התקשורת הרוסית דיווחה אמש (שני) על פיצוצים בטרנסניסטריה במולדובה – חבל בדלני ופרו-רוסי, שגובל בדרום אוקראינה. לפי הדיווחים, הפיצוצים היו בבניין שבו נמצא המשרד לביטחון המדינה בבירת החבל הבדלני. התקשורת המקומית בטרנסניסטריה פרסמה תמונות של הנזק שנגרם לבניין, ולא ציינה שיש נפגעים. לטענת גורמים במשרד הפנים המקומי הפיצוצים היו כתוצאה מירי על הבניין, וחמושים, שזהותם אינה ידועה, השתמשו במטול רימונים במתקפה הזאת. ממשלת מולדובה הביעה דאגה מהתקרית, שלדבריה נועדה לגרום למתיחות באזור שלא נמצא בשליטתה.
המלחמה באוקראינה – עדכונים אחרונים:
• בלינקן ביקר בקייב, ארה"ב תחזיר את הדיפלומטים
• אות חיים מהילדים במריופול: "חודשיים לא ראינו שמש"
• גורמים במערב: "פוטין עדיין יכול לנצח במלחמה"
• גנרל רוסי: "המטרה - שליטה מלאה בדונבאס ובדרום"
בשבוע שעבר אמר גנרל רוסי שכיבוש דרום אוקראינה ישפר את הגישה הרוסית לחבל טרנסניסטריה. החבל הפרו-רוסי הכריז על עצמאות ב-1991. אף מדינה החברה באו"ם לא מכירה בו. גם רוסיה לא מכירה רשמית בטרנסניסטריה, אך השלטון הבדלני מקבל תמיכה "לא רשמית" ממוסקבה. בחבל טרנסניסטריה חיים כ-470 אלף בני אדם, וכ-1,500 חיילים רוסים נמצאים בו.
לפי הגנרל הרוסי, כמו בחבל דונבאס - מעוז הבדלנים הפרו-רוסים באוקראינה - גם בטרנסניסטריה "יש עדויות שאוכלוסיית דוברי הרוסית מדוכאת". בקייב, מנגד, חוששים מאפשרות שהחבל הבדלני במולדובה ישמש נקודה נוספת שממנה יפלשו כוחות זרים לשטחים בדרום אוקראינה. רוסיה, נזכיר, פלשה לאוקראינה גם משטחה של בלארוס - בעלת ברית של מוסקבה, שנמצאת מצפון לאוקראינה.
מאמצי הלחימה הרוסיים באוקראינה מתמקדים בחבל דונבאס במזרח המדינה, אך רוסיה ממשיכה לתקוף באזורים נוספים - במיוחד בדרום. היא מנסה להדק את אחיזתה בדרום אוקראינה ולפי ההערכות שואפת לייצר רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים - שאותו סיפחה ב-2014 - לא רק אל אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, אלא גם אל חבל טרנסניסטריה שבמולדובה.
בסוף השבוע דיווחה אוקראינה על מתקפת טילים בעיר הנמל אודסה - שהמחוז שבו היא נמצאת גובל במולדובה. לפי הדיווחים באותו הירי - שבו פגעו טילים בשני בנייני מגורים ובמתקן צבאי - נהרגו לפחות שמונה בני אדם, כולל תינוקת בת שלושה חודשים. דמיטרי פוליאנסקי, סגן השגריר הרוסי באו"ם, הכחיש היום את הטענות שרוסיה תקפה בטילים אזורי מגורים באודסה.
לפי פוליאנסקי, מוסקבה לא רואה כרגע טעם בהפסקת אש – מכיוון שהיא חוששת שקייב תנצל אותה כדי לייצר פרובוקציות. "אוקראינה פוגעת במאמצים שלנו לפתוח מסדרונות הומניטריים, אז אנחנו לא חושבים שהפסקת אש היא אופציה טובה כרגע", אמר פוליאנסקי. לדבריו, הפסקת אש תהיה "הזדמנות לכוחות האוקראיניים להתארגן מחדש ולביים עוד פרובוקציות".
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אמש שהמלחמה תסתיים בהסכם – אך תוכן ההסכם תלוי במצב בשטח. לברוב התייחס למו"מ בין הצדדים ואמר כי יש "סכנה אמיתית למלחמת עולם שלישית". הוא הוסיף: "לרצון הטוב יש את הגבולות שלו, אבל אם הוא לא הדדי, זה לא עוזר לתהליך המו"מ".
בריטניה פרסמה אמש הערכה לפיה מתחילת המלחמה נהרגו 15,000 חיילים רוסים. לפי מזכיר ההגנה, בן וואלאס, בנוסף איבדה רוסיה יותר מ-2,000 רכבים משוריינים ו-60 מטוסי קרב ומסוקים במלחמה. לפי הנתון הרשמי האחרון של רוסיה, במלחמה באוקראינה נהרגו על 1,351 חיילים.
אולכסיי ארסטוביץ', יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אמר היום שהרוסים ממשיכים לתקוף את מפעל המתכות "אזובסטל" – שבו מתבצרים אחרוני החיילים האוקראינים בעיר מריופול. "האויב ממשיך לתקוף את כוחותינו באזור מפעל 'אזובסטל' באמצעות כלי טיס, ארטילריה, ירי מטנקים וניסיון להתקדם בשטח עם יחידות התקפיות, תוך הפרת הפקודה של המפקד העליון שלהם", אמר ארסטוביץ'. בדבריו התייחס לוולדימיר פוטין, שאמר בשבוע שעבר שאין צורך להסתער על המפעל.
עיר הנמל האסטרטגית מריופול, נזכיר, נמצאת בדרום-מזרח אוקראינה ושוכנת בחבל דונבאס. היא ספגה הפגזות כבדות במשך שבועות ארוכים, ואוקראינה טוענת כי יותר מ-20 אלף אזרחים נהרגו בעיר. אחרים מצאו עצמם שורדים בתנאים קשים, כמעט ללא מזון, מי שתייה וחשמל כדי להתחמם.
ביום חמישי נחשף קבר אחים ענק בתמונות לוויין מכפר סמוך למריופול. בתמונות של חברת Maxar נראית קבורה שהורחבה בשבועות האחרונים, ולפי הערכות, במקום נחפרו 200 קברים. ראש העיר מריופול ודים בויצ'נקו אמר כי להערכתו, כ-9,000 גופות נקברו בקבר האחים הענק שממוקם סמוך לכפר מנהוש, הממוקם כ-20 ק"מ ממריופול. אמש דיווח בויצ'נקו על קבר אחים נוסף שהתגלה באזור מריופול – כ-10 ק"מ מצפון לעיר. בויצ'נקו אמר שהרשויות מנסות להעריך כמה הרוגים נטמנו בקבר.
בשבועות האחרונים הצליחו הרוסים להתקדם לעומק מריופול, ולפני יותר משבוע הכריזו כי השלימו את ההשתלטות על האזורים האורבניים שלה. מפעל "אזובסטל" הוא כנראה מעוז ההתנגדות הגדול האחרון, ועמידתם האיתנה של הכוחות המתבצרים שם זיכתה אותו החודש בכינוי "המצודה של מריופול". המפעל שוכן באזור תעשייה המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת. לפי הערכות, במערכת המנהרות והבונקרים שלו מוטלים לפחות 500 חיילים פצועים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף. בשבוע שעבר טענה אוקראינה שבבונקרים ובמנהרות של "אזובסטל" מסתתרים כאלף אזרחים - כולל נשים וילדים, ופרסמה תיעוד שלהם.
רוסיה טענה אתמול שהיא ואוקראינה הגיעו להסכם על הקמת מסדרון הומניטרי שיאפשר פינוי של האזרחים במפעל. אוקראינה אמרה שהאו"ם צריך ליזום הסכם שכזה, ולהיות ערב להסכם. "היום, הצד הרוסי שוב הודיע על קיומו של מסדרון לפינוי אזרחים מ'אזובסטל'. ניתן היה להאמין לזה אם הרוסים לא היו הורסים את המסדרונות ההומניטריים פעמים רבות", אמרה סגנית ראש הממשלה, אירינה ורשצ'וק. "חשוב להבין שמסדרון הומניטרי נפתח תוך סיכום של שני הצדדים. מסדרון שעל פתיחתו יש הודעה חד-צדדית לא מספק ביטחון – ולכן לא מדובר במסדרון הומניטרי". ורשצ'וק קראה למזכ"ל האו"ם, אנטוניו גוטרש, ליזום פינוי בטוח של אזרחים מ"אזובסטל".
משרד ההגנה האוקראיני דיווח אתמול שהכוחות הרוסיים ממשיכים לתקוף בחבל דונבאס, ובמחוז חרקוב הסמוך – אך הכוחות האוקראיניים מצליחים לבלום אותם. דובר משרד ההגנה האוקראיני, אולכסנדר מוטוזיאניק, אמר שהוכחות הרוסיים מנסים לפרוץ את קווי ההגנה ולהסתער על כמה ערים ויישובים, כולל רוביז'נה, פופסנה וסברודונייצק (במחוז לוהנסק), מריינקה ואדייבקה (במחוז דונייצק) ולהתקדם מהעיר איזיום (במחוז חרקוב) ליישובים נוספים באזור. אמש הודיע מושל מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, שהתקיפות במחוז נמשכות, וכי ארבעה בני אדם - בהם שני ילדים - נהרגו.
אתמול הודיעה אוקראינה על תקיפות אוויריות של רוסיה בתחנות רכבת במערב אוקראינה ובמרכז המדינה. מנכ"ל חברת הרכבות הממשלתית של אוקראינה, אולכסנדר קמישין, אמר שהתקיפות התבצעו כולן בטווח של שעה, וכי בתקיפות בתחנות הרכבת נהרג עובד אחד ועוד ארבעה נפצעו.
במסגרת התקיפות על תחנות הרכבת נורו טילים על שני יישובים במחוז ויניציה במרכז אוקראינה. אחר הצהריים הודיעו הרשויות במחוז שחמישה בני אדם נהרגו ועוד 18 נפצעו בירי טילים על שני יישובים. לפי הרשויות, מטרות התקיפות היו מסילות רכבת בקרבת שתי העיירות. "האויב מנסה לפגוע בתשתיות קריטיות", אמר המושל של מחוז וניציה, סרחי בורזוב.
בתגובה לתקיפות מסר אמש צבא אוקראינה שהכוחות הרוסיים מנסים להפציץ תחנות ומסילות רכבת כדי לשבש את אספקת הנשק שמקבלת אוקראינה ממדינות במערב. "הם מנסים להחריב את נתיבי האספקה של סיוע צבאי-טכני ממדינות שהן שותפות שלנו. כדי לעשות את זה, הם מתמקדים בתקיפות בצמתים של מסילות רכבת", נאמר בהודעת הצבא האוקראיני. זמן קצר לאחר מכן הודיע משרד ההגנה הרוסי שכוחותיו החריבו תשתיות ששימשו להעברת נשק לאוקראינה ממדינות זרות.
אתמול, בצעד המעיד על האמון של המערב ביכולת של אוקראינה להכניע את רוסיה, הגיעו לקייב מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ושר ההגנה של ארה"ב לויד אוסטין. השניים הגיעו לבירת אוקראינה ברכבת מפולין, ונפגשו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. את הביקור ניצלו כדי להבטיח להעביר לקייב עוד סיוע צבאי, בשווי 713 מיליון דולר, שיכלול נשק מתקדם. פירוש הדבר הוא שהסיוע הצבאי האמריקני לאוקראינה מאז תחילת המלחמה הגיע כבר לכ-3.7 מיליארד דולר.
שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין אמר כי אוקראינה מסוגלת לנצח במלחמה הזו – אם יעמוד לרשותה הציוד הדרוש. "דפוס המחשבה של זלנסקי הוא 'אנחנו רוצים לנצח', ודפוס המחשבה שלנו הוא 'אנחנו רוצים לעזור להם לנצח'", הדגיש אוסטין. הוא הסביר שכעת, כשרוסיה מתמקדת בלחימה באזור דונבאס, טבעה של המלחמה השתנה וכך גם הצרכים של צבא אוקראינה - הזקוק כעת ליותר טנקים וארטילריה. "הצעד הראשון בדרך להשגת ניצחון הוא להאמין שאתה יכול לנצח", אמר אוסטין. "אנחנו מאמינים שהם יכולים לנצח אם יש להם את הציוד הדרוש, את התמיכה הדרושה, ואנחנו הולכים לעשות כל מה שביכולתנו כדי לוודא שהם יקבלו אותם".
רוסיה, נזכיר, נחלה מפלה צבאית גדולה בניסיון שלה להסתער על קייב ועל ערים גדולות אחרות ברחבי אוקראינה. ערב תחילת המבצע העריכו במערב כי קייב תיפול לידי הרוסים בתוך ימים מרגע תחילת הפלישה, ולכן הוציאו רוב המדינות את השגרירויות שלהן מהבירה האוקראינית, אבל בימים האחרונים עוד ועוד מדינות - כולל ארה"ב - מחזירות את הדיפלומטים שלהן לקייב, מעשה שיש בו משום הכרה שהעמידה האוקראינית המרשימה הפכה כעת את הבירה לבטוחה בעיקרה.
ברוסיה, בינתיים, דווח אתמול על שריפות גדולות במחסני דלק בעיר בריאנסק בסמוך לגבול אוקראינה – עיר שמשמשת בסיס לוגיסטי עבור הצבא הרוסי במלחמה. התקשורת הממלכתית ברוסיה דיווחה שהשריפה הראשונה הייתה במחסן אזרחי, והשנייה במחסן צבאי. במהלך המלחמה טוענת רוסיה מעת לעת שהצבא האוקראיני מבצע תקיפות בשטחה - וקייב מכחישה את ההאשמות האלה. אמש דיווח מושל בלגורוד - מחוז רוסי בגבול אוקראינה - ששני בני אדם נפצעו בהפגזות בכפר במחוז. לדבריו בהפגזות נגרם נזק לבתים.
אתמול האשים ולדימיר פוטין את המערב בניסיון "להרוס" את רוסיה, ודרש מהתובעים בארצו לנקוט יד קשה נגד "מזימות" של מרגלים זרים לפלג את ארצו ולערער את האמון בצבא. "משימה נוספת עלתה על הפרק: לפלג את החברה הרוסית ולהרוס את רוסיה מבפנים. זה לא מצליח", טען היום פוטין.
לפי פוטין, המערב מסית את קייב לרצוח עיתונאים רוסים – טענה שאוקראינה מכחישה. לטענתו שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה, ה-FSB, מנע אתמול התנקשות של "ארגון טרור" בעיתונאי ולדימיר סולובייב – שנמנה עם תומכי הקרמלין. "הם עברו לטרור, לרצוח את העיתונאים שלנו", אמר נשיא רוסיה על המערב. ראש ה-FSB, אלכסנדר בורטניקוב, הודיע שקבוצה של שישה אזרחים רוסים, שהיו חברים ב"ארגון ניאו-נאצי" - תכננו לרצוח את סולובייב – כביכול בהוראת שירות הביטחון האוקראיני. סולובייב הוא עיתונאי בכיר בטלוויזיה וברדיו ברוסיה, ומנחה תוכניות אירוח – שבהן נוהגים אורחיו להשמיץ את אוקראינה ולהצדיק את הפלישה הרוסית למדינה. סולובייב הודה ל-FSB.
פוטין אמר אתמול שהמערב הבין שאוקראינה לא תוכל לנצח את רוסיה במלחמה – ולכן מנסה להרוס את המדינה. לטענתו של נשיא רוסיה, "המרגלים של המערב" משתמשים בתקשורת הזרה וברשתות החברתיות כדי לייצר פרובוקציות נגד הצבא הרוסי. הוא אמר שהתובעים הרוסים צריכים להגיב במהרה ל"פייק ניוז" – ולא ציין דוגמאות לדיווחים השקריים. כמה ימים לפני הפלישה לאוקראינה חתם פוטין על צו ששולח למאסר של עד 15 שנים את מי שיפיץ במכוון "פייק ניוז" על הצבא הרוסי.
בתוך כך, כלי תקשורת בפינלנד ושבדיה דיווחו אתמול ששתי המדינות הנורדיות סיכמו להגיש בחודש הבא בקשה להצטרף לנאט"ו. למרות חיזוק שיתוף הפעולה עם הברית הצבאית, פינלנד ושבדיה העדיפו שלא להצטרף לנאט"ו – אך הפלישה הרוסית לאוקראינה שנתה את התמונה. לפי הדיווחים, ראשי המדינות ייפגשו באמצע מאי ולאחר מכן יפרסמו הצהרה על הכוונה להצטרף לנאט"ו.
פורסם לראשונה: 20:00, 25.04.22