מבקר המדינה מתניהו אנגלמן וצה"ל מסרו כי הגיעו היום (חמישי) להסכמות משותפות בדבר התחלת ביקורת מבקר המדינה על צה"ל. לפי הצדדים, "המתווה שגובש מאפשר את קיום הביקורת החשובה, שמירת המיקוד של צה"ל ומפקדיו במלחמה ואת תהליכי הלמידה בתוך צה"ל".
- לעיון במתווה שסוכם בין מבקר המדינה לצה"ל - לחצו כאן
בנוסף, נמסר כי בימים הקרובים, לאחר צמצום הצו שהוצא על-ידי בג"ץ, תחל עבודת הביקורת בצה"ל בנושאים שונים באופן מדורג. "קיומן של ביקורות הליבה על כשל 7 באוקטובר ייבחן ברבעון הראשון של 2025 בשים לב למצב המלחמתי", נכתב בהודעה.
לפי ההודעה, הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, "בירך על הגעת הצוותים של צה"ל והמבקר לכדי הסכמה שתאפשר את המשך המיקוד של צה"ל ומפקדיו במטרות המלחמה, תהליכי הלמידה המבצעית בצה"ל וביקורת עניינית ומקצועית". מבקר המדינה אנגלמן מסר: "ביקורת המדינה מחויבת לבצע את תפקידה ולקיים ביקורת על כלל הדרגים - המדיני, הצבאי והאזרחי. המתווה המוסכם יאפשר לקיים ביקורת אפקטיבית שתתבצע באופן מדורג לצד המשך פעילותם החשובה של לוחמי צה"ל במיגור אויבינו".
בפתח ההודעה צוין כי "המשיבים מעדכנים כי השיח שהתקיים ביניהם הסתיים בגיבושו של מתווה מוסכם לביקורת המדינה בעת מלחמת 'חרבות ברזל' בצה"ל". עוד צוין בהודעה כי "במתווה שולבו מנגנונים המבטיחים שביקורת המדינה בצה"ל תתנהל מתוך קשב לאילוצים מבצעיים של צה"ל והתחשבות בצרכים אלו", וכי המתווה "מתייחס לאפשרות של רגיעה, או סלמה במצב הביטחוני במהלך המלחמה".
בנוגע לביקורת על מחדל 7 באוקטובר, צוין כי "צה"ל ומשרד מבקר המדינה יקיימו בראשית חודש פברואר 2025 שיח לגבי מועד הפתיחה של ביקורות המדינה בנושאי הביקורת המנויים בשלב ג', שהם נושאי הליבה הקשורים לאירועי השבעה באוקטובר".
בסיכום המתווה נכתב כי "שיח לגבי מועד פתיחת הביקורות בנושאי הליבה הקשורים לכשל השבעה באוקטובר (שלב ג') יתקיים בין הצדדים במסגרת השיח על עתיד המתווה אשר יתקיים בינואר או פברואר. להלן רשימת הביקורות בנושאי הליבה שקבע מבקר המדינה: מהלך האירועים ב-7.10.23 - פעילות הדרג המדיני, צה"ל ושב"כ; הגנת הגבול ברצועת עזה לפני מלחמת "חרבות ברזל"; תהליכי עבודה בקהילת המודיעין ובדרג המדיני לפני 7.10.23; היערכות צה"ל להתמודדות עם איום תת-הקרקע; הבקרה המודיעינית לפני 7.10.23".
כמו כן, נכתב כי "המתווה מסדיר גם את פתיחת ביקורת המדינה בצה"ל בנושאים שאינם מנויים במתווה, ואשר עשויים להתעורר מעת לעת. עוד קובע המתווה מנגנון של הידברות עתית בין גורמי מבקר המדינה לבין צה"ל".
עד כה, הביקורת של המבקר על הצבא התעכבה בשל צו ביניים של בג"ץ, שאותו הודיע השבוע בית המשפט כי הוא שוקל לבטל, בשל מחלוקת בית נציגי צה"ל למבקר. ביום ראשון השופט נעם סולברג אמר כי דיון נוסף יתקיים ב-25 בנובמבר והוסיף: "אבהיר לנציגי הצבא, ניתן צו ביניים אבל מאז חלפו חודשים והרבה מים זרמו, הבסיס לצו מאוד התערער, אני מבקש לקחת זאת בחשבון".
החלטת בג"ץ ביוני, להקפיא את הליכי הביקורת של מבקר המדינה על תפקוד צה"ל ושב"כ ב-7 באוקטובר, שפרטיהם נחשפו ב-ynet, ניתנה חצי שנה אחרי שאנגלמן הגדיר 40 נושאי ביקורת בצבא, ובהם קודש הקודשים, חומר הנפץ הרגיש ביותר – תחקירי המלחמה הפנימיים, כולל של ליל 7 באוקטובר, בשעות שקדמו לפלישת חמאס לנגב המערבי.
בצבא טענו שכל נושא שכזה כולל עד שבעה גופים מבוקרים שונים בצבא, כאשר הלחימה נמשכת והמפקדים עסוקים. המבקר הסכים לחלק את העבודה לשלושה שלבים ולהתחיל בקל יותר: אגף כוח האדם ופיקוד העורף. החלו להיבדק גם נושאים שחופפים את צה"ל כמו פינוי וטיפול בפצועי 7 באוקטובר ומצב כיתות הכוננות ביישובים.
התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה כי מדובר ב"הישג חשוב לעתירת התנועה - מבקר המדינה לא יבדוק את מערכת הביטחון בשלב זה. היום התקיים דיון נוסף בעתירת התנועה נגד חקירת מבקר המדינה, בסיומו הודיע מבקר המדינה כי לא יבדוק את צה"ל והשב"כ בשלב זה בנושאי ליבה מבצעיים ובנושאים הקשורים ללחימה, ויבדוק רק דברים הקשורים בנושאים אזרחיים פריפריאליים. התנועה לאיכות השלטון מברכת על הודעת מבקר המדינה, וסבורה שהדרך היחידה הראויה לחקר את כשלי 7 לאוקטובר ומהלכי המלחמה היא ועדת חקירה ממלכתית בראשות שופט עליון".