סופה חורפית עזה פוקדת מאז סוף השבוע אזורים נרחבים במערב התיכון של ארה"ב ובצפון-מערבה, ומביאה איתה שלג כבד, קרח ורוחות עזות לשלל מדינות. מאות אלפי בתים ועסקים כבר נותקו מחשמל, ומספרם צפוי רק לגדול. אלפי טיסות נדחו או בוטלו, גם משחק בליגת ה-NFL הוזז ממועדו המקורי – והמועמדים בפריימריז הרפובליקניים לנשיאות שייפתחו מחרתיים באייווה נאלצו להכריז שאירועי בחירות שתכננו לקיים שם לקראת ההצבעה לא ייערכו.
הסופה הארקטית מאיימת לשבור שיאי קור בארה"ב, ומביאה איתה שלג מחוף לחוף. בחלקים ממונטנה נמדדו בשבת בבוקר מינוס 34 מעלות, וטמפרטורות דומות חזויות לצפון ארקנסו. בצפון דקוטה ובדרום דקוטה עשויה הטמפרטורה להגיע במקומות מסוימים למינוס 46 מעלות צלזיוס.
באייווה, שם עשויה הטמפרטורה להגיע למינוס 26 מעלות, צפויות מידות החום לטפס בחזרה אל מעל לאפס רק ביום רביעי. עשויה להיות לכך השפעה על אספות הבוחרים (caucuses) שבהן יוציאו מחרתיים לדרך תושבי אייווה באופן רשמי את הבחירות לנשיאות ארה"ב: באספות הללו יבחרו כיצד לחלק את צירי המדינה בין דונלד טראמפ, ניקי היילי, רון דסנטיס והמועמדים האחרים בפריימריז הרפובליקניים. כבר בסוף השבוע נאלצו המועמדים לבטל כנסים שהתכוונו לערוך באייווה בתקווה לגייס תומכים של הרגע האחרון.
"מפלסות השלג שלנו עובדות בטירוף", עדכנו הלילה הרשויות באייווה, שם דווחו ביום שישי לבדו 86 תאונות ו-535 קריאות מצוקה מנהגים. באחד הכבישים המהירים במדינה מצאו עצמם נהגי מכוניות תקועים חמש שעות בעקבות תאונת משאיות.
מאות אלפי בתים ועסקים כבר נותקו מחשמל בארה"ב, בעיקר במישיגן, וויסקונסין ואורגון, ומספרם צפוי רק לגדול. מִנהל התעופה הפדרלי מסר כי הסופה גורמת לביטולים ודחיות של טיסות ברחבי ארה"ב, ויותר מ-7,600 טיסות כבר נדחו. בנמל התעופה הבינלאומי אוהייר בשיקגו קורקעו מטוסים בעקבות הרוחות החזקות והשלג שאינו מאפשר ראות סבירה. גם משחק הפלייאוף של ה-NFL בין באפלו בילס לפיטסבורג סטילרס נדחה, מהיום למחר, אחרי שתושבי המחוז שבו שוכנת באפלו נקראו שלא לצאת לכבישים החל מהלילה שבין שבת לראשון.
לסופה מיוחסים כבר כמה מקרי מוות, בהם של שלושה בני אדם באורגון, בין השאר מהיפותרמיה וקריסת עצים. מקרי מוות הקשורים לגל הקור דווחו גם בקליפורניה, איידהו, אילינוי וויסקונסין.
ביטולי הטיסות גרמו בין השאר לאלפי כתבים ופרשנים פוליטיים להיתקע בדרכם לסיקור הפריימריז באייווה. מושל פלורידה רון דסנטיס, הנאבק עם שגרירת ארה"ב לשעבר באו"ם ניקי היילי על המקום השני במרוץ, תקף בסוף השבוע את הנשיא לשעבר טראמפ על שלא טרח להגיע לאייווה על רקע הסופה והסתפק במקום זאת במסר לבוחרים מאחוזת מאר-א-לאגו שלו. דסנטיס הדגיש כי הוא עצמו חורש לדבריו את כבישיה החלקלקים של אייווה ונפגש עם בוחרים למרות הטמפרטורות המקפיאות. "אנחנו לא עוצרים. הבאתי איתי את מעיל החורף שלי, ויש לנו עוד שכבות".
המדרון גלש אל הכביש, והמכוניות נקברו בבוץ
בקולומביה ממשיכים היום כוחות ההצלה בחיפושים אחר נעדרים באסון המפולת שאירע שלשום בכביש הררי בצפון-מערב המדינה, שם קרס הר על עשרות כלי רכב ולפחות 34 בני אדם נהרגו, רבים מהם ילדים. עוד עשרות נפצעו.
רגע הקריסה, בדרך שבין העיר קיבדו לעיר מדיין, תועד במצלמות: בסרטון שפורסם ברשת X (לשעבר טוויטר) נראה המדרון גולש לפתע לעבר כביש שבו ניצבו כלי רכב רבים, וחלקם נקברו תחתיו לחלוטין. ברקע נשמעות צרחות.
אנשי חילוץ והצלה מכל רחבי קולומביה, חלקם מצוידים בכלבים לאיתור נעדרים, הגיעו לזירת האסון ומחפשים ניצולים וגופות. קרובי משפחה ממתינים בסמוך, חלקם בוכים ללא הפסקה ומתחבקים. "אני לא יודע אפילו מה לחשוב, אני מודאג, אני מחפש את המשפחה שלי", סיפר אנדרס אספרייה, שארבעה מקרוביו נעדרים.
קלרה אסטרדה הגיעה לזירה בשעה חמש בבוקר כדי לחפש אחר האחיין שלה. "אנחנו לא יודעים כלום, אין לנו מושג אם הוא חי או מת", אמרה. "הגופות שחולצו – אף אחת מהן אינה שלו". הרשויות מזהירות כל העת כי ייתכנו מפולות נוספות, עובדה המסכנת את המחלצים ואת המתאספים באזור.
מפולות בוץ אינן זרות לקולומביה. באותו אזור של המדינה נהרגו בדצמבר 2022 לפחות 27 בני אדם במפולת ענקית שקברה אוטובוס וכלי רכב אחרים.