39 במותו, נהרג בתחילת החודש שעבר. בעבר אימן כמה שנים במחלקת הנוער של מועדון הכדורגל מכבי באר-שבע, ולפני שנים אחדות עזב את ישראל כדי לטפל בסבתו באוקראינה, ושם נשאר לגור לאחר שהתחתן.
בינתיים נמשכת הדאגה לגורל מתקן הגרעין בזפוריז'יה – תחנת הכוח הגרעינית הגדולה באירופה – שנכבש על-ידי הרוסים בתחילת המלחמה, אבל עדיין מופעל על-ידי אוקראינים, ולחימה מתנהלת סביבו כל העת. בצל החשש מאסון גרעיני נפגש אתמול עם פוטין בסנט פטרסבורג מזכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי, וזה הפציר בו להסכים להקים "אזור מוגן" סביב המתקן. היום צפוי גרוסי להיפגש בקייב עם זלנסקי.
במערב ממשיכים להעריך כי מתקפות הטילים שמבצעת רוסיה מרחוק הן בראש ובראשונה עדות לתסכול הגובר שלה מכישלונותיה בשדה הקרב. ג'רמי פלמינג, ראש הסוכנות למודיעין סייבר של בריטניה, אמר אתמול בנאום נדיר כי לרוסיה אוזל המלאי הצבאי והיא מתקשה מאוד למלא את המחסור. "הכוחות הרוסיים מותשים", אמר. "העובדה שהם שולחים אסירים מבתי הכלא להצטרף לכוחות ועכשיו מגייסים עוד עשרות אלפי חיילי מילואים לא מנוסים מדברת בעד עצמה, ומעידה על המצב הנואש שלהם".
בקייב נראה שהמתקפות הרוסיות רק הופכות את התושבים לנחושים יותר. "זה גורם לי לכעוס, לא לפחד", אמר למשל וולודימיר וסילנקו, תושב הבירה בן 67. "כבר התרגלנו לזה, ונמשיך להילחם". ויקטוריה מושקיבסקי, בת 35, שהיא וילדיה הקטנים היו בין מאות האנשים שתפסו מחסה בתחנה של הרכבת התחתית, הסכימה: "פוטין חושב שאם הוא יפחיד אותנו הוא יכול לתבוע מאתנו ויתורים, אבל הוא לא מפחיד אותנו. רק מכעיס עוד יותר".
בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר
פורסם לראשונה: 00:01, 12.10.22