מדיניות הבידודים החדשה של משרד הבריאות נשענת באופן משמעותי על הבדיקות המהירות לקורונה - בדיקות אנטיגן. זאת למרות שרק אתמול הזהיר ה-FDA כי בדיקות האנטיגן עלולות שלא לגלות את וריאנט האומיקרון אצל נבדקים. במשרד הבריאות הסבירו כי ערכות הבדיקה בארץ נבחנו ונמצא כי הן מאתרות את האומיקרון.
לפי המדיניות שתקפה מהיום (חמישי), מחוסנים ומחלימים שנחשפו לחולה קורונה מאומת נדרשים לבצע בדיקת אנטיגן באחד ממוקדי הבדיקות, ואם הם יימצאו שליליים הם לא יידרשו לבידוד ויוכלו להמשיך בשגרת חייהם. מי שנמצאו חיוביים בבדיקת האנטיגן יישלחו לבצע גם בדיקת PCR, ואם יימצאו חיוביים גם בה יישלחו לבידוד של עשרה ימים לפחות, עד להחלמתם באישור רופא.
גם מתווה הכיתה הירוקה במערכת החינוך מתבסס על בדיקות האנטיגן. ילדים שנחשפו בכיתתם לתלמיד מאומת לקורונה מבצעים בדיקת PCR ביום הראשון והשביעי לחשיפה, ובימים השני עד השישי מבצעים בדיקות אנטיגן ביתיות, וכל עוד הם שליליים הם פטורים מבידוד וממשיכים להגיע לבית הספר.
אלא שמינהל המזון והתרופות האמריקני הזהיר אתמול כי ערכות האנטיגן עלולות שלא לאתר את וריאנט האומיקרון, מכיוון שעבר מוטציות רבות לעומת הזנים הקודמים. הנתונים המוקדמים מצביעים על כך שבדיקות האנטיגן המהירות אמנם מזהות את האומיקרון, אך ברגישות מופחתת לעומת זנים אחרים. פירושו של דבר שהסיכוי לתוצאה חיובית בווריאנט האומיקרון נמוך יותר, כלומר בדיקות רבות יצאו שליליות אף שהנבדק נושא את זן האומיקרון.
ה-FDA מסר עוד כי הוא ממשיך בבדיקות ובינתיים אינו פוסל את השימוש בבדיקות האנטיגן. במקביל המליצו ב-FDA למי שנמצאו שליליים בבדיקת אנטיגן אך סביר שסובלים מקורונה בגלל תסמינים או חשיפה ממרחק קרוב לאדם חולה, לעבור את בדיקת ה-PCR המדויקת יותר.
בדיקות האנטיגן נעשות במוקדים של מד"א וחברות פרטיות הפזורים ברחבי הארץ, ועד כה שימשו בעיקר למתן תו ירוק לילדים לא מחוסנים. כמו כן הן נמכרות לציבור הרחב לשימוש כבדיקות ביתיות. הן מבוססות על איתור שברי חלבונים נגיפיים המפעילים תגובה חיסונית בגוף. מלכתחילה הבדיקות הללו נחשבות רגישות פחות מבדיקות המטוש הרגילות, בדיקות ה-PCR. יתרונן הוא שאין צורך לשלוח אותן לפענוח במעבדה, והתוצאה שלהן מתקבלת תוך פחות מחצי שעה. זאת לעומת בדיקת ה-PCR שדורשת פענוח במעבדה והתשובה להן מתקבלת אחרי כיממה, ובתקופות של ביקוש רב לבדיקות אף יותר מכך.
ממטה ההסברה למאבק בנגיף הקורונה נמסר כי "ארבע ערכות בדיקות האנטיגן בהן נעשה שימוש בישראל נבדקו במעבדות קורונה המאושרות על ידי משרד הבריאות ונמצא כי הן מזהות את זן האומיקרון".
ד"ר דורית ניצן מארגון הבריאות העולמי הסבירה הבוקר באולפן ynet כי "יש מגוון בדיקות, מגוון ערכות. גם ה-FDA במחקר הספציפי שלו שם את הדגש על ערכות מסוימות. בישראל בדקו את ארבע הערכות שבשימוש ושמחנו לשמוע שהן מגלות את האומיקרון, וזה משמח ואומר שהבדיקות אנטיגן שמישות עדיין. הבדיקות שנמצאות בארץ - ברובן אמינות, כפי ששמענו. יש עוד מדינות רבות אחרות שהבדיקות אצלהן גם הן אמינות".
בהתייחסה להתפשטות הזן המידבק ברחבי העולם, אמרה ד"ר ניצן: "יש מדינות שכרגע חוות את ההתפשטות המסיבית הזו, ואנחנו עוד לא ראינו שם את הירידה ולכן אנחנו מנסים עדיין להבין מה ההשלכות של זה. לא ברור אם האומיקרון הוא הזן שיוביל אותנו אל הקצה, אל הסוף של הפנדמיה".