כיממה לאחר חזרת צוות המשא ומתן לעסקת חטופים מקטאר, חמאס פרסם הצהרה בצהריים (רביעי) שבה טען כי המו"מ מתקדם בצורה "רצינית", אך האשים את ישראל ב"הצבת תנאים חדשים" בכמה סוגיות, מה שעיכב לכאורה הגעה להסכם. מעט לפני הצהרת ארגון הטרור, נשאו בני משפחות של חטופים המוחזקים בשבי בעזה הצהרה מכיכר החטופים בתל אביב, ביום ה-446 למלחמה.
לאחר הצהרת חמאס, לשכת ראש הממשלה פרסמה הודעה שבה נטען כי "ארגון הטרור חמאס שוב משקר, חוזר בו מהבנות שכבר הושגו, וממשיך להערים קשיים על המשא ומתן. על אף זאת, ישראל תמשיך ללא לאות במאמצים להשבת כל חטופינו".
הצהרת נציגי המשפחות מכיכר החטופים
(צילום: מטה משפחות החטופים)

זמן קצר לאחר הצהרת המשפחות, חמאס התייחס כאמור למשא ומתן וטען כי "המו"מ על הפסקת האש וחילופי השבויים נמשכים ברצינות בדוחא, עם תיווך קטארי ומצרי, והתנועה גילתה אחריות וגמישות". בנוסף, טען ארגון הטרור כי ישראל "הציבה סוגיות ותנאים חדשים הקשורים לנסיגה (מאזורים בעזה), הפסקת אש, חטופים והחזרת עקורים (לצפון הרצועה), מה שמעכב את השגת ההסכם - שהיה בר-השגה".
במקביל, מקורות מצריים טענו בפני העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" כי "המשא ומתן להפסקת אש בעזה במרחק 'צעדים מקו הסיום'. הושגו הסכמות סביב הנקודות שהיו במחלוקת בתקופת המשא ומתן האחרונה". לפי המקורות, "אחת הנקודות שצפויה להיפתר היא זו הקשורה לרשימות החטופים והאסירים", והם הוסיפו כי "יש הצעה לעכב שחרור רשימה של 10 אסירים עם מאסרים כבדים ששמם נמסר על-ידי חמאס, כולל מרואן ברגותי".
עוד קודם לכן, מטה המשפחות להחזרת החטופים הודיע כי הצהרת נציגיהן מגיעה "על רקע הדיווחים השונים בנוגע למשא ומתן על השבת יקיריהן". הדוברים הם לישי מירן לביא, אשתו של החטוף עמרי מירן; שרון שרעבי, אחיהם של החטופים יוסי ז"ל ואלי שרעבי; שיר סיגל, בתו של החטוף קית' סיגל; ואודי גורן, בן דודו של החטוף טל חיימי ז"ל.

"לא יהיה ניצחון וביטחון עד שהם ישובו"

בהצהרתה, הדגישה לישי מירן כי "לפני 446 ימים עמרי נחטף אל מול עיניי ואל מול עיני בנותינו הקטנות, לאחר שהיינו בני ערובה כמה שעות כמשפחה. לפני 446 ימים צורפתי לקהילה. קהילה שאף אחד לא רוצה להיות חלק ממנה. קהילה המונה יותר מ-200 משפחות. קהילת משפחות החטופים. לפני 446 ימים בכלל לא הבנתי את הגודל, בכלל לא ידעתי כמה זמן המסע הנוראי הזה ביחד ימשיך.
"היום אחרי 446 ימים אני יודעת שלעולם לא אוכל להתנתק מהקהילה הזאת. אבל אני גם יודעת שהמסע הנוראי שנכפה עלינו צריך להסתיים ומסע השיקום צריך להתחיל. לכולם. את כולם צריך להציל, כולם צריכים לשוב בין אם זה לחיבוק של המשפחה ובין אם זה לקבורה הולמת בקבר ישראל. אני קוראת מפה למקבלי ההחלטות - תחשבו על רוני ועלמא שלי. תשמעו אותן בראש כמו שאני שומעת כל יום - 'איפה אבא?', 'מתי אבא יחזור?', 'אני רוצה את אבא'. תחשבו על כל הילדים הקטנים שרק מחכים לחיבוק של אבא, סבא, דודה. תחשבו על כל ילדי מדינת ישראל שנשללת מהם הזכות לנהל חיים תקינים והם חיים במצב מלחמה כבר יותר משנה.
סבה של החטופה נעמה לוי ל-ynet: "המנהיגים לא עושים הכול להחזרתם"
(צילום: ירון ברנר)

3 צפייה בגלריה
הצהרת נציגי אסיפת מטה משפחות החטופים בכיכר החטופים
הצהרת נציגי אסיפת מטה משפחות החטופים בכיכר החטופים
בני המשפחות בכיכר החטופים: "מעולם לא היו תנאים טובים יותר לעסקה"
(צילום: מוטי קמחי)
"ועמרילי שלי, אם במקרה זה מגיע אליך - כמו לפני 446 ימים, גם היום: אני אוהבת אותך, אני מחכה לך ואני שומרת על הבנות שלנו. הבטחתי לך במבט פרידה אז ומבטיחה לך גם היום, אנחנו נעשה הכול עד שתשוב, עד שתראה את רוני ועלמא רצות לעברך. עד שתשמע את המילה 'אבא' שוב. אנחנו לא מוותרים, אנחנו לא מתייאשים ואנחנו לא נפסיק כקהילה אחת להילחם עד שכולם יהיו פה".
אודי גורן, בן דודו של טל חיימי, אמר כי "זה הזמן הארוך ביותר בו היה משבר חטופים בעולם המערבי". לדבריו, "המצב לעסקה עכשיו הוא טוב מתמיד, אנחנו מבינים שאנחנו בעמדה הטובה ביותר לסגור עסקה. טראמפ מצפה לעסקה עד 20 בינואר, בשילוב תמיכת ביידן והישיגה של ישראל - יש הזדמנות. ראינו את נפילת טבעת האש האיראנית, מעולם לא היו תנאים טובים יותר לעסקה. זאת הזדמנות היסטורית, בואו לא נפספס אותה. אנחנו קוראים למנהיגי העולם לעשות הכול כדי להביא עסקה".
שיר סיגל, בתו של קית', אמרה כי היא נמצאת בהצהרה "בתור בת לשורדת שבי, ובתור הבת של קית', שלפני למעלה משנה היה בטוח שהוא הבא להשתחרר הביתה – רגע אחרי שהפרידו באכזריות בינו לבין אמא שלי כשהיא הוחזרה לישראל בעסקה". לדבריה, "יש רגעים בהיסטוריה שבהם כל החלטה היא גורלית, והימים האלה הם בדיוק כאלה. כל רגע של דחייה או היסוס, כל עיכוב במו"מ או בתהליך השבת האחים והאחיות שלנו הביתה - עלול לעלות בחיי אדם ולמנוע מאיתנו את היכולת להשיב את הנרצחים והחללים לקבורה ראויה בארצנו".
שיר הוסיפה כי "מהסיפורים של אמא שלי ושל חטופות נוספות שהוחזרו, וגם לפי כל גורמי המקצוע – ברור לחלוטין: לחטופים אין זמן. אנחנו חייבים להחזיר אותם הביתה לפני החורף הקשה במנהרות. אמא שלי, אביבה, שרדה 51 ימים של גיהנום בשבי חמאס - ובנס חזרה הביתה. מאז שהיא שבה, היא נושמת את הכאב הזה בכל רגע. לכאב שלה אין הפוגה - כאב על אבא שלי, בעלה, ועל כל הילדים, ההורים, האחים והאחיות שעוד שם".
3 צפייה בגלריה
הצהרת נציגי אסיפת מטה משפחות החטופים בכיכר החטופים
הצהרת נציגי אסיפת מטה משפחות החטופים בכיכר החטופים
לישי פנתה למנהיגים: "תחשבו על כל הילדים שמחכים לחיבוק"
(צילום: מוטי קמחי)
הבוקר, בריאיון לאולפן ynet, שיתף סבה של החטופה נעמה לוי, אמנון שחר, כי "הימים האחרונים מאוד מטלטלים". הוא הזכיר את פטירתה של שורדת השבי חנה קציר, ואמר כי "רואים מה קורה כששבויים חוזרים, מסתבר שרק אז מתחיל המאבק האמיתי". המשא ומתן עולה, יורד וכן הלאה. טלטלה רצינית. ואנחנו כמו בכל החודשים, אולי טיפה יותר, נופלים. וקמים, ונופלים, וקמים, בזה אנחנו עוסקים".
הוא הוסיף כי לדעתו "אין ספק בכלל שהמנהיגים שלנו לא עושים את כל מה שאפשר על מנת להחזיר את החטופים". לדבריו, "אנחנו יודעים שהיו הזדמנויות ויש גם עכשיו הזדמנויות, אני משוכנע לגמרי שאין שום בעיה להגיע בסופו של דבר לעסקה. מלאה, כוללת שבסופה יש הפסקת אש ונסיגה ושחרור של כולם. יכול להיות שהיא תיעשה בכמה חלקים, אבל זאת תהיה עסקה אחת כוללת שתכלול את כל הדבר הזה וצריך רק דבר אחד פשוט בשביל זה, צריך לרצות - ולעשות החלטה".
במקביל, בני משפחות חטופים והורים שכולים, יחד עם תנועת "עומדים ביחד", קראו לעצירת המלחמה תחת הכותרת "חייבת להיות דרך אחרת. כן, שלום". במרכז הקמפיין דרישה ל"עצירה וחשיבה מחדש" של הורים שכולים ובני משפחות של חטופים שנרצחו בשבי או עדיין מוחזקים בעזה.
3 צפייה בגלריה
קמפיין של הורים שכולים ומשפחות חטופים בעד עצירת המלחמה
קמפיין של הורים שכולים ומשפחות חטופים בעד עצירת המלחמה
"חייבת להיות דרך אחרת". קמפיין לעצירת המלחמה
(צילום: עומדים ביחד)
יובל אור, שאיבד את בנו ונכדיו נחטפו לעזה, אמר כי "לא בחרנו לאבד את הבן שלנו. לא בחרנו שהנכדים שלנו ייחטפו. אבל עכשיו יש לנו בחירה - להמשיך במעגל הדמים או לעצור אותו. אנחנו בוחרים לעצור". מאי פרי, שסבה חיים פרי נחטף לעזה ונרצח, סיפרה: "אני זוכרת את הסיפורים שסבא שלי סיפר לי על תקופות אחרות, על איך יכלו לדבר אחד עם השני. זה לא אבוד. אני לא רוצה להאמין שזו המורשת שאנחנו משאירים".
במסגרת הקמפיין הופקה סדרת דוקו דיגיטלית קצרה, בה המשפחות משתפות את סיפוריהן. בסדרה, בני המשפחות לא מדברים על פוליטיקה אלא על החיים. בנוסף, מאות שלטים נתלו ברחבי הארץ - בעברית ובערבית, עם הכיתוב "חייבת להיות דרך אחרת. כן, שלום".

"השיחות בנקודה שצריך לקבל החלטות"

אמש דווח כי המגעים לעסקה נמשכים כל הזמן, אך לפי שעה אין ודאות אם פנינו להסכם. מנעד האפשרויות נע בין עסקה מיידית בטווח של ימים בודדים, לבין זה שלא תהיה עסקה כלל. לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו מסרה בעניין חזרת צוות המו"מ מדוחא כי "צוות המשא ומתן הכולל גורמים בכירים מהמוסד, משב"כ ומצה"ל ישוב לישראל מקטאר, לאחר שבוע משמעותי של ניהול משא ומתן. הצוות שב לצורך התייעצויות פנימיות בישראל לגבי המשך המשא ומתן להשבת חטופינו". בהודעה לא נמסרו פרטים נוספים.
בישראל אמרו כי החזרת הצוות לאחר 10 ימים בקטאר לא מעידה על משבר או פיצוץ בשיחות. אחרי משא ומתן ארוך, קיים כעת צורך לערוך התייעצויות. בישראל מפנים אצבע מאשימה לחמאס בעזה, בדגש על מוחמד סינוואר, שמערים קשיים ולא מעביר את רשימות החטופים כדי 'לסחוט' עוד הישגים. "אין פיצוץ בשיחות, הן הגיעו לנקודה שצריך לקבל החלטות לכאן או לכאן", אמר גורם ישראלי שבקיא בפרטים. "חמאס באופן עקבי משקר, גם בפעם הקודמת הוא אמר שאין לו נשים ושיקר. השאלה האם משחקים לידיהם. חייבים בסיס התייחסות לעסקה כדי לדעת אם משחררים אסירים על גופה או חטוף. המפתחות שונים, לא מוכנים להתחיל עסקה בשקר".
פורסם לראשונה: 13:04, 25.12.24