הרשויות ברובע אובולון שבצפון קייב, שאליו לפי הדיווחים פלשו הבוקר כוחות רוסיים ראשונים, קראו בצהריים (יום ו') לתושבי הרובע שלא לצאת לרחובות, בשל "הפעולות העוינות" שמתחוללות בהם כעת. האזהרות הללו באות בצל ההערכה האוקראינית שבשעות הקרובות תחל מתקפת טנקים על קייב, ושהצבא הרוסי עלול לשעוט למרכז העיר. ראש העיר קייב ויטאלי קליצ'קו הכריז בצהריים כי עירו "נכנסה לשלב ההגנה". "יריות ופיצוצים נשמעים מכמה שכונות שאליהן נכנסו מחבלים בקייב", אמר קליצ'קו. "האויב רוצה להוריד את הבירה על ברכיה ולהרוס אותנו". מעט אחרי 14:30 (שעון ישראל) שוב נשמעו אזעקות בקייב.
המלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• דקה אחר דקה: עדכונים מהלחימה באוקראינה
• רוסיה, נאט"ו, המורדים, ארה"ב: מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• הרוסים נכנסו לקייב. אוקראינה: "המטרה שלהם – להרוג את הנשיא"
• מתקפות טילים על קייב, זלנסקי: "נשארנו לבד"
• טנקים רוסיים תועדו עם סימון Z מסתורי. מה הסיבה?
• "להיכנע? לכו להזדיין": הסוף הטרגי של מגיני אי הנחשים
דיווחים ראשונים על קרבות בתוך קייב הגיעו מעט אחרי השעה 9:00 הבוקר: כתב סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווח כי התנגשויות בין הכוחות הרוסיים לאוקראינים נרשמו ברובע אובולון שבצפון הבירה, וכי נשמעו שם קולות של ירי מקלעים ושל פיצוצים, שהחזקים שבהם הגיעו עד למרכז העיר. לפי AFP, כוחות רוסיים מוצנחים הגיעו לאובולון כבר אתמול, ומשרד ההגנה האוקראיני קרא לתושבים להתנגד להם: "אנו קוראים לתושבים לעדכן אותנו על תנועת הכוחות, להכין בקבוקי תבערה ולנטרל את האויב". היום בצהריים שידרה הטלוויזיה הממלכתית של אוקראינה הוראות להכנת בקבוקי תבערה. זמן קצר אחר כך דיווחה כי כלי רכב צבאיים אוקראיניים נכנסים לקייב כדי להגן על הבירה.
סגנית שר ההגנה של אוקראינה טענה כי צבא רוסיה תפס שתי מכוניות של הכוחות המזוינים האוקראיניים באובולון, ואז החליפו חייליו את מדיהם למדי צבא אוקראינה ונסעו משם למרכז קייב. מעט אחרי 11:00 (שעון ישראל) ציטטה סוכנות הידיעות הרוסית "ריה" דיווח של סוכנות AP לכאורה, ולפיו ירי נשמע ליד רובע בנייני הממשלה בקייב. לפי AP, תושבים המסתתרים בתחנות הרכבת התחתית במרכז העיר התבקשו היום שלא לצאת מהן, בשל ירי באזור. בצהריים נשמעו קולות ירי גם במרכז הרובע ההיסטורי של קייב.
דיווחים: האיחוד האירופי מכין סנקציות אישיות על פוטין
משרד ההגנה הרוסי דיווח בצהריים כי צבא רוסיה חסם את קייב ממערב, וכי הוא השתלט על שדה התעופה האסטרטגי הוסטומל הסמוך לבירה והנחית בו צנחנים. לדבריו במהלך הקרב על שדה התעופה, שהחל אתמול בצהריים, "חוסלו" או נתפסו יותר מ-200 אנשי היחידות המיוחדות האוקראיניות. לשדה התעופה הוסטומל יש מסלולי המראה ונחיתה המתאימים לפעילות של מטוסי תובלה, ותפיסתו תאפשר לרוסיה להנחית כוחות ישירות בפרברי קייב. השדה שוכן שבעה קילומטרים בלבד מהעיר.
הדיווח על קרבות בקייב בא כשברקע ממשיך הצבא הרוסי לתקוף ברחבי אוקראינה. בצהריים התעצמו התקיפות בעיר חרקוב שבצפון-מזרח המדינה, וראש העיר שם קרא לתושביו להתפנות לתחנות הרכבת התחתית, למקלטים ולמרתפים כדי להתגונן מהאש. פיצוצים חזקים נשמעו בחרקוב. אוקראינה מצדה טענה כי השמידה כ-20 טנקים רוסיים באזור העיר צ'רנייב. סגן שר ההגנה האוקראיני אמר כי בסך הכול רוסיה השמידה 80 טנקים, 10 מטוסים, שבעה מסוקים ו-516 כלי רכב משוריינים של הצבא הרוסי.
קודם לכן הבוקר הזהיר גורם בכיר בממשלה האוקראינית כי היום צפוי להיות היום הקשה ביותר במלחמה. מאז מתקפת הטילים הרוסית בקייב לפנות בוקר הופעלו האזעקות בבירה עוד כמה פעמים, האחרונה שבהן כאמור אחרי 14:30, ותושבים נקראו שוב ושוב לרדת למקלטים. לחימה ערה נמשכה גם בחרסון שבמזרח אוקראינה ובלבוב שבמערבה, אבל עיני העולם נשואות בראש ובראשונה לקייב: ממשלת אוקראינה התריעה כבר בבוקר כי בהמשך היום צפויה מתקפת טנקים רוסיים על העיר, ואחר כך אמר הרמטכ"ל האוקראיני כי הכוחות הרוסיים מתקדמים לעברה מכמה כיוונים. גורם בכיר בממשלה אמר כי החיילים המגינים על קייב ערוכים ומוכנים עם טילים נגד טנקים שסיפקו למדינה בעלות בריתה הזרות.
בצל ההסלמה באוקראינה אמרו בצהריים מקורות באיחוד האירופי כי 27 מדינות האיחוד סיכמו על עוד סבב סנקציות נגד רוסיה, וכי הפעם יכלול הסבב גם סנקציות אישיות נגד פוטין ושר החוץ שלו סרגיי לברוב. במסגרת העיצומים הללו יוקפאו נכסים שלהם, וסנקציות נוספות יוטלו על מגזרי הפיננסים והאנרגיה של רוסיה. רוסיה הזהירה בחודשים האחרונים כי סנקציות אישיות על פוטין ייחשבו מבחינתה לחציית קו אדום, וכי היא תראה בהן הכרזה על ניתוק היחסים איתה.
אוקראינה טוענת: "הרגנו יותר מ-1,000 חיילים רוסים"
מאז שעות הבוקר טענו גורמים אוקראינים בכירים כי כוחותיהם רושמים הישגים בחזיתות השונות על אף נחיתותם המספרית, גובים מהרוסים אבדות בנפש – ומצליחים לעצור את התקדמותם. בצהריים טען צבא אוקראינה כי עד כה נהרגו כבר יותר מ-1,000 חיילים רוסים. מידת נכונותן של הטענות הללו אינה ברורה, ויש לזכור כי כוחו של צבא רוסיה עולה עשרות מונים על זה של הצבא האוקראיני, אולם שר ההגנה של בריטניה בן וואלאס חיזק מעט את הדברים הבוקר כשאמר אז כי לונדון מעריכה שרוסיה איבדה כבר יותר מ-450 חיילים בקרבות. הוא הזהיר כי רוסיה מתכוונת להשתלט על אוקראינה כולה, אך בניגוד לטענותיה אמש שלפיהן היא השיגה את כל מטרותיה המרכזיות ליום הקרבות הראשון – טען כי היא אינה עומדת ביעדים שהציבה לעצמה בלוח הזמנים המקורי.
רשת CNN דיווחה בצהריים כי גם לדברי גורמי מודיעין אמריקניים רוסיה נתקלת בהתנגדות עזה יותר מכפי שציפתה מצד הכוחות האוקראיניים, אולם המודיעין האמריקני עדיין חושש שהבירה האוקראינית תיפול לידי הרוסים בתוך כמה ימים.
בצהריים שב נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי והאשים את המערב כי הוא אינו עושה די כדי לסייע לארצו "בשעה שטנקים רוסיים תוקפים אנשים". זלנסקי קרא לאזרחי אירופה לצאת להפגין ברחובות כדי לאלץ את ממשלותיהם להגיב ביתר נחרצות, ובפנייה לחיילים האוקראינים אמר: "אתם כל מה שיש לנו". בהצהרתו הציע זלנסקי לפוטין לשבת איתו לשולחן המשא ומתן.
ארדואן על התגובה של נאט"ו: "מנטליות מערבית"
הנשיא האוקראיני נשא מאז הבוקר כמה הצהרות חריפות. קודם לכן היום אמר כי מעשיה של רוסיה מוכיחים שלא די בסנקציות נגדה, וקרא למדינות מזרח אירופה החברות בנאט"ו לספק לארצו סיוע הגנתי. "אנחנו חייבים להחזיר את רוסיה לשולחן המשא ומתן", אמר זלנסקי. כמה שעות אחר כך אמר יועצו של הנשיא כי מטרתה של רוסיה היא לכבוש את קייב ולהרוג את זלנסקי. הוא הדגיש כי הנשיא האוקראיני עדיין נמצא בבירה. בהצהרה שנשמעה כמו הכרה בחומרת המצב של ארצו אמר היועץ כי אוקראינה רוצה בשלום, מוכנה עדיין למשא ומתן אם הוא אפשרי, ומסכימה לדבר אפילו על האפשרות להסכם שבמסגרתו ייקבע לה מעמד "ניטרלי" בכל הקשור לסוגיית הצטרפותה לנאט"ו. עד לאחרונה, יש לזכור, התעקשה אוקראינה על זכותה להצטרף לברית הצבאית המערבית, דבר שהרתיח את פוטין ושימש עבורו עילה למלחמה.
שר החוץ של רוסיה לברוב מיהר לומר בתגובה כי זלנסקי משקר כשהוא אומר שהוא נכון לדון בקביעת מעמד ניטרלי לארצו. לברוב שב וטען כי "איש אינו מתכנן לכבוש את אוקראינה", אך הדגיש כי רוסיה תוודא שאוקראינה תעבור "דה-מיליטריזציה". באותה שעה ממש, בתדרוך של הקרמלין, אמר דמיטרי פסקוב, דוברו של פוטין, כי מוסקבה לוקחת לתשומת לבה את נכונותה של הממשלה בקייב לדון בקביעת מעמד ניטרלי לאוקראינה, אך הוסיף כי רוסיה צריכה "לנתח" את ההצעה. "הציפיות שלנו מאוקראינה נותרו זהות – רוסיה לא משנה את עמדתה כמו ילדה", אמר פסקוב.
בדבריו בצהריים הוסיף שר החוץ לברוב כי רוסיה תהיה מוכנה לדבר עם אוקראינה כשזו תניח את הנשק ותחדל להילחם, אך אותת שוב כי מוסקבה לא תסכים להמשך כהונתה של ממשלת זלנסקי: "אנחנו רוצים שהעם האוקראיני יהיה עצמאי ויקבל הזדמנות לבחור בחופשיות את גורלו. אנחנו לא רוצים שניאו-נאצים ישלטו באוקראינה". רוסיה מקפידה כבר חודשים לטעון שלאומנים נאצים הם שמנהלים למעשה את הממשל בקייב, וזהו אחד הצידוקים שהציגה לפלישה. ראש מודיעין החוץ הרוסי אמר בצהריים כי רוסיה "תחזיר את השלום לאוקראינה ותמנע עימות גדול יותר באירופה".
שעה קלה אחרי הדברים האלה הודיעה רוסיה כי היא מוכנה לשלוח משלחת למינסק לשיחות עם אוקראינה, ועשויה לכלול במשלחת כזו בכירים במשרדי ההגנה והחוץ שלה.
מי שמתח בצהריים ביקורת חריפה על תגובתו של המערב לפלישה הרוסית הוא נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. ארדואן אמר כי התגובה של נאט"ו והאיחוד האירופי הייתה צריכה להיות נחרצת יותר וכי גינויים לבדם אינם מספיקים. "האיחוד האירופי והמנטליות המערבית לא גילו עמדה נחרצת בעניין אוקראינה", אמר ארדואן. בימים האחרונים הרבה ארדואן לגנות את רוסיה על פלישתה לאוקראינה, אף שהקפיד להדגיש כי הוא רואה בשתיהן ידידות של טורקיה. בעשור האחרון ידעו יחסי אנקרה ומוסקבה עליות ומורדות, אולם בשנים האחרונות הם היו תקינים בעיקרם.
בצהריים קיבל פוטין עוד טפיחה על השכם מבעל בריתו המרכזי במזרח התיכון, נשיא סוריה בשאר אסד. לפי הצהרה שפרסמה לשכת הנשיאות הסורית, אסד שוחח בטלפון עם הנשיא הרוסי ואמר לו שסוריה תומכת בעמדתו בנוגע לאוקראינה ומאמינה שהפלישה אליה היא "תיקון של ההיסטוריה". אסד, נזכיר, חייב לפוטין את הישרדותו בשלטון: בשנת 2015, בשיאה של מלחמת האזרחים הסורית, ואחרי שמשטר אסד איבד את השליטה ברוב חלקי ארצו, שלח פוטין את צבאו להתערב במלחמה, ומאז הוא סייע לרודן להחזיר לידיו כמעט את כל חלקי המדינה.
מי שעוד הרשה לעצמו להתערב היום במתרחש באוקראינה הוא ארגון הטרור האיסלאמיסטי טליבאן, שבאוגוסט האחרון שב והשתלט על אפגניסטן בהפיכה. ממשלת הטליבאן הביעה בצהריים "דאגה" מהאפשרות שאזרחים ייפגעו כתוצאה מהמלחמה באוקראינה.
פורסם לראשונה: 13:49, 25.02.22