בצל ההתקדמות במגעים לעסקת חטופים - ואמירת שר הביטחון ישראל כ"ץ כי היא "קרובה מאי-פעם" - גורם אמריקני בכיר העריך אמש (שלישי) בשיחה עם ynet כי תהיה עסקה. "זה רק עניין של זמן", הוא טוען. עם זאת, גורם ישראלי העריך כי "הדברים עוד לא בשלים". אין זה אומר שעסקה לא תצא לפועל, אך הוא ציין כי "ישנם פערים לא קטנים". במקביל דווח בסוכנות הידיעות רויטרס כי ראש ה-CIA ביל ברנס יגיע לקטאר.
כבר שלשום יצאה לדוחא בירת קטאר משלחת ישראלית, והגורם אמר כי "סביר להניח שכדי לסגור עסקה הבכירים יצטרכו להגיע לקהיר, כשבחדר אחר יהיו נציגי חמאס. בינתיים יש הרבה מידע לא מדויק שמגיע לתקשורת".
ממידע שהגיע לידי ynet, השלב הראשון של העסקה יכלול שבעה שבועות הפסקת אש, ובזמן הזה יתקיים משא ומתן על השלב השני - שבו ישוחררו כל הגברים, החיילים ויוחזרו גם גופות של חטופים. בשלב השני, כך מסתמן, תיאלץ ישראל לשחרר כמות גדולה מאוד של מחבלים. "היא תהיה לא פשוטה לעיכול", הסבירו בישראל.
על-פי דיווח בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט", בשלב הראשון חמאס אמור לשחרר כ-30 חטופים חיים ומתים בתמורה לאסירים פלסטינים - שעשרות מהם נידונו למאסר עולם. לדיווח לא נמסר אימות לפי שעה - וככל הידוע, חמאס מתעקש על מספר קטן בעוד שישראל רוצה בהכפלתו.
יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני, נפגש אתמול עם משפחות חטופים, בצל הביקורת של חלק מהן על הכוונה לקדם עסקה חלקית תחילה. "לא יודע מה אני עושה בקואליציה הזו", הוא אמר לקרובי חטופים, "הממשלה הולכת לעסקה של שלבים. אני רוצה עסקה כוללת עם כל החטופים".
גורם שמעורה בפרטים אמר כי מאחורי הקלעים, כפי שדווח מוקדם יותר ב"הארץ", מתנהלים מגעים בהובלת האמריקנים כדי להחזיר לשולחן עסקת נורמליזציה בין ישראל לסעודיה ומדינות מוסלמיות נוספות. רון דרמר, השר המקורב לראש הממשלה בנימין נתניהו, עובד זה זמן רב על נוסח שיהיה מקובל על סעודיה בהקשר של התחייבות עמומה למדינה פלסטינית עתידית.
כעת, מבינים בישראל, זה נדרש לא רק בשביל הסכם נרמול יחסים, אלא גם כדי שסעודיה תסכים לממן את שיקומה של רצועת עזה ביום שאחרי המלחמה. באותם מגעים מול סעודיה מעורבים גם אנשי הנשיא היוצא ג'ו ביידן וגם אנשי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ. מי שדוחף לכך הוא הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, שמעוניין להביא לעסקת חטופים עוד בימי כהונת ביידן - שתסתיים בעוד כחודש עם השבעת טראמפ ב-20 בינואר.
"השיחות בדוחא בשלב כמעט סופי"
גורמים פלסטינים טוענים כי השיחות על עסקת חטופים שמתקיימות בדוחא הגיעו ל"שלב מתקדם, כמעט סופי". כך דווח בערוץ "א-שרק" הסעודי. בדיווח גם נחשפה העסקה המסתמנת לכאורה. השלב הראשון - ההומניטרי - יכלול הכנסת סיוע לרצועת עזה ושחרור כל החטופות הישראליות, כולל חיילות, בין אם הן בחיים או שגופותיהן מוחזקות בעזה.
השלב הראשון יימשך לפי הדיווח לפחות כשישה שבועות, במהלכו ישוחררו גם אזרחים ישראלים, בתמורה לשחרור מאות מחבלים מבתי הכלא בישראל. הסיוע לרצועה יחד מיד עם הפסקת האש - וילווה גם בנסיגה ישראלית מציר פילדלפי. הכוחות יישארו בצד המזרחי של מעבר רפיח - וייסוגו באופן חלקי והדרגתי מציר נצרים. ב"וושינגטון פוסט" דווח אתמול כי חמאס מתעקש על חזרת העקורים לצפון הרצועה, וגם בדיווח הסעודי נטען כי הם יורשו לחזור לעיר עזה וגם לצפון הרצועה, עם מנגנון פיקוח צה"לי שיבטיח שמחבלי חמאס ופלגים של ארגוני טרור אחרים לא ישתלטו על האזור.
הגורמים הפלסטינים, צוין בדיווח, לא חשפו פרטים נוספים בנוגע לאותו מנגנון - שעדיין לא ברור כיצד יפעל. בשלב השני של ההסכם ישוחררו גם יתר החטופים הישראלים, כולל חיילים וקצינים, בתמורה לשחרור מחבלים - שמספרם לא סוכם סופית עדיין. בין היתר צפויים להשתחרר גם עשרות רבות של מחבלים שעליהם נגזרו תקופות מאסר ארוכות.
הגורמים ציינו כי רשימה זו אינה כוללת לפי שעה אסירים שנחשבים ל"מנהיגים", דוגמת מרואן ברגותי, אחמד סעדאת ואחרים. ישראל, כך נטען, מתעקשת להגלות את אותם מחבלים. בשלב הזה ישראל גם תשלים את נסיגתה מרצועת עזה, כאשר הכוחות יורשו להישאר באזורי הגבול המזרחי והצפוני. לאחר מכן יוכרז על סיום המלחמה ויוסר המצור על רצועת עזה, כולל פתיחת המעברים.
ומי ינהל את אותם מעברים? לפי הגורמים, הרשות הפלסטינית, בתיאום עם מצרים והאיחוד האירופי, תהיה אחראית לפיקוח על מעבר רפיח. המעבר יופעל בהדרגה עם כניסת סיוע והעברת פצועים וחולים שבמצב חירום. ומה בנוגע ל"יום שאחרי"? זהות המנהלת של רצועת עזה תוסכם בתום המלחמה, לאחר העסקה, כך לפי הדיווח. מי שיחליט על כך תהיה ועדה בעלת "סמכויות עצמאיות", שתפעל בשיתוף הרשות הפלסטינית. יש לציין כי הדבר מצריך צו נשיאותי של אבו מאזן.
פורסם לראשונה: 21:52, 17.12.24