מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן ערך הערב (שני) מסיבת עיתונאים במלון קמפינסקי בתל אביב, שבה התייחס לסיכום ביקורו הקצר בישראל על-רקע המשך המשא ומתן להפסקת אש ועסקת חטופים. הוא ציין כי בפגישה שקיים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, השני "אישר שישראל מקבלת את הצעת הגישור", שהציגה ארה"ב בפסגה בדוחא, "ועכשיו חמאס צריך לעשות אותו דבר".
מחוץ למלון הפגינו משפחות חטופים. מישראל ימריא בלינקן למצרים, שם מתוכננת להיערך פסגה נוספת בהשתתפות המתווכות להסכם. ynet העביר את דבריו של בלינקן בשידור ישיר.
"הנשיא ביידן ביקש ממני להגיע לכאן כדי לאשרר את תמיכת ארה"ב בביטחון ישראל. בעקבות המתיחות שלחנו עוד נכסים צבאיים לאזור, לא כדי לגרות אלא כדי להרתיע. אם זה יקרה אנו מוכנים להגן על ישראל", אמר בלינקן בפתח הצהרתו. "מה שקריטי עכשיו, הוא שכולם ימנעו מלנקוט בצעדים שיתדלקו את העימות, ויביאו להתפשטות האלימות".
בלינקן הוסיף כי "המטרה השנייה היא לקדם את המאמצים להביא הסכם הפסקת אש בעזה ולשחרור החטופים. זו הדרך הטובה ביותר להביא את חטופים הביתה, להביא הפסקת אש שתשמור על האינטרסים הביטחוניים של ישראל ולהביא לתוספת בסיוע ההומניטרי לעזה".
הוא התייחס, כאמור, להצעה שהציגה ארה"ב בפסגה שהתקיימה בשבוע שעבר, ולפגישתו עם נתניהו. "הנשיא הציג הצעה עם קטאר ומצרים, כדי לגשר על הפערים שנותרו בין הצדדים. בפגישה מאוד קונסטרוקטיבית עם רה"מ נתניהו, הוא אישר שישראל מקבלת את הצעת הגישור, שהוא תומך בה - עכשיו חמאס צריך לעשות אותו דבר".
לדבריו, "המתווכות צריכות להתכנס, להשלים את התהליך ולהגיע להבנות איך יישמו את המחויבויות שבהסכם". הוא הדגיש כי עדיין נמצאות על הפרק סוגיות מורכבות, שיחייבו לקבל החלטות קשות. "אני חושב שיש תחושת דחיפות, כאן ובאזור כולו, להגיע לקו הסיום ולהגיע לשם בהקדם האפשרי".
בתשובה לשאלה, השיב מזכיר המדינה האמריקני: "לעולם לא נוותר. כל יום שחולף, יותר חטופים עלולים למות ואירועים יכולים לקרות ולסבך את העניינים. הצעת הגישור שנתניהו קיבל משקפת את הצעת הפסקת האש שהציג ביידן במאי - ואומצה על ידי מועצת הביטחון. קודם כל הפסקת אש לשישה שבועות שבה ישוחררו חטופים, אסירים ישוחררו והמו"מ יתחדש על התנאי להפסקת אש קבועה".
במהלך מסיבת העיתונאים, מסר נתניהו הודעה על פגישתו עם בלינקן. "הייתה לי היום פגישה טובה וחשובה עם מזכיר המדינה. אני מאוד מעריך את המאמצים שארה"ב משקיעה בהגנה אזורית מול הציר האיראני. זה חשוב כמובן למדינת ישראל". הוא ציין כי הוא "גם מאוד מעריך את ההבנה שארה"ב גילתה לאינטרסים ביטחוניים חיוניים שלנו, תוך כדי המאמצים המשותפים שלנו להביא לשחרור חטופינו. ואני מבקש להדגיש: מאמצים לשחרור מקסימום מספר חטופים חיים - כבר בשלב הראשון של העסקה".
בתום מסיבת העיתונאים, מסרה לשכת נתניהו כי "רה"מ ייפגש השבוע עם נשים ששבו משבי החמאס ושבני משפחותיהן עודם בשבי. הנשים ששבו בחודש נובמבר 2023 שוחררו במסגרת עסקת הנשים והילדים". בהודעה צוין כי מטרת הפגישה, "להקשיב, לעדכן ולשתף אותן במאמצים להשבתם של יקיריהן".
לאחר מסיבת העיתונאים פגשו משפחות חטופים שלהם אזרחות אמריקנית את בלינקן. המשפחות הודו לו על הנחישות והמחויבות להשבת החטופים. לפי מטה משפחות החטופים, בלינקן הבטיח למשפחות שהממשל לא ינוח עד שאחרון החטופים יחזור.
מטה משפחות החטופים מסר כי כלל המשפחות "מודות לבלינקן על תמיכתו הבלתי מתפשרת ולכל ממשל ביידן על המאמצים להשלמת עסקה שתשיב את 115 החטופים הביתה - החיים לשיקום והחללים והנרצחים לקבורה ראויה בארצם. אנו ממשיכים לקרוא לכל המעורבים לחתום על עסקה בהקדם האפשרי. אסור לנו לפספס את ההזדמנות האולי אחרונה, לחטופים אין עוד זמן. הזמן לדיבורים ולגרירת רגליים נגמר. זו עת למעשים. זהו זמן חטופים".
לפני כן, גם שר הביטחון יואב גלנט נפגש עם מזכיר המדינה האמריקני בקריה. מטעמו נמסר כי הוא קרא לבלינקן: "כפי שישראל מובילה את הלחץ הצבאי על חמאס - על ארה"ב להוביל את הלחץ המדיני עד להגעה למתווה שישיב את החטופים".
יהודה כהן, אביו של החטוף נמרוד כהן, קרא לבלינקן באנגלית במחאה: "צריכים שתלחץ על נתניהו לעשות עסקה. אין לנו אמון בממשלה שלנו בכלל. הממשלה שלנו רק מחפשת רק להישאר בשלטון ונתניהו מחפש רק להישאר איש חופשי. בבקשה תלחץ עליו לעשות עסקה, אין לנו תקווה ואין לנו אמונה. רק אמונה בממשל ארה"ב".
בלינקן, שהגיע אמש לאזור, נועד מוקדם יותר במשך שלוש שעות עם ראש הממשלה נתניהו בירושלים. מלשכת נתניהו נמסר כי הפגישה "התנהלה ברוח טובה", ובמהלכה חזר ראש הממשלה "על מחויבותה של ישראל להצעה האמריקנית העדכנית בעניין שחרור חטופינו - הלוקחת בחשבון את הצרכים הביטחוניים של ישראל, שעליהם הוא עומד בתוקף".
קודם לכן נפגש מזכיר המדינה עם הנשיא יצחק הרצוג. "זהו רגע מכריע, כנראה ההזדמנות הטובה ביותר, אולי ההזדמנות האחרונה להחזיר את החטופים הביתה, להגיע להפסקת אש ולהשיג שלום וביטחון", אמר בלינקן לצד הנשיא הרצוג.
הבכיר האמריקני הוסיף לפני פגישתו עם הנשיא הישראלי: "הגיע הזמן שזה ייגמר. זה גם הזמן לוודא שאף אחד לא ינקוט צעדים שעלולים לדרדר את התהליך הזה. אז אנחנו עובדים כדי לוודא שאין הסלמה, שאין פרובוקציות, שאין פעולות שבשום אופן עלולות להרחיק אותנו מלהעביר את העסקה הזו".
בלינקן אמר עוד: "אני יודע שזהו רגע קשה לישראל. אנו מודאגים מאוד מהאפשרות של התקפות מצד איראן, מצד חיזבאללה ומקורות אחרים, וכפי ששמעתם את הנשיא אומר, ארצות הברית נוקטת פעולה מכרעת בפריסת כוחות כאן, כדי להרתיע כל התקפה, ואם יהיה צורך, להגן מפני כל התקפה. הגיע הזמן שכולם יגידו 'כן' ולא יחפשו תירוצים לומר 'לא'".
במקביל, גורם מצרי אמר כי השיחות שהתנהלו עם המשלחת הישראלית לקהיר לא השיגו פריצת דרך כלשהי, אף על פי שנמשכו שעות ארוכות. לפי הגורם, השיחות התמקדו בסוגיית הנוכחות הישראלית בציר פילדלפי. "ישראל עדיין מתעקשת לשמור על השליטה בגבול עזה-מצרים, וגם בציר שחוצה את עזה (נצרים). המשלחת לא הציעה שום דבר חדש", אמר הגורם המצרי.
למרות האופטימיות שהשמיעו גורמים מסוימים בתום הפסגה בדוחא בירת קטאר בסוף השבוע שעבר, בקרב העוסקים במגעים להסכם שוררת פסימיות. בחמאס לא דחו באופן חד-משמעי את המתווה, אך אמרו אמש כי ההצעה החדשה של האמריקנים "עונה על דרישות נתניהו, כולל דחיית הפסקת אש קבועה ואי-נסיגה מלאה מעזה", ומונעת עסקה.
בהודעת ארגון הטרור נכתב: "ההצעה החדשה נותנת מענה לתנאי נתניהו ומתיישבת איתם, בעיקר דחיית הפסקת האש לצמיתות והנסיגה המקיפה מרצועת עזה, והתעקשותו להמשיך בכיבוש נצרים, מעבר רפיח וציר פילדלפי. כמו כן, נקבעו תנאים חדשים בתיק חילופי האסירים, ונתניהו חזר בו מתנאים אחרים - וזה מונע את השלמת העסקה".
משלחת בדרג עבודה שמורכבת מנציגי שב"כ, צה"ל ומתאם פעולות הממשלה בשטחים יצאה אתמול לקהיר. גורם שבקיא במשא ומתן אמר כי המצב כעת מורכב ועדין, ונדרשת סבלנות של יומיים כדי לראות התפתחויות. לדבריו, ברור כי ללא פשרה מצד נתניהו - לא תהיה עסקה. בכיר ישראלי טען כי מנהיג חמאס יחיא סינוואר שומר את הקלפים קרוב לחזה. "אולי הוא מחכה להתפתחות מלחמה אזורית עם איראן וחיזבאללה. רק אם יבין שאין לו ברירה, תיתכן עסקה".
יעל צ'כנובר השתתפה בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 18:40, 19.08.24