מנהיג המורדים הסורים אבו מוחמד אל-ג'ולאני, שהפך מאז הפלת משטר אסד לשליט בפועל של סוריה, אותת היום (א') כי המעבר לדמוקרטיה בסוריה – אם יהיה כזה – יתחולל באטיות רבה, וכי הוא אינו סוגר את הדלת בפני שיתוף פעולה עם רוסיה. בריאיון לרשת "אל-ערבייה" הסעודית אמר אל-ג'ולאני כי ייתכן שיידרשו עוד ארבע שנים עד שבסוריה ייערכו בחירות חדשות, וכי לדמשק ולמוסקבה עדיין יש אינטרסים משותפים.
6 צפייה בגלריה
אבו מוחמד אל-ג'ולאני ששמו האמיתי אחמד א-שרע השליט בפועל של סוריה ומנהיג המורדים הג'יהאדיסטים מ הייאת תחריר א-שאם במפגש עם בכיר מקטאר ב דמשק 23 בדצמבר
אבו מוחמד אל-ג'ולאני ששמו האמיתי אחמד א-שרע השליט בפועל של סוריה ומנהיג המורדים הג'יהאדיסטים מ הייאת תחריר א-שאם במפגש עם בכיר מקטאר ב דמשק 23 בדצמבר
השליט בפועל אל-ג'ולאני. חלוקת כוח עכשיו "תהרוס את תקופת המעבר"
(צילום: REUTERS/Ammar Awad)
אל-ג'ולאני, נזכיר, הוא מנהיג ארגון "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את מתקפת הבזק שבה הופל החודש משטר אסד אחרי כמעט 14 שנות מלחמת אזרחים. בעבר כונה ארגונו "ג'בהת א-נוסרה", והוא שימש כשלוחה של ארגון הטרור העולמי "אל-קאעידה" בסוריה. בשנים האחרונות – וביתר שאת מאז כיבוש השלטון בדמשק – מנסים אל-ג'ולאני ואנשיו לשכנע את העולם כי אף שהתחנכו על ברכי האיסלאם הקיצוני בכוונתם לכונן בסוריה מדינה מתונה, שבה יחיו בשלום ובחופש בני כל הדתות ושממנה לא יישקף איום לשום מדינה אחרת. בשבועיים האחרונים הגיעו משלחות רבות מהעולם – בכלל זה מארה"ב וממדינות אחרות במערב – כדי לבקר את אל-ג'ולאני וליצור איתו קשרים, אך יש מנגד רבים, גם בישראל, הסבורים כי אל-ג'ולאני לא שינה את עורו, וכי בפועל הוא משטה במערב ואחרי תקופת התבססות יכונן בסוריה משטר טרור קיצוני.
בריאיון ל"אל-ערבייה" הבוקר אמר אל-ג'ולאני כי גיבוש חוקה חדשה לסוריה הוא תהליך שעשויה להימשך עד שלוש שנים, וכי אם ארגונו שהפך לשליט בפועל של סוריה יגבש הסכם חלוקת כוח עם גורמים אחרים כבר כעת הדבר יהרוס את תקופת המעבר וההחלמה שדרושה למדינה. הוא טען שתקופת המעבר הזו היא ראשונית בלבד, ושאחריה תבוא ממשלה זמנית שכהונתה תהיה ארוכה יותר.
6 צפייה בגלריה
שליטה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני עם שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן ב דמשק 23 בדצמבר
שליטה בפועל של סוריה אבו מוחמד אל-ג'ולאני עם שר החוץ של טורקיה הקאן פידאן ב דמשק 23 בדצמבר
אל-ג'ולאני עם שר החוץ הטורקי פידאן, החודש, אחרי הפלת אסד. טורקיה נתנה רוח גבית למורדים במתקפת הבזק
(צילום: TURKISH FOREIGN MINISTRY / AFP)
בריאיון התייחס אל-ג'ולאני גם לעתיד הכוחות המזוינים בסוריה, ואמר כי יודיע בהמשך על פירוק ארגונו, "הייאת תחריר א-שאם", במסגרת ועידת דיאלוג לאומי. דבריו אלה באים אחרי שבשבוע שעבר הצהיר כי בסוריה החדשה כוחות הביטחון של המדינה יהיו הארגונים היחידים שיורשו לשאת נשק. היום אמר כי גם הכוחות הכורדיים – אלה המסייעים לארה"ב ולקואליציה שלה נגד דאעש אבל נלחמים בין השאר גם נגד טורקיה, שלפי הערכות נתנה רוח גבית למתקפת הפתע של אל-ג'ולאני ואנשיו – יוטמעו במשרד ההגנה: "אנחנו מנהלים איתם משא ומתן כדי לפתור את המשבר בצפון-מזרח סוריה. הכורדים הם חלק בלתי נפרד מסוריה".
בהצהרה מעניינת במיוחד אמר אל-ג'ולאני כי לסוריה יש אינטרסים אסטרטגיים עם רוסיה, וכי הוא ואנשיו אינם רוצים שרוסיה תעזוב את המדינה "באופן שאינו הולם את יחסיה עם סוריה". מוסקבה, יש לזכור, הייתה בעלת בריתו הראשית של משטר אסד, ובמשך כמעט עשור סייעה לו במבצע הפצצות קטלני לדכא את המורדים שניסו להפילו, בכללם אנשיו של אל-ג'ולאני, תוך שהיא הורגת אלפים. מאז הפלת המשטר מרחפת השאלה אם תמשיך להחזיק בסוריה את בסיס חיל האוויר שלה בלטקייה ואת בסיס חיל הים שלה בטרטוס, שניהם בסיסי אם אסטרטגיים לפעילותה במזרח התיכון.
6 צפייה בגלריה
בסיס הצי הרוסי טרטוס בחופי הים התיכון של סוריה
בסיס הצי הרוסי טרטוס בחופי הים התיכון של סוריה
בסיס הצי הרוסי בטרטוס. יישאר בידי מוסקבה?
(צילום: AFP PHOTO / PLANET LABS PBC)
אל-ג'ולאני אמר בריאיון כי הוא מעריך שהסורים יתחילו להרגיש שינוי דרסטי בחייהם בעוד כשנה, והביע תקווה שהממשל החדש בארה"ב בראשות דונלד טראמפ יסיר את הסנקציות שהוטלו על סוריה וכך יאפשר את שיקומה. בריאיון הקפיד גם להחמיא לסעודיה ואמר כי הצהרותיה האחרונות כלפי סוריה "חיוביות מאוד", כי היא חותרת להשגת יציבות בה – וכי יש לה "תפקיד מרכזי בעתיד של סוריה". על איראן אמר כי הוא מקווה שהיא "תשקול מחדש את התערבותה באזור": "אנחנו רוצים יחסים מאוזנים עם כולם. איראן הייתה צריכה ליישר קו עם העם הסורי". גם היום ניסה לשלוח מסר של שלום ואמר כי סוריה "לא תהיה מקור אי-נוחות לאף אחד".

אוצ'לאן מוכן להצעה של "מר ארדואן"

בתוך כך, כשברקע ההערכה כי נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתכוון לנצל את עליית האיסלאמיסטים לשלטון בסוריה כדי למגר את הכוחות הכורדיים הפועלים בצפון סוריה, סמוך לגבולותיו, פרסמה היום "מפלגת פועלי כורדיסטן" (PKK) הודעה מעניינת, שבה צוטט מנהיגה הכלוא עבדוללה אוצ'לאן אומר דברים שמהם משתמע כי הוא מוכן להניח את הנשק ולשים קץ ללחימה של הכורדים נגד טורקיה.
6 צפייה בגלריה
אוצ'לאן בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
אוצ'לאן בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
אוצ'לאן בסוף המאה שעברה. כלוא באי כבר 25 שנה
(צילום: AFP)
6 צפייה בגלריה
כורדים מניפים דגל עם תמונתו של אוצ'לאן. "מוכן לנקוט את הצעד החיובי הדרוש"
כורדים מניפים דגל עם תמונתו של אוצ'לאן. "מוכן לנקוט את הצעד החיובי הדרוש"
כורדים מניפים דגל עם תמונתו של אוצ'לאן. "מוכן לנקוט את הצעד החיובי הדרוש"
(צילום: AP)
אוצ'לאן בן ה-75 מרצה מאסר עולם בבית כלא באי הטורקי אירמלי, מדרום לאיסטנבול, מאז שנעצר לפני 25 שנה. ההודעה שבה צוטט פורסמה היום על-ידי שני חברי פרלמנט טורקים מהמפלגה הפרו-כורדית DEM שנפגשו איתו אתמול בכלא במסגרת ביקור ראשון מסוגו זה כעשור. אנשי ה-DEM ביקשו לערוך את הביקור אחרי שמנהיג מפלגת "התנועה הלאומית" דבלט בהצ'לי, בעל ברית מרכזי של ארדואן, הציג באוקטובר הצעה חדשה לסיום הסכסוך בין טורקיה לבין ה-PKK של אוצ'לאן, שנמשך יותר מ-40 שנה, ואמר כי על אוצ'לאן לקרוא לחמושים הכורדים להניח את נשקם. בהצעתו אמר כי ייתכן שבתמורה לסיום המרידה אוצ'לאן ישוחרר, והוא הזמין את אוצ'לאן לבוא לפרלמנט ולהכריז כי הוא זונח את דרך הטרור ומפרק את ארגונו. ארדואן תיאר את הצעתו של בהצ'לי כ"חלון הזדמנויות היסטורי".
בהודעה שפורסמה היום על-ידי שני חברי הפרלמנט צוטט אוצ'לאן כאומר: "אני מוכן לנקוט את הצעד החיובי הדרוש ולהשמיע את הקריאה". הוא לא אמר מפורשות מהי הקריאה, אבל משתמע כי כוונתו לקריאה שבהצ'לי הפציר בו להשמיע. לפי אותה הודעה, אוצ'לאן אמר כי ההתפתחויות האחרונות בסוריה ובעזה הראו שפתרון הבעיה הכורדית הפך לכזה ש"אינו ניתן לדיחוי". עוד צוטט כאומר: "אני כשיר ונחוש לתרום את התרומה החיובית הנחוצה לפרדיגמה החדשה שמר בהצ'לי ומר ארדואן סמכו עליה את ידיהם".
6 צפייה בגלריה
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן
נשיא טורקיה ארדואן. "חלון הזדמנויות היסטורי"
(צילום: Adem ALTAN / AFP)
הפלת משטרו של אסד בתחילת החודש הייתה רעידת אדמה עבור הכורדים, שבמהלך מלחמת האזרחים הסורית בין המשטר למורדים ביססו לעצמם אוטונומיה של ממש בצפון המדינה, בסמוך לגבול הטורקי. אנקרה הדגישה בשבועות האחרונים שוב ושוב כי לא תאפשר למיליציה הכורדית YPG, שהיא לדבריה הזרוע הצבאית של ה-PKK, להתקיים בטורקיה החדשה. טורקיה ובעלות בריתה במערב, נזכיר, מגדירות את ה-PKK עצמו כארגון טרור. ב-40 שנות הלחימה בינה לבין המורדים הכורדים נהרגו יותר מ-40 אלף איש.