שר הביטחון שמע בארה"ב ביטויים קשים כלפי ישראל, שלא נאמרו בעבר. הוא התאמץ להרגיע. הקונספירציות והתאוריות שהועלו לאוויר לגבי גדעון סער מופרכות. האזהרות של טראמפ והחגיגות של חמינאי ממחישות מה חסר לישראל במלחמה
ימאים מתארים עוצמת רוח וסערה דרך סולם בופור, מ-0 עד 12, שמשמעותו הוריקן. שר הביטחון ויוצא השייטת יואב גלנט סיים השבוע ביקור בוושינגטון, וכך הוא תיאר לאנשיו את היחס לישראל שם: בופור 7, בדרך לסערה. למי מאיתנו שאיננו ימאי, בדירוג הזה אנחנו כבר אחרי התהוות הגלים הגבוהים. הים עולה ומקציף, לאנשים קשה ללכת על הסיפון נגד הרוח העזה. הרוח נגד ישראל בוושינגטון הייתה השבוע עוצמתית.
בראשית השבוע הציג נתניהו אולטימטום פומבי לבית הלבן – אם לא יוטל וטו על החלטת מועצת הביטחון, הוא ימנע את יציאת המשלחת הישראלית לוושינגטון לדון במבצע ברפיח. אני לא מכיר דוגמה למנהיג בעולם שמציג אולטימטומים לנשיא אמריקאי, ובעיקר – לא זוכר מקרה שאולטימטום כזה הצליח. באורח בלתי מפתיע, המעצמה החזקה ביותר בתולדות העולם לא נרתעה. ההחלטה במועצת הביטחון עברה, ללא וטו אמריקאי. נתניהו המשיך לחפור באדיקות את הבור, והחל מתדרך שארה"ב פגעה בסיכוי לעסקת החטופים (זה שקר; חמאס סירב להצעות בקטאר עוד לפני החלטת מועצת הביטחון). בוושינגטון רתחו, צחקו ורתחו שוב.
שר הביטחון הגיע לעיר, וגילה דימום מסוכן של יחסי וושינגטון-ירושלים. כזה שדורש חוסם עורקים דחוף. הוא ניסה להרכיב אחד. יש לי מושג טוב למדי מה שמע מעמיתיו האמריקאים, כי כמה ימים קודם לכן הייתי בפגישות בבירה האמריקאית. עצי הדובדבן פורחים עכשיו במלוא תפארתם הוורדרדה, אבל לא היה דבר ורוד בעתיד שציירו בני שיחי. הם תיארו קריסה ביחסים וצעדים אופרטיביים שנשקלים נגד ישראל, כולל הפסקה של העברת נשק. היה קשה להסכים עם כל מה שאמרו, אזורית. עמדת הממשל על איראן ושלוחותיה נשמעת מגומגמת, ומשדרת חולשה. אבל הטיעון שלהם לגבי עזה היה שרירי למדי.
תעמידו את עצמכם במקומו, אמר לי חבר בוושינגטון. ביידן, במחיר פוליטי כבד, העניק גיבוי מלא לנתניהו. האם נתניהו היה יוצא נגד הבייס הפוליטי שלו, כפי שהנשיא האמריקאי עשה?
שאלה טובה. סקר גאלופ שפורסם השבוע המחיש שמכל הנושאים, החולשה הגדולה ביותר של ביידן היא במדיניותו כלפי המלחמה בעזה. יש תפנית: רוב הציבור האמריקאי מתנגד לפעולות ישראל במלחמה. גרוע מכך: הבוחרים העצמאיים, אלה שיקבעו מי יהיה הנשיא הבא, ירדו מהגדר. הם נגד המלחמה שמנהלת ישראל, בצורה משמעותית.
גם אם מניחים את ההנחה האידיאליסטית שהנשיא איננו מערב שיקולים פוליטיים בהחלטותיו, לאנשי הממשל יש קייס. נמאס להם מראש ממשלה שמבטיח לנשיא ארה"ב להכניס קמח, ואז מתברר שהוא לא שולט בנמל אשדוד (העברת הקמח לא נושאת חן בעיני סמוטריץ'). לאמריקאים נמאס להסביר שהרש"פ צריכה לקבל כספי מסים או שזו תקרוס, לצהלותיהם של חמאס ואיראן. נמאס להם לשמוע תירוצי תירוצים על עיכובים בכניסת משאיות הסיוע לרצועה; מהכשרת כביש חדש שלא מתרחשת ועד להפגנות שמשטרת בן גביר איננה בולמת. מלכתחילה, האמריקאים ניסו להסביר שרעב ומשבר הומניטרי יובילו ללחץ בינלאומי שיקשה עליהם להמשיך בתמיכתם, בנשק ובגיבוי דיפלומטי. הם הדגישו שלפני שכובשים ומחזיקים בשטח, כדאי שתהיה תוכנית כלשהי ל"יום שאחרי", אחרת חמאס יחזור ובגדול.
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב- 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.