אל מדינת האיים טונגה שבאוקיינוס השקט, שם מנסים לאמוד את הנזק מהתפרצות הר הגעש התת-ימי שגרמה לצונאמי ביום שבת האחרון, הגיע לפנות בוקר (יום ה') מטוס סיוע ראשון מניו זילנד, שעות אחרי שבמדינה הצליחו לחדש את הקשר עם העולם. מאז שבת היה הקשר הזה מנותק ברובו. הקשר המחודש עם מדינת האיים הביא גם לפרסום תמונות ראשונות מהשטח, ובהן נראה הרס כבד ואפר געשי רב שמכסה בין היתר מבנים ודרכים בבירה נוקואלופה.
ההתפרצות באוקיינוס השקט – עוד כותרות:
• בריטית נהרגה בצונאמי: "ניסתה להציל את הכלבים"
• תמונות מהאוויר מטונגה המכוסה אפר
• הרעש נשמע עד לאלסקה, גלים הגיעו לקליפורניה
אל המטוס הניו זילנדי צפוי להצטרף מטוס סיוע של חיל האוויר האוסטרלי שהמריא מהעיר בריזביין שבמזרח המדינה. שר ההגנה האוסטרלי פיטר דטון אמר כי עם המטוס, שהמריא כשהוא עמוס בציוד, יגיע גם מטאטא כבישים כדי לסייע בהסרת האפר הגעשי שכיסה את מסלול נמל התעופה הבינלאומי של טונגה, שנמצא באי המרכזי טונגטפו. שרת החוץ של ניו זילנד נאנה מהוטה אמרה כי על המטוס שהגיע מארצה הועמסו בין השאר מכלי מים, גנרטורים, ערכות היגיינה וציוד תקשורת.
בהתפרצות הר הגעש התת-ימי הונגה טונגה בשבת ובצונאמי שבא אחריה, נזכיר, נפגע הכבל התת-ימי המחבר את טונגה לרשתות האינטרנט והטלפון דרך פיג'י, ובעקבות זאת הקשר עם חלקים שונים במדינה ניתק. אתמול החל חיבור מחדש של קווי הטלפון בין טונגה לבין שאר העולם, אבל לחיבורה מחדש של מדינת האיים לאינטרנט עלול להידרש חודש או יותר, בהתאם להערכות החברה האחראית על הכבל התת-ימי היחיד של המדינה.
מניין ההרוגים הרשמי בטונגה עומד לפי שעה על שלושה, בהם אזרחית בריטית שנספתה כשניסתה להציל את כלביה, אבל דיווחים על הרס נרחב שמגיעים מכמה איים במדינה מעוררים חשש שמניין ההרוגים הסופי יהיה גבוה בהרבה.
שרת החוץ של ניו זילנד ציינה שהעברת הציוד מהמטוס ששלחה ארצה תיעשה מבלי שיתקיים מגע בין אנשי נמל התעופה של טונגה לשוהי המטוס. זאת, בין השאר מחשש מפני התפרצות קורונה במדינת האיים, שנקייה מהנגיף. גם יפן הודיעה שתשלח לטונגה ציוד לניקוי האפר הגעשי, לצד מי שתייה נקיים, שהתושבים המקומיים חוששים מאוד שעומדים לאזול בקרוב.
"היו צלצולים באוזניים, ברחנו בריצה מאזור החוף"
בעקבות הנזק לכבל התת-ימי של טונגה, רוב המידע על המצב שם נשען עד כה על דיווחיהן של ממשלות אוסטרליה וניו זילנד. אחרי שהתקשורת בטונגה חזרה, גם אם באופן חלקי, עדויות מהרגעים הראשונים שאחרי ההתפרצות ומהמתרחש שם כעת מתחילות לזרום.
"האוזניים שלנו צלצלו אחרי הפיצוץ הראשון. לא יכולנו לשמוע אחד את השני, אז כל מה שעשינו היה לסמן למשפחות שלנו לקום, להתארגן – ולרוץ", סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס העיתונאית המקומית מריאן קופו, שמתגוררת בבירת טונגה נוקואלופה. "התפנינו ובהמשך התחלנו לרוץ מאזור קולוואי שנמצא ממש בקרבת חוף הים".
קופו אמרה שהיא משתמשת במסכה ובצעיף כדי להימנע ככל האפשר משאיפת האפר הגעשי, וסיפרה על חשש שמי השתייה יאזלו. "האפר נמצא על גגות, על עצים. בכל מקום. אנחנו מודאגים כרגע שלא יהיו לנו מי שתייה נקיים. רוב מי השתייה שלנו מזוהמים מהאפר הגעשי", היא אמרה. קופו העריכה ש-104 אלף התושבים בטונגה יוכלו לשרוד כמה שבועות עם אספקת האוכל שיש להם, וסיפרה כי אספקת החשמל אינה סדירה. "זה נובע מאפר רב שנחת על השנאים ועל מנורות הרחוב שניזוקו", היא הוסיפה. "לפעמים הפסקות החשמל נמשכות שעות ולפעמים ימים".
טונגה היא ממלכה המורכבת מ-176 איים, ש-36 מהם מיושבים. האי המרכזי, טונגטפו, הצליח לחמוק ברובו מפגיעה חמורה, משום שגלי הצונאמי שפקדו את חופיו היו נמוכים יחסית. לשכת ראש ממשלת טונגה מסרה כי באזור המערבי של האי המרכזי נהרסו 56 בתים.
באיים אחרים, שלא כמו האי המרכזי, הנזק היה משמעותי למדי. שלשום עדכנה טונגה כי באי מנגו נהרסו כל הבתים בלי יוצא מן הכלל, וכי באי פונויפו נותרו רק שני בתים עומדים על תילם. נזק נרחב נצפה גם באי נומוקה. לפי נתוני הרשויות במדינת האיים, במנגו מתגוררים 36 בני אדם, בפונויפו 69 ובנומוקה 239. לפי שעה לא ברור מה עלה בגורלם ואם היו בבתים בזמן האסון.