בצעד קריטי שצפוי להשפיע על המשך המלחמה בין רוסיה לאוקראינה סיכמו היום (ה') מנהיגי 27 המדינות החברות באיחוד האירופי על חבילת סיוע לקייב בשווי 50 מיליארד אירו, אחרי שהונגריה הסירה את איומיה להטיל וטו על המהלך. נשיא המועצה האירופית שארל מישל הכריז כי ההסכם גובש כבר בשעה הראשונה של ועידת הפסגה בבריסל. העובדה שהונגריה הסירה את התנגדותה מיד בראשית הפסגה הפתיעה רבים.
ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, שנחשב למנהיג הקרוב ביותר לוולדימיר פוטין באיחוד האירופי, איים בשבועות האחרונים כי ארצו תנצל את זכות הווטו השמורה לה, כמו לכל חברה אחרת באיחוד, כדי לסכל את חבילת הסיוע, וההערכה הייתה שיידרשו שעות ארוכות בפסגה בבריסל כדי להגיע להסכמות כלשהן. אלא שלפי דיווחים, ערב הפסגה נועדו עם אורבן נשיא המועצה מישל, קנצלר גרמניה אולף שולץ וראש ממשלת הולנד מארק רוטה, וגיבשו מתווה שיפרוץ את המבוי הסתום.
לא ברור אילו ויתורים בדיוק הצליח אורבן לחלץ מהאיחוד האירופי, ואם הם נוגעים גם להפשרת 20 מיליון האירו שאמורים להיות מיועדים להונגריה ושהוקפאו על-ידי האיחוד, אבל אורבן עצמו מיהר להציג את ההסכם כניצחון שלו: "חששנו שכספים שהאיחוד חייב להונגרים וטרם העביר לנו יגיעו במוקדם או במאוחר לאוקראינה. היום קיבלנו ערבויות לכך שזה לא יקרה", אמר.
המלחמה באוקראינה, שהחלה ב-24 בפברואר 2022, תיכנס החודש לשנתה השלישית, והכלכלה האוקראינית מגיעה אליה כשהיא זקוקה נואשות לסיוע. מאבקים פוליטיים בתוך האיחוד האירופי ובארה"ב מנעו בחודשים האחרונים הבטחה של סיוע נוסף לאוקראינים, ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הזהיר כי אם המערב לא ימשיך לסייע לארצו כפי שעשה עד כה – פוטין ינצח במלחמה, ומאוקראינה ימשיך לכיבוש יעדים נוספים באירופה.
בעוד בארה"ב נמשכים הוויכוחים הפנימיים בין הדמוקרטים לרפובליקנים, הדורשים לקשור את אישור הסיוע האמריקני לאוקראינה בהקצאת משאבים גדולים יותר לעצירת המסתננים בגבול עם מקסיקו, חבילת הסיוע שאישר היום האיחוד תוכל לתת לקייב ודאות כלכלית רבה יותר. הכספים אמורים להיות מוזרמים אליה בשנים 2027-2024. "זהו יום טוב לאירופה", מסרה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין.
בחודשים האחרונים הביעו בקייב חשש כי המערב הולך ומואס בסיוע לאוקראינה, ומתכוון להפקיר אותה לבסוף לגורלה. בבואו לפסגה האירופית היום הצהיר ראש ממשלת פולין דונלד טוסק כי "אין שום בעיה של 'עייפות-אוקראינה', כפי שמכנים את זה. במקום זה יש בבריסל בעיה של 'עייפות-אורבן'. אני לא יכול להבין. אני לא יכול לקבל את המשחק המוזר מאוד והאגואיסטי מאוד של ויקטור אורבן".
דבריו של טוסק הצטרפו לשלל הצהרות של מנהיגים באירופה שהאשימו בימים האחרונים את אורבן בסחיטה ובמשחקים פוליטיים. המתח בין בריסל לבודפשט התעורר אחרי שהאיחוד הקפיא העברות של כספים להונגריה, בשל שחיקת הדמוקרטיה לכאורה על-ידי ממשלת אורבן, והונגריה מצדה הגיבה בהטלת וטו על הצהרות משותפות של האיחוד בשלל נושאים – ובחסימת צירופה של שבדיה לברית נאט"ו, שלה מצפים כל כך במערב.
לצד אישור הסיוע הכלכלי היום פרסמו 27 מנהיגי החברות באיחוד הודעה משותפת, שבה הדגישו כי יש "צורך דחוף" להאיץ את שליחת התחמושת והטילים לאוקראינה. הם הבהירו כי הם נחושים להמשיך לספק לקייב סיוע צבאי באופן סדיר, אך נמנעו מלהכריז על צעדים אופרטיביים.
לקריאה נוספת: המועמד שרץ לנשיאות מול פוטין ומבטיח לעצור את המלחמה
באוקראינה עצמה, בינתיים, המלחמה נמשכת. אתמול קיימו קייב ומוסקבה עסקת חילופי שבויים גדולה, שבה כל צד מסר ליריבו 195 שבויי מלחמה. חילופי השבויים באים אחרי התרסקות המטוס ברוסיה בשבוע שעבר, שבה נהרגו לטענת מוסקבה 65 שבויים אוקראינים שהיו בדרכם להיות מוחזרים לארצם במסגרת עסקה אחרת. רוסיה טוענת כי טילים שירתה קייב על המטוס, במחוז הרוסי בלגורוד הסמוך לגבול, הם שגרמו להתרסקות. אוקראינה לא הכחישה במפורש, והאשימה את רוסיה כי בניגוד למנהגה בעסקאות קודמות, הפעם לא עדכנה את קייב מראש שמטוס עם השבויים אמור לנחות באזור באותה שעה.