בבירת פולין ורשה צעדו אחר הצהריים (יום א') מאות אלפי בני אדם במפגן מחאה ענקי של האופוזיציה הליברלית, כשבועיים לפני הבחירות הכלליות לפרלמנט שבהן היא מקווה להפיל מהשלטון את מפלגת הימין-הלאומני "החוק והצדק", שבשנים האחרונות מואשמת על ידה ועל ידי האיחוד האירופי בכרסום הדמוקרטיה במדינה.
עיריית ורשה העריכה כי במצעד השתתפו מיליון איש, ולדבריה מדובר בהפגנה הגדולה ביותר שנערכה אי-פעם בעיר, אולם את הטענה הזו ראוי לקחת בערבון מוגבל בשל העובדה שהעירייה נשלטת בידי אנשי מפלגת "הפלטפורמה האזרחית", מפלגת האופוזיציה המרכזית בראשותו של ראש הממשלה לשעבר דונלד טוסק, מי שהוביל את הצעדה בלב ורשה. תאגיד השידור הציבורי בפולין, שנתפס יותר ויותר כשופרה של מפלגת השלטון, דיווח שבמצעד השתתפו רק 100,000 איש, בעוד בכלי תקשורת אחרים דווח על בין 600,000 ל-800,000 משתתפים.
כך או כך, מדובר במפגן כוח אדיר של האופוזיציה, והיא מקווה שהוא יעניק זריקת עידוד לתומכיה לפני הבחירות שייערכו ב-15 באוקטובר, בחירות שאותן מנהיג האופוזיציה טוסק מגדיר כגורליות עבור עתיד הדמוקרטיה ומקומה של פולין באיחוד האירופי. בהפגנה קודמת של האופוזיציה, בחודש יוני, השתתפו לפי המארגנים כ-500,000 איש. טוסק כינה את הצעדה היום "מצעד מיליון הלבבות", על שם המדבקות בצורת הלב בצבעי לבן ואדום – סמלה של מפלגת האופוזיציה – שאותן נשאו על בגדיהם משתתפי הצעדה.
"כשאני רואה את ים הלבבות, אני יכול להרגיש שרגע השינוי בהיסטוריה של ארצנו מגיע", הצהיר טוסק בנאום שנשא לקול תשואות המפגינים, שקראו בשמו. "איש לא יכול לעצור את הכוח הזה: הענק התעורר משנתו", הוסיף – והבטיח שניצחון של מפלגתו יוביל ל"לידתה מחדש" של פולין. "שאף אחד במפלגת השלטון לא ישלה את עצמו: השינוי לטובה הוא בלתי נמנע".
טוסק כיהן כראש ממשלת פולין בשנים 2014-2007, אז מונה לנשיא המועצה האירופית, ממוסדות הניהול הבכירים של האיחוד האירופי, אבל לפני כשנתיים חזר להוביל את מפלגת "הפלטפורמה האזרחית" שלו, שהינה מפלגת ימין-מרכז ליברלית. הוא מגדיר את הבחירות הנוכחיות כחשובות ביותר במדינה זה עשרות שנים, וכ"הזדמנות אחרונה" להצלת הדמוקרטיה. הוא מזהיר גם שאם מפלגת "החוק והצדק" תישאר בשלטון היא עלולה להוביל מהלך של פרישה מהאיחוד, טענה שאותה היא מכחישה.
פולין, נזכיר, סופגת ביקורת חריפה מהאיחוד האירופי בצל מה שנתפס כהתרחקות שלה מהדמוקרטיה ומשלטון החוק מאז עליית המפלגה הימנית-לאומנית לשלטון בשנת 2015. אחרי ניצחונה אז ערכה המפלגה רפורמה משפטית שהכפיפה אליה במידה רבה את בתי המשפט, ובמקביל – כך היא מואשמת – הפכה רבים ממוסדות התקשורת לשופרות שלה. רבים אינם רואים עוד במשטר בפולין דמוקרטיה מלאה. מצב דומה קיים גם בהונגריה, והמשטרים בשתי המדינות הללו מוזכרים ככאלה שמהם שאבו יוזמי הרפורמה המשפטית בישראל את תוכניות הפעולה שלהם.
הממשלה בראשות מטאוש מורבייצקי דוחה את הטענות כי היא פוגעת בדמוקרטיה, וטוענת כי כל מטרתה היא להגן על הערכים הנוצריים אל מול לחצים ליברליים מצד המערב ולהפוך את הכלכלה להוגנת יותר. כמו בהונגריה, בין השאר מואשמת מפלגת "החוק והצדק" בהפצת הומופוביה חריפה ומסוכנת. המפלגה גם הקשיחה מאוד את ההגבלות על הפלות ואסרה עליהן כמעט לחלוטין, ובאופוזיציה מזהירים כי אם תנצח זכויות נשים ייפגעו עוד יותר.
במצעד היום, שעבורו חסמה המשטרה מקטע באורך של ארבעה קילומטרים במרכז ורשה, המוני המפגינים נשאו לא רק את דגלי ארצם אלא גם את דגלי האיחוד האירופי. "אני רוצה להיות חופשייה, להיות באיחוד האירופי, אני רוצה שתהיה לי השפעה, אני רוצה בתי משפט חופשיים", אמרה חנה חצ'ביץ', רופאת שיניים בת 59 מפרברי ורשה.
מפגינים רבים הגיעו מאזורים מרוחקים ברחבי פולין, באמצעות אוטובוסים ששלחו המארגנים, ואחד מהם שהגיע מהעיר קטוביץ שבדרום המדינה, קז'ימז' פיגז'ל בן ה-29, סיפר כי המסע לבירה נמשך שבע שעות: "חווינו מספיק ממה שאנחנו עדים לו כיום. החופש שלנו נפגע. פגעו בזכויות אזרחיות בסיסיות ובחירות של נשים ויכולתן לבחור את דרך חייהן, משסעים פולנים זה בזה". הוא הוסיף: "אנחנו רוצים דמוקרטיה, לילדים שלנו וגם לנכדים שלנו".
למרות מפגן הכוח היום של האופוזיציה, מפלגת השלטון "החוק והצדק" ממשיכה להוביל בסקרי דעת הקהל, כשלפי מכון הסקרים הפולני IBRiS היא זוכה לשיעור תמיכה של כ-35%, בעוד מפלגת "הפלטפורמה האזרחית" של טוסק זוכה רק ל-27%. טוסק טוען כי סקרים פנימיים שערכו אנשיו מלמדים שהפער הצטמק ל-2% בלבד, וכי גם אם מפלגתו תגיע רק למקום השני היא תצליח אולי להקים קואליציה עם מפלגות אחרות.
אחת השאלות הגדולות כעת בבחירות היא האם אחת מאותן מפלגות אופוזיציה קטנות יותר, "הדרך השלישית" המזוהה עם השמאל, תצליח לעבור את אחוז החסימה הגבוה בפולין, שעומד שם על 8% מכלל הקולות. הסקרים מצביעים על כך שהמפלגה תעבור רק בקושי את המכשול הזה. אם לא, לפי השיטה הנהוגה בפולין קולותיה יתפזרו באופן לא-פרופורציונלי בין שאר המפלגות, באופן שצפוי להיטיב דווקא עם מפלגת "החוק והצדק". גורם באופוזיציה אמר היום ל"גרדיאן" הבריטי: "אם 'הדרך השלישית' לא תעבור את ה-8%, כולנו נדפקנו".
בדומה לטוסק, גם במפלגת השלטון מתארים את הבחירות כגורליות, ומזהירים כי אם האופוזיציה תנצח היא תקדם מדיניות שתאפשר את הכנסתם של המוני מהגרים. בצל המלחמה באוקראינה והחשש מהתוקפנות של רוסיה, במפלגת "החוק והצדק" מאשימים גם כי כראש ממשלה טוסק נקט קו ידידותי מדי כלפי רוסיה, וחתם איתה על הסכמי גז שהיטיבו עמה. לצד זאת המפלגה מאשימה את מנהיג האופוזיציה במדיניות פרו-אירופית ובהיותו "בובה" של גרמניה, ובהקשר זה אמר במהלך הקמפיין מנהיג "החוק והצדק", ירוסלב קצ'ינסקי: "אנחנו חייבים לומר 'לא' לטוסק. ואם הוא לא מבין – אז נגיד את זה בגרמנית".
מפלגת "החוק והצדק" מתמודדת עם ביקורת גם מהימין-הקיצוני, שזוכה לפופולריות גוברת בקרב צעירים שמאסו במפלגות הוותיקות ששולטות בפולין מאז נפילת הקומוניזם. מפלגת "הקונפדרציה" מהימין-הקיצוני מותחת ביקורת קשה על ממשלת הימין בשל הסיוע הנרחב שהעניקה לאוקראינה במלחמה מול רוסיה, וזו על פי פרשנים הסיבה שמפלגת השלטון נקטה לאחרונה בקו תקיף יותר כלפי קייב, בצל מחלוקת בין המדינות סביב סוגיות של סחר. ראש הממשלה מורבייצקי אף הכריז בחודש שעבר כי ארצו תפסיק לשלוח לאוקראינה נשק, וטען שהסיבה לכך היא הצורך של ארצו להתחמש בעצמה בנשק מתקדם.