משרד הבריאות עדכן הערב (שבת) כי תוצאות הבדיקה שנערכה במכון הביולוגי לגבר שאושפז בבית החולים איכילוב עם חום ושלפוחיות - אכן נדבק בנגיף אבעבועות הקוף. מצבו ממשיך להיות טוב, אך במשרד הבריאות שבו וקראו למי שחזר מחו"ל ופיתח חום ושלפוחיות על העור לפנות לרופא.
החולה שאושפז באיכילוב הוא גבר בשנות ה-30 לחייו שחזר מטיול במערב אירופה, שם הוא נחשף לחולה עם אבעבועות הקוף. אתמול נמסר כי האיש הגיע לחדר המיון עם תסמינים האופייניים לנגיף - אבעבועות על העור וחום גבוה. מבית החולים נמסר כי הוא מאושפז לצורך הערכה והשגחה בחדר בידוד.
אבעבועות הקוף - כתבות נוספות
עוד לפני קבלת התוצאות, הצוות לטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות זומן הערב לדיון שהתחיל בשעה 20:30 על היערכות לאפשרות שנגיף אבעבועות הקוף יגיע לישראל.
באופן חריג ולאור ריבוי המקרים של אבעבועות הקוף שנמצאו בקרב גברים שמקיימים יחסי מין עם גברים בארה"ב ובאירופה הוזמנו לדיון גם בכירי הרופאים המתמחים בטיפול בלהט"ב: ד"ר רותי גופן, מנהלת שותפה של המרפאה הגאה של מכבי בהבימה, ד"ר גל וגנר קולסקו, מנהל המרפאה הגאה של הכללית בתל אביב וד"ר רועי צוקר, מנהל תחום הלהט"ב באיכילוב.
בתום הדיון הוחלט שלא לנקוט בינתיים בצעדים אופרטיביים, אך הומלץ להתמקד בפעולות הסברה באוכלוסייה הכללית - ולא רק בקרב גברים - על גורמי הסיכון האפשריים.
במשרד הבריאות מסרו לאחר הדיון כי המומחים הציגו את מגוון הטיפולים האפשריים ואת התמונה העולמית ביחס להתפשטות התחלואה. "לפי הדיווחים מאירופה, נראה כי חולים רבים הינם גברים הומוסקסואלים שנדבקו במספר מסיבות במערב אירופה. אולם בדיון הודגש כי זו בשום פנים ואופן לא מחלה הקשורה להעדפה מינית או שהינה ייחודית לאוכלוסיה הזו".
במשרד הדגישו כי "המחלה היא מחלה קלה בדרך כלל ומעטים מאוד המקרים בהם היא מתפתחת למחלה קשה ומוות. יחד עם זאת, חשוב לאבחן אותה ולמנוע חשיפה של הסביבה הקרובה של החולה. משרד הבריאות בוחן את ההצטיידות בחיסונים ותרופות רלוונטיות ונערך להסדרת האיבחון ככל שיעלה מספר הנדבקים במדינת ישראל".
ארגון הבריאות העולמי קיים אתמול דיון חירום בהתפרצות אבעבועות הקוף, מחלה נגיפית שהייתה נפוצה עד כה רק במערב אפריקה ומרכזה, אחרי שיותר מ-100 מקרים שלה התגלו באירופה. רשויות הבריאות בגרמניה הגדירו זאת בתור ההתפרצות הגדולה ביותר אי פעם של מחלה זו באירופה. מקרים נמצאו עד כה בלפחות תשע מדינות ביבשת - בלגיה, צרפת, גרמניה, איטליה, הולנד פורטוגל, ספרד, שבדיה ובריטניה. כמו כן אובחנו חולים בארצות הברית, קנדה ואוסטרליה.
ספרד דיווחה אמש על 24 נדבקים, בעיקר באזור מדריד שבו השלטון המקומי סגר סאונה שזוהתה כקשורה לרוב המקרים. בפורטוגל אובחנו אתמול עוד תשעה מקרים, ובכך עלה מניין הנדבקים בה ל-23 בסך הכול.
כמשתמע משמה, מחלת אבעבועות הקוף זוהתה לראשונה בקופים. היא מועברת בדרך כלל במגע קרוב ולעתים נדירות יוצאת מגבולות אפריקה. עם זאת מדענים לא צופים כי ההתפרצות הזו תהפוך למגפה כלל עולמית בדומה למגפת הקורונה, מכיוון שנגיף זה לא מתפשט באותה קלות.
"לא סביר שההתפרצות הזו תימשך זמן רב", אמר ד"ר פביאן לינדרץ ממכון רוברט קוך לבקרת מחלות ומניעתן בגרמניה. "ניתן לבודד את המקרים באמצעות חקר מגעים, וכן יש תרופות וחיסונים יעילים שבהם ניתן להשתמש אם יהיה בכך צורך". ובכל זאת בארגון הבריאות העולמי הביעו חשש שההדבקות יאיצו באזור בעקבות התקהלויות וחגיגות הנערכות בחודשי הקיץ. הארגון מבצע ריצוף גנטי של נגיפים מחולים שונים כדי לבדוק אם יש ביניהם קשר, ובקרוב צפוי לפרסם את ממצאיו.
לאבעבועות הקוף אין חיסון ייעודי, אך נתונים של ארגון הבריאות העולמי מראים כי החיסונים ששימשו למיגור האבעבועות השחורות עשויים להגיע לשיעור יעילות של עד 85% נגד אבעבועות הקוף. הרשויות בבריטניה הודיעו כי הציעו חיסון נגד אבעבועות שחורות לחלק מעובדי מערכת הבריאות ולאחרים שעשויים להיחשף לנגיף.
מאז 1970 אובחנו מקרים של אבעבועות הקוף ב-11 מדינות באפריקה. בניגריה הייתה התפרצות גדולה ב-2017. מתחילת השנה היו 46 מקרים חדשים, מתוכן 17 אומתו בוודאות, לפי ארגון הבריאות העולמי. הנדבק הראשון ביבשת אירופה אובחן ב-7 במאי. מדובר היה באדם שחזר לאנגליה מניגריה. מאז יותר מ-100 נדבקים אובחנו מחוץ לאפריקה, לפי המעקב של אוניברסיטת אוקספורד. מרבית המקרים הללו לא אובחנו בקרב אנשים שנסעו לאפריקה, ולכן מקור ההתפרצות הזו איננו ברור.
ארגון הבריאות העולמי מסר כי המקרים הראשונים היו חריגים משלוש סיבות עיקריות. ראשית, כולם מלבד אחד לא ביקרו במדינות שבהן נגיף אבעבועות הקוף נפוץ. שנית, העובדה שמרבית המקרים אובחנו בבדיקות לאיתור מחלות מין ובקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, ושלישית בפיזור הגיאוגרפי הגדול ברחבי אירופה ומעבר לה. הנתונים הללו מעידים כי ייתכן שההדבקה בנגיף כבר נמשכת זמן מה.
בבריטניה, שבה אובחנו עד כה 20 נדבקים, רשות הבטיחות בבריאות מסרה כי המקרים האחרונים במדינה היו בעיקר בקרב גברים המגדירים את עצמם הומואים, ביסקסואלים או גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. "עדיין מוקדם לקבוע אם אבעבועות הקוף הפכה למחלת מין", אמר אלסיו דמאטו, מפקח הבריאות במחוז לאציו באיטליה. עד כה אובחנו באיטליה שלושה מקרים.