בעקבות מגפת הקורונה קיבל בית החולים האנגלי בנצרת אישור להוסיף 12 מיטות חדשות למחלקת טיפול הנמרץ קורונה. למרבה האבסורד, בשל קשיים ביורוקרטיים והיעדר אישור להפעילן מצד משרד הבריאות, אותן מיטות עומדות כעת שוממות על אף שעומס החולים הגדל מציף את חדרי המיון בבית החולים.
מצוקת המחלקות לטיפול נמרץ - כתבות נוספות
מקור הבעיה הוא התוספת התקציבית למימון העלות הגבוהה של המיטות שניתנה בתקופת הקורונה. מאז דעיכת המגיפה, מימון המיטות, ובעיקר מימון עבודת הצוות הסיעודי הנחוץ לקליטת חולים עבורן לא הועבר יותר. בנוסף לטיפול בתושבי העיר והאזור, בית החולים בנצרת גם נותן מענה לנפגעים מהאלימות בחברה הערבית, כמו גם לנפגעי תאונות דרכים באזור הצפון.
בעקבות הפרסום ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" על מצוקת המחלקות לטיפול נמרץ, התקיים ביום שלישי דיון בוועדת הבריאות של הכנסת ביוזמת ח"כ יעל רון בן משה (כחול לבן) ואוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת). כשעלתה סוגיית המיטות השוממות בבית החולים בנצרת, אמרה ד"ר ורד עזרא, ראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, כי "אנחנו רוצים שהמיטות האלה יופעלו אבל יש מגבלות תקציביות, יש תכנית שאושרה ויש תכנון עתידי, כדי שנוכל בעתיד הלא רחוק להשתמש באותה תשתית שהוכנה".
רופאים במחלקות לטיפול נמרץ בבית החולים סיפרו כיצד הם מתעדפים חולים ומוותרים על אשפוז של רבים בהם בשל מצוקת המיטות. המספרים מדברים בעד עצמם: בספטמבר אחוז התפוסה עמד על 147%, באוקטובר על 148% ובחודש שעבר על 181%. כעת, אחוז התפוסה עומד על 150%.
בכל בתי החולים בארץ ישנן רק כ-400 מיטות טיפול נמרץ. מאחר שבית החולים הנצרת מוגדר "ציבורי" ולא ממשלתי, ולכן עליו לקבל התחייבויות מוקדמות לצורך הפעלת המיטות במיון והעסקת כוח האדם. האפשרות הנוספת שעומדת בפני בית החולים אינה ריאלית: מימון הטיפול על חשבונו.
פרופ' פהד חכים, מנהל בית החולים, סיפר כי בית החולים הכשיר במהרה צוות בשנה שעברה כדי לתפעל את המיטות החדשות לטיפול בקורונה, אך הוא טוען שכעת, בלי אישור ממשרד הבריאות, אין לו את התקציב להמשיך לתפעל את המיטות: "ברמת הפקידות מכסת המיטות נסגרה ואני יודע שיש פה בעיה. אני קורא לשר הבריאות ולשר האוצר להתעשת. אנחנו באזור פריפרי ומדובר על מיטות שמיועדות להצלת חיים".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "לבית החולים האנגלי הוקצה סכום של 11.7 מיליון שקלים עבור פתיחת 12 מיטות טיפול נמרץ שבנייתן הושלמה לאחרונה. המיטות התוספתיות שנפתחו במסגרת המאבק בקורונה פועלות כיום בבתי החולים באופן שוטף ולא קיימת מניעה להפעילן. מאחר והמיטות התוספתיות אינן מהוות חלק מתכנית המיטות הכלליות, בשלב זה לא ניתן להוסיף את המיטות לרישיון בית החולים. המשך מימוש תוכנית המיטות וכן הקצאת מיטות עתידיות נמצאת בעבודה של משרדי הבריאות והאוצר".