המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין, שליחו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן למגעים להסדרה בלבנון, שב אמש (חמישי) לוושינגטון - ובישראל מעריכים שתוך כמה ימים תוכרז הפסקת אש.
גורם שבקיא בפרטים אמר ל-ynet שהוכשטיין סגר את הפרטים מול לבנון, אך נותרו עדיין כמה דברים לסגור. "יש עוד פערים קטנים, כמו למשל סירוב ישראלי להכללת צרפת בהסכם הפסקת האש ובשילוב שלה במנגנון האכיפה הבינלאומי שיפקח על ההפרות", אמר.
גורם ישראלי אמר כי צרפת לא תהיה חלק מההסכם, ומקסימום תשלח חיילים ללבנון. בישראל מעריכים שהשופט הצרפתי בבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג (ICC), שחתם אתמול על צו המעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, לא היה מעז לעשות זאת בלי שקיבל אור ירוק וגיבוי מנשיא צרפת עמנואל מקרון.
כמו כן, בישראל זועמים על התנהלותה של צרפת מול התעשיות הבטחוניות הישראליות והדרתן מתערוכות הנשק הצרפתיות. בישראל גם טוענים שצרפת גרמה נזק למגעים להסדרה בכך שניהלה משא ומתן עקיף מול לבנון, ללא תיאום עם ארה"ב. בנוסף, במשא ומתן קיים גם ויכוח על ניסוחים שנוגעים לנקודות הגבול שבמחלוקת.
בתוך כך, גורמים בישראל, לבנון וארה״ב שדיברו היום עם ה״ניו יורק טיימס" הביעו גם הם אופטימיות זהירה באשר לסיכויי ההסדרה - אך הוסיפו כי עדיין יש צורך לגבש "פרטים קריטיים" על יישום ואכיפה, וכי חילוקי דעות בין הצדדים עדיין עלולים לבטל כל עסקה. לפי גורמים בוושינגטון, הפרטים האחרונים כדי להגיע הסדרה "מתגבשים", לקראת חתימה על הסכם.
לפי אותם גורמים, ההסכם המוצע קורא להפוגה בת 60 יום, שבמהלכה ייסוג צה"ל מדרום לבנון ואנשי חיזבאללה יעברו לצפון נהר הליטני. במהלך הזמן הזה, צבא לבנון וכוח שמירת השלום של האו"ם (יוניפי"ל) יגבירו את פריסתם באזור הגבול, ומנגנון אכיפה חדש בראשות ארה"ב יבטיח שחיזבאללה וישראל יישארו מחוץ לאזור. לדבריהם, הסוגיות המרכזיות שנותרו לא פתורות סובבות סביב יישום ההסכם.
הפתרון המוצע, אמרו הגורמים ל"טיימס", הוא ועדת פיקוח חדשה בראשות ארה"ב שתעקוב אחר הפרות של הסכם הפסקת האש. עדיין לא ברור אילו מדינות אחרות עשויות להשתתף במנגנון זה וכיצד הוא יתפקד, אם כי נראה שלא מדובר בהשתתפות צבאית אמריקנית ישירה. ישראל ביקשה חופש פעולה לפעול נגד כל פעילות של חיזבאללה שהיא עשויה לזהות בדרום לבנון, דרישה שהצד הלבנוני כנראה יתנגד אליה. אם הפסקת האש תימשך עד לתקופה של 60 יום, המתווכים מקווים שהיא תהפוך לקבועה.
גורמים אמריקנים אומרים כי הם בטוחים שישראל "להוטה" יותר להגיע להסכם הפסקת אש בלבנון מאשר בעזה, בהתבסס על מעורבותה בשיחות בלבנון ובשל הערכה ריאלית של האפשרויות הצבאיות שלה. הם אמרו כי ישראל מבינה שכדי להפסיק את ירי הרקטות ולהחזיר את תושבי הצפון לבתיהם,הדרך הקלה ביותר היא להגיע להפסקת אש.
עד ההסדרה, חילופי המהלומות עם חיזבאללה נמשכים
בינתיים, עד שתושג הסדרה, חילופי המהלומות בין ישראל לחיזבאללה נמשכים. צה״ל תקף לאורך היום בדאחייה של ביירות, בצור שבדרום לבנון ובעלבכ שבעומקה. כמו כן, כלי תקשורת בלבנון דיווחו על התקדמות קרקעית של כוחות צה"ל לדיר מימאס דרך כפר כילא, שמצפון-מערב למטולה. במקביל דיווחו בדרום המדינה גם על ניסיונות להתקדם לעבר א-נאקורה. עיתון "אל-אחבאר", המשמש כשופר חיזבאללה, דיווח על מחסום שהוקם על ידי ישראל בצומת דיר מימאס.
בלבנון דיווחו גם כי כטב"ם תקף אופנוע באזור א-נבטיה שבדרום המדינה, והעיתון "אל-אחבאר" דיווח כי אדם נהרג. בהמשך דיווחו במדינה על שני הרוגים בתקיפת כטב"ם לעבר אופנוע בכפר טורא באזור צור.
מנגד, לאורך היום הופעלו אזעקות רבות ביישובי הצפון, וכ-30 רקטות שוגרו מלבנון לחיפה וצפונה - חלקן יורטו והיתר התפוצצו בשטחים פתוחים. בנהריה דיווחו על פגיעה ישירה, ללא נפגעים, והתקבלו דיווחים על הפסקות חשמל בדרום העיר בעקבות הפגיעה. כמו כן, חיל האוויר יירט היום שני כטב"מים שעשו את דרכם לשטח הארץ מלבנון.
אחר שביקר בלבנון, אתמול הוכשטיין נפגש בישראל עם ראש הממשלה נתניהו, השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר, שר הביטחון ישראל כ"ץ והרמטכ"ל הרצי הלוי. אחרי הפגישות הללו העריכו בכירים בישראל כי למרות התנאים החדשים שדווחו ברויטרס - שמצוינים בהמשך הידיעה - ההסכם עם לבנון צפוי לצאת אל הפועל "תוך ימים".
לדברי גורמים ישראלים, בשיחות של הוכשטיין בישראל הייתה התקדמות רבה ו"זה כמעט סגור", אך צריכים לטפל ב"עוד כמה פינות". בשיחות סגורות אמר הוכשטיין כי "לא צועקים יש לפני הגול", אך גורם ישראלי אמר כי "הכיוון חיובי". גורם ישראלי שבקיא בפרטי המגעים להסדרה הוסיף כי "בסך הכול יש התקדמות, אבל נדרשת עדיין עבודה על הניסוחים, שמתבצעת".
גם גלנט נפגש עם הוכשטיין: "התקדמות משמעותית בדרך להסדר בצפון"
הוכשטיין נפגש גם עם שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, שכתב היום ברשת X כי הפגישה הייתה "מוצלחת". הוא כתב כי "שמעתי על ההתקדמות המשמעותית בדרך להסדר שיבטיח את השבת תושבי הצפון לביתם בביטחון. במהלך השנה האחרונה, בעשרות שיחות ופגישות עם הוכשטיין ועם הצמרת האמריקנית קבעתי את שלושת העקרונות עליהם ישראל לא תוותר, ורק אם יתקיימו - יתאפשר שינוי המצב הביטחוני.
"1. הרחקת כוחות חיזבאללה ופירוק כל תשתיות הטרור מצפון לליטאני ו'ברך הבופור'. 2. יצירת מנגנון אכיפה שיפרק את תשתיות הטרור במרחב וימנע כל ניסיון שיקום והתעצמות של חיזבאללה, תוך שימור חופש פעולה מלא לצה"ל באמצעות גיבוי מלא מהממשל האמריקני, שיאפשר לנו לאכוף את ההסכם אם יופר. 3. עצירת ציר ההתעצמות של חיזבאללה ובידוד לבנון מהאוויר, מהים ומהיבשה למניעת העברות אמל"ח לחיזבאללה".
הוא הוסיף: "בזכות ההישגים הביטחוניים והצבאיים שלנו בתקופה בה הובלתי את מערכת הביטחון, ישראל יכולה וצריכה להתקדם להסדר ולהשיב את תושבי הצפון לביתם. צעד זה יחליש משמעותית את איראן, את חיזבאללה ויאפשר לישראל לבצע פעולות נוספות כדי להשיב את החטופים ולהשלים את מטרות המלחמה בעזה. מודה לשליח הוכשטיין על מאמציו הבלתי נלאים להגיע להסכם בין ישראל ללבנון".
"לבנון מבקשת לשנות את תנאי הצעת הפסקת האש של ארה"ב"
סוכנות הידיעות רויטרס חשפה אתמול, בזמן ביקורו של הוכשטיין בישראל, כי לבנון מבקשת לשנות את תנאי הצעת הפסקת האש של ארה"ב - כך שתבטיח "נסיגה מהירה יותר של החיילים הישראלים מדרום לבנון, ותיתן לשני הצדדים זכות להגנה עצמית".
לדברי בכיר בלבנון, מנהלי המו"מ מטעם המדינה ביקשו את השינויים במהלך הפגישות עם הוכשטיין בביירות. התיקונים הללו - שלבנון לא ביקשה קודם לכן - מצביעים על כך שלהוכשטיין יש עוד עבודה רבה לעשות כדי להגיע להסכם, אחרי שאמר בביירות כי הוא "בהישג ידנו". הבכיר הלבנוני אמר כי לבנון רוצה שהכוחות הישראלים ייסוגו מיד אחרי הכרזת הפסקת האש, כדי שצבא לבנון יוכל להתפרס בכל האזורים - והעקורים ישובו לבתיהם. בכך הוא סתר את העמדה הישראלית, שלפיה הנסיגה תתרחש תוך 60 יום מההכרזה על הפסקת האש.
לבנון גם רוצה שהניסוח בהצעה ידגיש את הזכות של שני הצדדים "להגנה עצמית", ולא רק של ישראל. הגורם אמר כי בעוד הטיוטה האמריקנית מתייחסת לנסיגה מ"גבולות לבנון", ביירות רצתה הפניה ספציפית ל"גבול לבנון" - כדי להבטיח שישראל תיסוג מכל הגבול, ולא באופן חלקי.
שר החוץ הלבנוני אמר השבוע שארצו רוצה לאכוף בעצמה את הישארות חיזבאללה מחוץ לדרום לבנון, ולא שישראל תעשה זאת. ישראל, נזכיר, דורשת למנוע מארגון הטרור להכניס נשק ללבנון דרך היבשה, הים או האוויר - ודורשת ערבות לכך שתוכל לאכוף זאת, כתנאי בסיסי לעסקה. הבכיר הלבנוני אמר שבטיוטת ההסכם של ארה"ב אין כל התייחסות לכך שישראל תוכל להמשיך לתקוף את חיזבאללה, ועמד על כך שלבנון תשמור על ריבונותה. בישראל, נזכיר, הסכימו גם ל"מסמך צד" שבו ערבות אמריקנית לכך שתוכל לתקוף את חיזבאללה בעתיד ככל שיהיו הפרות של ההסכם.
בתוך כך, מקורות לבנוניים רשמיים אמרו אתמול לרשת "סקיי ניוז" בערבית כי "המגעים עשויים להביא להסכם עד סוף השבוע, אם לא יתעוררו מכשולים". עם זאת, לפי ההערכה, ההכרזה על הפסקת האש לא תהיה השבוע וספק אם גם בשבוע הבא. הלבנונים נתנו את הסכמתם, והקבינט המדיני-ביטחוני יתכנס הלילה בקריה לטובת עדכון על השיחות. אך מאחר וההסכם עוד לא סגור לא נדרשת כעת הצבעה.