שלושה ימים לפני יירוט שלושת הכטב"מים של חיזבאללה שהיו בדרכם לאסדת הגז "כריש", יורט בים התיכון כטב"ם נוסף של ארגון הטרור הלבנוני, שהיה גם הוא בדרך לאסדה. כך הותר אתמול (רביעי) לפרסום.
במקביל, אמש דווח כי סורי בן 46 נהרג מתקיפת ישראלית ליד הכפר חאדר שסמוך לגבול, לא הרחק מקונייטרה. בדיווחים בלבנון ובסוריה נטען כי שוגר טיל ממל"ט, ובסוכנות הידיעות הסורית אישרו לאחר מכן רשמית: "אזרח סורי חוסל ליד ביתו בטיל מונחה ישראלי ששוגר מבסיס בגולן". ההרוג הוא פריד פואד מוסטפה, שבחלק מהדיווחים נכתב כי הוא חייל סורי.
בהודעת דובר צה"ל על יירוט הכטב"ם נאמר כי ביום רביעי שעבר מערכות הגילוי של צה"ל זיהו כלי טיס לא מאויש בדרכו מלבנון אל עבר המים הכלכליים של ישראל. כוחות צה"ל הפילו את הכטב"ם במרחק רב מהגבול הימי, ולא נשקף איום או סכנה. בצה"ל אמרו כי הכטב"ם משויך לחיזבאללה והופל במרחב הימי של לבנון.
הכטב"ם הופל באמצעות לוחמה אלקטרונית מתקדמת, קרוב יחסית ללבנון והרחוק מחופי ישראל. במערכת הביטחון לא דיווחו על כך עד עתה מאחר ומדובר בסיכול רחוק יחסית מישראל, ועקב הרצון להשאיר גם את חיזבאללה במרחב העמימות.
בשבת האחרונה, שלושה ימים אחרי אותו יירוט, שיגר חיזבאללה שלושה כלי טיס בלתי מאוישים לעבר האסדה - כנראה במטרה לצלם אותה ולרשום הישג תודעתי - אבל צה"ל יירט את כולם. שניים מהם יורטו באופן תקדימי על ידי טילי ברק שנורו מהספינה אח"י אילת, והשלישי יורט על ידי מטוס F-16.
לפני שלושה ימים נפגשו ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי ושר החוץ הלבנוני עבדאללה בוחביב כדי לדון בשיגור כלי הטיס "לאזור המרחב הימי השנוי במחלוקת", כלשונם. בהצהרה שמסר לתקשורת בוחביב לאחר הפגישה הוא הסביר כי מדובר בפעולה שבוצעה מחוץ למסגרת האחריות של המדינה - ותקף את חיזבאללה: "הפעולה בלתי מקובלת וכל צעד מחוץ למסגרת הדיפלומטית ולמשא ומתן חושף אותו לסיכונים מיותרים".
"אנו מחדשים את תמיכתנו במאמציו של המתווך האמריקני להגיע לפתרון שישמור על מלוא הזכויות של לבנון, ועל כל הצדדים לשאת באחריות הלאומית". לדבריו, המשא ומתן שנעשה בתיווך אמריקני הגיע לשלבים מתקדמים.
הצהרתו של בוחביב נמסרה לאחר ששגרירת ארה"ב במדינה הביעה מחאה על שיגור הכטב"מים, ששניים מהם יורטו על ידי טיל ברק ששוגר מהספינה אח"י אילת והשלישי יורט על ידי מטוס F-16. שר החוץ אמנם הפנה אצבע מאשימה ישירות כלפי חיזבאללה, אולם המסר שלו ברור - לבנון ממשיכה במאמצי ההסדרה של הגבול הימי עם ישראל, חרף הניסיון של חיזבאללה לפגוע בו.
בתחילת השבוע דווח בערוץ הטלוויזיה הלבנוני "אל-ג'דיד" כי עמוס הוכשטיין האמריקני, שמתווך בין לבנון לישראל בעניין הגבול הימי, קיים שיחות עם בכירים בלבנון לגבי תקרית הכטב"מים וביקש מהם הבהרות. לפי הדיווח, הוכשטיין הבהיר ששיגור הכטב"מים נועד להפסיק את המשא ומתן ועלול להשפיע על האופי החיובי של השיחות.
אתמול התברר כי הוכשטיין צפוי להצטרף לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בביקורו בשבוע הבא בארץ, ולקיים פגישת צד עם שרת האנרגיה קארין אלהרר ועם צוות המשא ומתן. בישראל מצפים שהוא יגיע עם תשובות מלבנון, וקיימת אופטימיות זהירה שניתן יהיה להתקדם לקראת הסדר.
בחודש שעבר נאם מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה והתייחס לסוגיה. נסראללה הבהיר כי על ביירות "להציב כמטרה למנוע מישראל להתחיל בהוצאת הגז מ'כריש'". לדבריו, "זו זכותה של לבנון במאבק הזה, וגם יש לה את הכוח במסגרת הצבא וההתנגדות (חיזבאללה)". נסראללה פנה אז בנאומו יותר כלפי הזירה הפנים-לבנונית מאשר לישראל, חרף העובדה שנאומו היה מלא איומים. נסראללה השאיר את הברירה בידי ההנהגה בלבנון - הנשיא מישל עאון וראש הממשלה מיקאתי, שהם אלה שאחראים על הכרזת הסכסוך עם ישראל. אלא שהפעולה האחרונה של חיזבאללה מעידה על חוסר הסכמות בין הצדדים.
עבור ישראל, נציין, השטח שבמחלוקת מהווה פחות מ-2% מהשטח הכולל של המים הכלכליים שלה, ועבור הלבנונים כ-3%. כבר בשנת 2012 אותתה ישראל שהיא מוכנה ללכת לקראת הלבנונים ולחלק את הזכויות באזור ביחס של 42:58 לטובת ביירות. עם זאת, עד כה לא נרשמה התקדמות משמעותית בשיחות, שנפסקות ומתחדשות מעת לעת בתיווך אמריקני מאז שנת 2000.
לבנון, שסובלת ממשבר אנרגיה קשה - כנראה החמור בהיסטוריה שלה - זקוקה באופן נואש לפיתוח מאגרי הגז הטבעי שייתכן שנמצאים בטריטוריה הימית שבמחלוקת. אזרחי המדינה סובלים מהפסקות חשמל תדירות ולעיתים זוכים לאספקה במשך שעות ספורות בלבד ביום. בנוסף, פיתוח מאגרי הגז הטבעי יכול לסייע להוציא את הכלכלה הלבנונית מהתהום שאליה צללה בשנים האחרונות, שכוללת צניחה במטבע המקומי ואינפלציה אדירה.
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 18:54, 06.07.22