הרשויות בעיירה סמית'סבורג שבמרילנד דיווחו הלילה (בין חמישי לשישי) כי שלושה בני אדם נהרגו אמש, כאשר אדם חמוש פתח אש במפעל בעיירה. הן מסרו כי אדם נוסף נפצע באורח אנוש מהירי. היורה ניסה להימלט ברכב, אך נלכד לאחר שנפצע בקרב יריות עם המשטרה.
במשרד השריף המקומי מסרו כי היורה כבר "לא מהווה איום לקהילה", ומושל מרילנד לארי הוגן ציין הלילה במסיבת עיתונאים שכינס בחופזה כי אחד השוטרים שהוזעקו לשם התעמת עמו וירה בו לאחר שזה פתח גם לעברו באש. המושל ציין כי קרב היריות נערך מחוץ למפעל, אחרי שהחמוש ניסה כאמור להימלט ברכב. בהמשך אישר זאת גם משרד השריף המקומי, שציין כי השוטרים הצליחו להשיג את הרכב של היורה במרדף. לפי דיווח בערוץ מקומי המסונף לרשת NBC, השוטר נפצע בכתף מהירי ומצבו מוגדר קל. החמוש, כך לפי הדיווח, נלכד ופונה לבית החולים.
סמית'סבורג, עיירה קטנה בת כ-3,000 איש, שוכנת כ-120 ק"מ צפונית-מערבית לעיר בולטימור, וסמוכה לגבול עם פנסילבניה. היא שוכנת ליד מעון הנופש הנשיאותי "קמפ דייוויד". לפי הדיווחים הירי התבצע במפעל ששוכן באזור מבודד בעיירה, ושייך לחברה בשם Columbia Machine, שבאתר שלה מתארת עצמה כחברה מובילה בעולם בייצור ציוד הקשור לבטון.
הירי במרילנד מצטרף לשורה ארוכה של מסעות ירי המוניים בארה"ב, האחרון שבהם ביום רביעי בשבוע שעבר: בליל אותו יום נכנס מייקל לואיס, גבר בן 45, לבית חולים בעיר טולסה שבאוקלהומה, ורצח שם רופא שניתח אותו בגבו ושאותו האשים בכאבים שמהם סבל אחרי הניתוח. באמצעות רובה שאותו קנה רק שעות לפני כן, הוא רצח ביריות עוד שלושה בני אדם: רופאה נוספת, עובדת קבלה ומטופל אחר. לבסוף התאבד בירייה.
הטבח באוקלהומה התרחש בעצמו ימים אחדים אחרי הטבח בבית הספר ביובלדי, טקסס, שבו רצח הצעיר סלבדור ראמוס 19 ילדים ושתי מורות. כשבוע לפני הטבח הזה אירע הטבח בסופרמרקט בבאפלו, ניו יורק, שם רצח הגזען פייטון ג'נדרון עשרה בני אדם. מעשי הטבח שבו והעלו לסדר היום הציבורי בארה"ב את הקלות שבה יכולים האמריקנים לרכוש נשק ולשאת אותו, והציתו מחדש את הוויכוח בארה"ב על בקרת נשק נוקשה יותר.
הוויכוח הזה נמשך כבר עשרות שנים: בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים. במחנה הרפובליקני, שאיגוד הרובאים (NRA) נהנה באופן מסורתי מהשפעה גדולה בו, מתעקשים כי לא תפוצתם של כלי הנשק היא הבעיה, וכי לנוכח ההשתוללות של רוצחים מטורפים ברחובות יהיה נכון דווקא לחמש עוד אנשים "הגונים" – כדי שיוכלו לשמור על הציבור מפני התוקפים.
לאורך השנים היו ניסיונות רבים להגיע לפשרה שתאפשר לכל הפחות הגבלות מתונות על השימוש בנשק, או בדיקות רקע נוקשות יותר למי שמעוניין לרכוש רובים ואקדחים, אולם השיחות בין המחוקקים בוושינגטון נקלעו שוב ושוב למבוי סתום. גם אחרי טבח הילדים בטקסס הביעו הדמוקרטים פסימיות מאפשרות של שינוי בחקיקה, אך כעת נראה שגוברים הסיכויים לפשרה, אם כי זו לא צפויה לפי הדיווחים לכלול בקרת נשק משמעותית.
מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט, צ'אק שומר, אמר מוקדם יותר אמש כי בשיחות על פשרה שנערכות בנושא בין סנאטורים דמוקרטים לרפובליקנים נרשמה "התקדמות טובה". שומר הבטיח להעלות במהירות להצבעה את התוכנית שהצדדים מגבשים, ברגע שתושג הסכמה ביניהם. לדבריו ייתכן שזה יקרה בקרוב. התוכנית המוצעת כוללת בין היתר כוונה להרחיק את הנשק מידיהם של פושעים או אנשים שעלולים להוות סכנה לעצמם או לסביבה, אולם לא ברור כיצד בדיוק. הסנאטור ג'ון קורנין מטקסס, שמוביל את הצד הרפובליקני בדיונים על הפשרה, אמר כי במסגרת התוכנית המתגבשת יורחבו בדיקות הרקע הנערכות לאלו שרוכשים כלי נשק, כך שהן יכללו גם נתונים על עברם הפלילי לפני שהפכו לבני 18.
לפי סוכנות הידיעות AP, ייתכן שהתוכנית תכלול גם עידוד של מדינות בארה"ב לחוקק חוקים שיאפשרו להוציא מידי אנשים מסוכנים נשק באמצעות צו מבית משפט – מבלי לחוקק חוק פדרלי שיעניק לבתי משפט את הסמכות הזו. הדמוקרטים, אגב, העבירו הלילה חוק כזה בדיוק בבית הנבחרים, אולם בסנאט, שם נדרש רוב מיוחד של 60 קולות מתוך 100 כדי לקדם את רוב סוגי החוקים, הוא צפוי להיחסם. הפשרה שמגבשים הסנאטורים הדמוקרטים והרפובליקנים אמורה לכלול גם תקציבים שיאפשרו להגביר את הבטיחות בבתי הספר בארה"ב ולפתור ליקויים שונים במערך בריאות הנפש.
פורסם לראשונה: 23:42, 09.06.22