ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב מגיע בזמן שהבית הלבן עוסק בשורה של סוגיות מדיניות חוץ מרכזיות, כשהמרכזית שבהן, לצד המלחמה באוקראינה, היא המלחמה בעזה ובלבנון - והחשש להסלמה גדולה יותר במזרח התיכון, בצל איומי איראן להגיב על התקיפה הישראלית בשטחה בחודש שעבר, בתגובה למתקפת הטילים הבליסטיים ב-1 באוקטובר.
טראמפ מתחייב "לסיים מלחמות", בנאום הניצחון
(צילום: Fox News)

4 צפייה בגלריה
(צילום: ABIR SULTAN/AFP, Alex Brandon/AP, Susan Walsh/AP, רויטרס)
במהלך 10 השבועות שנותרו לנשיא ג'ו ביידן בתפקיד, מנהיגים זרים יצטרכו להחליט אם להיענות להנחיות המדיניות שלו, או להתייחס אליו כ"ברווז צולע" - ו"להחזיק מעמד" בזמן שהם מצפים לקבל יחס טוב יותר מטראמפ. ב"וושינגטון פוסט" דווח כי בכירים בממשל ביידן מבינים ששכבר יש להם פחות השפעה על מדינות אחרות, ורק יכולת מוגבלת לקבל החלטות מדיניות שיכולות להימשך אחרי יום ההשבעה של טראמפ ב-20 בינואר.
גורם אמריקני אמר לעיתון כי בכירי ממשל ביידן מתכננים לדבר בטלפון השבוע עם עמיתים זרים כדי לנסות להעריך איזה סוג של פעולות בינלאומיות עשויות להיות אפשריות בחודשים הקרובים. המדיניות בקשר לישראל והמזרח התיכון נותרה בגדר שאלה פתוחה כרגע, וסבך האינטרסים המנוגדים יכול לגרום לכך שגורמים מסוימים עדיין עשויים לקבל בברכה את המעורבות של ארה"ב, בעוד אחרים - במיוחד ממשלת ישראל - עשויים דווקא לזלזל בה.
מבין שלושת הסכסוכים הנפרדים שבהם ישראל מעורבת כעת - עזה, לבנון ואיראן - אף אחד מהם לא צפוי להיפתר לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד, וכולם תלויים הרבה יותר בפעולות של הצדדים שמעורבים בסכסוך ישירות מאשר כל רצון לשלום מצד ממשל ביידן.
4 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ זכה בבחירות לנשיאות ארה"ב 2024
דונלד טראמפ זכה בבחירות לנשיאות ארה"ב 2024
טראמפ. ייכנס לבית הלבן ה-20 בינואר, המתיחות במזרח התיכון כנראה לא תיגמר עד אז
(צילום: AP Photo/Alex Brandon)
לאחר כמעט שנה של משא ומתן שבה ארה"ב, מצרים וקטאר תיווכו בין ישראל לחמאס, נראה שהן אינן קרובות להשיג עסקה שתחזיר את החטופים, תכניס יותר סיוע הומניטרי לרצועה ואולי גם תסיים את המלחמה שנמשכת כבר 13 חודשים.
הממשל האמריקני יצטרך לקבל החלטה בשבוע הבא לגבי הטלת אמברגו נשק על ישראל, כשיגיע המועד האחרון בדד-ליין של 30 היום שהטילה ארה"ב בשבוע שעבר על ממשלת ישראל, שנדרשה על ידי האמריקנים להכניס יותר סיוע הומניטרי לצפון הרצועה - או שתסתכן בהשעיית משלוחי הנשק וסיוע נוסף מארה"ב. בכירים בארה"ב ובישראל אמנם עסקו בנושא וקיימו שיחות אינטנסיביות לגביו, אך מצד ישראל ננקטו מעט פעולות.
גורם אחד שמסבך את החלטת הממשל הוא הידיעה שאם ביידן היה מנתק את האספקה ה​​צבאית לישראל, טראמפ - שעל פי הדיווחים היה בקשר שוטף עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ובחודש שעבר דחק בו "לעשות מה שאתה צריך לעשות" כדי לנצח במלחמה - יכול לבטל את ההחלטה מיד עם השבעתו, ב-20 בינואר. בינתיים, ישראל תוכל מצידה לחסום לחלוטין את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה.
4 צפייה בגלריה
 תיעוד מהעברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה דרך מעבר 'ארז מערב
 תיעוד מהעברת הסיוע ההומניטרי לצפון הרצועה דרך מעבר 'ארז מערב
משאיות סיוע שנכנסו לצפון הרצועה. האם ארה"ב תטיל אמברגו נשק על ישראל?
(צילום: דובר צה"ל)
גם בזמן שהוא מנסה לשאת ולתת על הפסקת אש בעזה, ממשל ביידן הכין תוכניות מפורטות לממשלת "היום שאחרי" ברצועה, כולל נתיב לפתרון ארוך טווח שבו הפלסטינים יקבלו מדינה בעזה והגדה המערבית.
כ"ממתיקים" לשני הצדדים, ביידן מעוניין להשיג נורמליזציה בין ישראל וסעודיה עוד בימי כהונתו, שבכך תצטרף למדינות שנרמלו יחסים דיפלומטיים עם ישראל במסגרת "הסמכי אברהם" תחת ממשל טראמפ - איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו.
לפי התוכנית של ביידן, ישראל תסכים ל"פתח למדינה פלסטינית", בעוד לסעודים הובטח הסכם גרעין ביטחוני ואזרחי עם ארה"ב. כל התוכניות הללו עלולות להיות לא רלוונטיות תחת טראמפ, שדיבר זמן רב על יחסיו הקרובים עם נתניהו ועם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. טראמפ אמר בעבר שהוא כופר ברעיון פתרון שתי המדינות, והוא עשוי להציע את ה"ממתיקים" הסעודים בחינם.
4 צפייה בגלריה
הצהרה של יואב גלנט אודות פיטוריו מתפקיד שר הביטחון הצדעה
הצהרה של יואב גלנט אודות פיטוריו מתפקיד שר הביטחון הצדעה
גלנט. פיטוריו עלולים להקשות את החיים עוד יותר על ממשל ביידן בזמן שנותר לו
(צילום: ליאור שרון)
בלבנון, לפי ההערכות, הסיכויים להגיע להסכם תחת ביידן עשויים להיות טובים יותר מאשר בעזה. "לממשל יש תוכנית מאוד מפורטת, שישראל אולי נוטה יותר לקבל עכשיו, כשהיא השיגה פחות או יותר את מה שהיא רוצה לעשות בהשמדת ההנהגה והתשתית של חיזבאללה, ובפינוי מחבלי הארגון מדרום המדינה סמוך לגבול", אמר אהרון דיוויד מילר, מנהל משא ומתן ותיק במזרח התיכון שעבד תחת כמה ממשלים בארה"ב.
ממשל ביידן גם פועל כדי להפחית את המתיחות בין ישראל לאיראן, שהצהירה כי היא עדיין שוקלת להגיב על התקיפה הישראלית שפגעה במערכות הגנה אווירית ואתרים צבאיים ברפובליקה האיסלאמית לפני כשבועיים - שהגיעה כתגובה למתקפת הטילים הבליסטיים של איראן.
לא ברור כיצד תגיב טהרן לכהונה נוספת של טראמפ, שאולי ינסה לחדש את מסע ה"לחץ המקסימלי" על הרפובליקה האיסלאמית מהקדנציה הקודמת שלו בבית הלבן - בדמות הטלת סנקציות ופעולות צבאיות ישירות נגד גנרלים בכירים של איראן.
בתוך כך, הפיטורים הדרמטיים שר הביטחון יואב גלנט על ידי ראש הממשלה נתניהו עלולים לסבך עוד יותר את יכולתו של ממשל ביידן לקדם את משנתו למזרח התיכון. במהלך המלחמה שהחלה לאחר טבח 7 באוקטובר, בכירים אמריקנים ראו בגלנט "שותף הכרחי" ובעל ברית במאבק נגד הימנים הקיצונים בקואליציה של נתניהו, שחלקם מתנגדים נחרצות לאספקת סיוע הומניטרי לפלסטינים - וחלקם מעוניין לראות התיישבות יהודית בעזה.