סופת "אלפיס" עמדה בציפיות ולא אכזבה. תושבי ירושלים התעוררו הבוקר לעיר לבנה וכך גם ביישובים רבים בצפון. "התחיל שלג כבר אתמול בבוקר בהרי הצפון הגבוהים", הסביר הבוקר (יום ה') חזאי ynet דני רופ. "הפעם ירד יותר שלג ברמת הגולן, ופחות בהרי הגליל. צפת, לדוגמה, עם פחות שלג מאשר בהרי המרכז, כולל ירושלים. ברמת הגולן, בהר אודם לדוגמה, יש קרוב ל-40 סנטימטרים של שלג, אבל באופן כללי ירושלים לא נופלת בכלל משום הר ממוצע ברמת הגולן. כמובן שהמקומות הגבוהים כמו נווה אטי"ב והחרמון הם השיאנים כי הם הרבה יותר גבוהים וככל שעולים בגבוה הטמפרטורה יותר נמוכה והפוטנציאל גדול יותר. לכן במהלך הלילה ירד שלג לסירוגין בכמעט כל הר בארץ, היו אפילו קצת דיווחים על מצפה רמון".
רופ הוסיף והסביר כי "השלג נערם כי הוא התחיל לרדת מאוד מוקדם לקראת 20:00-19:00 בערב, ובלילה השלג ירד לסירוגין. ככל שעולים בגובה השלג יכול להיערם לממדים גדולים יותר ולרדת חזק יותר כי הטמפרטורה נמוכה יותר. בשכונות הגבוהות בירושלים מדווחים הבוקר על קרוב ל-25-20 סנטימטרים".
יש טעם, ברגע שכביש 1 ייפתח לתנועה, לנסוע לכיוון ירושלים כדי ליהנות מהשלג, או שהוא יימס בשעות הקרובות?
"אני חושב שלהגיע לירושלים זה די מסוכן, צריך לברר עם משטרת ישראל. השלג יישאר על הקרקע, הוא לא נעלם תוך שעה, השאלה הגדולה מה יקרה כשיבוא גוש הענן הבא, שזה קורה כל הזמן. אנחנו בגזרת האוויר הקר, ונקבל משקעים לסירוגין. הטמפרטורה בשעות הקרובות תעלה, עדיין יהיה מאוד קר, אבל בירושלים יהיו יותר מ-0 מעלות, וברגע שהטמפרטורה מעל 0 מעלות ויש משקעים, אז מקבלים גשם מעורב בשלג או גשם על שלג, וזה לא דבר נעים. בנוסף, השלג בירושלים ברובו הוא שלג רטוב, כלומר לא שלג יבש של מינוס 5 מעלות, אלא שלג שירד על גבולות האפס ולכן רובו נמס מהר מאוד. שכשמרימים אותו מהקרקע הוא מיימי".
משפחות שהגיעו לגן סאקר גלשו על השלג באמצעים מאולתרים. "אפשר להביא סקייטבורד ולהוריד לו את הגלגלים ואז הוא מתגלש", סיפרו עדי ושובל. תושבים אחרים התגלשו על שקיות והיו גם מי שהצטיידו במזחלות שנועדו לכך. עץ קרס על רכב בשכונת נחלאות, אך לא היו נפגעים. גם נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל נהנו הבוקר בשלג במשכן הנשיא. "התעוררנו בירושלים לבוקר לבן שמחמם לנו את הלב", אמר הרצוג. "על עצמכם וסעו בזהירות".
תמונות פחות משמחות הגיעו ממסגד אל אקצה בהר הבית, שם במקום איש שלג בנו רקטה משלג, מדגם M75, עטופה בדגל חמאס. כוחות משטרה נכנסו למתחם, עצרו צעיר פלסטיני והחרימו את הדגל. לא ברור אם העצור הוא מי שאחראי על היצירה.
מהמשטרה נמסר קצת אחרי השעה 12:00 כי "בשעה זו נפתחו לתנועה מלאה של כלי רכב כל הצירים הראשיים המובילים לעיר ירושלים, וכן הצירים המרכזיים שנסגרו בתוך העיר בעקבות השלג שנערם עליהם". מעיריית ירושלים נמסר כי השלג פונה מהכבישים בתוך העיר. "תושבי ירושלים ומבקריה מתבקשים, למען הבטיחות, לנהוג בזהירות ובבטיחות ולתת את הדעת לכבישים רטובים, ובחלק מהמקרים עם סכנת החלקה", נמסר בהודעת העירייה. "הרכבת הקלה שבה בהדרגה לפעילות שגרתית. בשל היערמות השלג ומזג האוויר ייתכנו אירועים נקודתיים המביאים לעיכובים מסוימים. אוטובוסים בעיר חזרו לפעול במתכונת מצומצמת ובהדרגה ישובו לפעול במתכונת מלאה. ניתן להתעדכן במוקד השרות של משרד התחבורה (8787*). אוטובוסים בין-עירוניים מירושלים ואליה חוזרים בהדרגה לפעילות שגרתית. רכבת ישראל פועלת באופן מתוגבר לירושלים וממנה.
ממחוז ש"י נמסר עדכון חסימות צירי תנועה בכבישי יהודה ושומרון בעקבות מזג האוויר: "ציר 60 ממחלף הרוזמרין ועד צומת שמעה, ציר 35 מתלם לאדורה, ציר 367 מגבעות לכיוון צומת הגוש, קריית ארבע, כלל הצירים סגורים והיישוב היהודי סגור. ציר 90 סמוך לקלייה נסגר לסירוגין ומתבצעת הכוונה במקום, ומצוקי דרגות דרומה. כוחות המשטרה נמצאים במקום ומכוונים את התנועה. ציבור הנהגים מתבקש לנהוג בזהירות ולהישמע להנחיות השוטרים בחסימות. כמו כן, יש להימנע מנסיעות שאינן הכרחיות באזור במהלך השעות הקרובות".
מחברת החשמל נמסר כי יש מספר מועט של רחובות בירושלים ללא חשמל, וכי מדובר בכמות נמוכה יותר מיום חורף שגרתי. עובדי חברת החשמל, כך נמסר, התגברו על כל הנזקים מקריסת עצים על רשתות החשמל.
אתרי טיול סגורים, מטר וחצי שלג במפלס התחתון בחרמון
רשות הטבע והגנים הודיעה כי בשל תנאי מזג האוויר נסגרו בצפון האתרים הבאים: מבצר נמרוד, שמורת נחל עיון, שמורת הבניאס, בשמורת נחל עמוד – המסלול המעגלי פתוח. שאר המסלולים סגורים. בשמורת גמלא רק שביל הנשרים פתוח למטיילים, דליות, העיר והמפל סגורים. בארבל – כלל המסלולים המיועדים למטיבי לכת סגורים, מסלולי המצוק ומסלול נחל ארבל. מסלולי התצפית פתוחים למבקרים.
במרכז הארץ סגורים האתרים הבאים: גן לאומי חוף פלמחים, גן לאומי תל אשקלון, מערות הקולומבריום בבית גוברין, שמורת הנטיפים, חאן שער הגיא, גן לאומי קסטל, גן לאומי עין חמד, עין חניה, תל חברון, שמורת טבע עין גדי סגורה למבקרים למעט המסלול הקצר בנחל דוד ובית הכנסת העתיק. המוקד הטלפוני 3639* סגור עקב מזג האוויר בירושלים, ניתן לפנות בווטסאפ במספר 0549642434.
גם בבית ג'ן, מועצה מקומית בהרי הגליל העליון, התעוררו לבוקר לבן. כל הגגות התכסו במעטה שלג וניתן לראות באופק גם את הפסגות של הר מירון צבועות בלבן. יו"ר המועצה ראדי נג'ם אמר בשיחה עם ynet: "בגבעות הגבוהות נערמו כ-20 סנטימטרים של שלג. עבדנו כל הלילה ורוב הצירים פתוחים, אנחנו נערכים לטפל בכל אירוע. כמעט בכל שנה יש לנו פעם או פעמיים שלג ואני מזמין את עם ישראל לבוא לפה וליהנות".
התחזית: ברחבי הארץ הגשם יירד לסירוגין ויש חשש מהצפות וגם שיטפונות בנחלי הדרום. גם בשישי יירד גשם חזק ושלג ירד בחרמון. בשבת עדיין יירד גשם מקומי בבוקר בצפון ובחוף, ואחר הצהריים בהרים. רק ביום ראשון הטמפרטורות יעלו מעט ולא יירד גשם, אבל ביום שני שוב יירד גשם בצפון ובמרכז. מאתר החרמון נמסר הבוקר כי נוספו 70 סנטימטרים של שלג למפלס התחתון והוא עומד כעת על מטר וחצי. האתר יהיה סגור בימים הקרובים, כולל בשבת. מועד הפתיחה ייקבע בהתאם לקצב פינוי השלגים.
"שינויי האקלים מובילים להקצנה"
ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מאוניברסיטת תל אביב, התייחס בריאיון לאולפן ynet לכמות המשקעים השנה: "קיבלנו כמות משקעים גדולה, אבל עדיין לא בכל הארץ, יש מקומות בגרעון, ככל שהולכים דרומה לנגב יש הגרעון גדל. בחורף הזה רוב המשקעים ירדו בכמה אירועים ויש פחות ימי גשם. סך הכל המצב די טוב, רק צריך לקוות שימשיך ככה".
ד"ר גבעתי ציין כי "שלגים יורדים בירושלים מידי שנתיים, אבל מעניין לראות שהתדירות הולכת ויורדת. השלג הרציני האחרון היה ב-2015, וקודם ב-2013, אבל כשהאירועים כן קורים, אז הם יותר אינטנסיביים. גם בגשם – יש הפסקות ארוכות בין הגשמים, אבל הגשמים יותר חזקים, זה לא רק אצלנו, ראינו מה קרה באיסנטבול ובאתונה".
הוא הסביר כי מרבית המדענים בעולם מייחסים את התופעות הללו לשינויי האקלים. "זה בדיוק המאפיין של ההקצנה", אמר. "בקיץ חם יותר ממה שהיינו ריגילים ויש שריפות וגלי חום ובחורף מקבלים באמת את האירועים האינטנסיביים. קצת מצפון לנו, ביוון ובטורקיה, הרגישו את זה בצורה יותר משמעותית, שם היו 40 מעלות חום והיום מינוס חמש. אנחנו, בגלל הים, פחות מרגישים את זה. שינויי האקלים מובילים להקצנה".
פורסם לראשונה: 11:47, 27.01.22