המחאה נגד רפורמת הפנסיות של נשיא צרפת עמנואל מקרון הגיעה אתמול לשיא חדש, כשיותר מ-1.28 מיליון צרפתים יצאו להפגין נגד המהלך וניסו לשתק את המדינה בעזרת שביתות והטלת מצור על תשתיות חיוניות. במסגרת המחאה, שאותה ארגנו יותר מ-260 ארגוני עובדים, שבתו רבע מעובדי הציבור, שליש מהמורים בבתי הספר – וחצי מהעובדים בחברת החשמל הממשלתית EDF. חלק מהשביתות נמשכות גם היום (ד'), בין השאר בענפי התחבורה והאנרגיה, ושיבושים צפויים בתנועת הרכבות. המארגנים מתכננים "ימי זעם" נוספים, אך להערכת פרשנים מקרון אינו צפוי לסגת – וחוק הפנסיה יובא להצבעה עוד החודש.
הרפורמה שאותה מבקש מקרון להנהיג קובעת כי גיל הפרישה בצרפת יעלה מ-62 ל-64, יבוטלו זכויות יתר שמהן נהנו עובדים בכמה מגזרים, למשל עובדי המטרו של פריז, ויוקשחו הדרישות שבהן יחויבו העובדים לעמוד כדי לקבל פנסיה מלאה. מקרון טוען כי לצרפת אין ברירה אלא לנקוט את הצעדים האלה אם ברצונה לאזן את המערכת הפנסיונית שלה.
גיל הפרישה בצרפת נמוך מאוד בהשוואה לרוב שכנותיה האירופיות, שהעלו את גיל היציאה לגמלאות ל-65 ואף למעלה מזה. ההוצאה של צרפת על פנסיות היא השלישית בגובהה בקרב המדינות המתועשות – 14.5% מהתוצר המקומי הגולמי – ובחודש שעבר הזהיר מקרון: "אם אנחנו רוצים שהמערכת הזו תמשיך לתפקד, אנחנו צריכים להאריך את תקופת העבודה שלנו". אם תאושר הרפורמה, השינויים אמורים להיכנס לתוקף בספטמבר.
ארגוני העובדים דוחים את טענותיו של מקרון. לדבריהם הצעדים המוצעים אינם הוגנים, ויפגעו באופן לא מידתי בעובדים חלשים – עובדים נטולי הכשרה מיוחדת שנוטים להתחיל את הקריירות שלהם מוקדם, ולעתים קרובות מועסקים בעבודות קשות מבחינה פיזית, שלא כמו בוגרי אוניברסיטאות. לפי הסקרים, שניים מכל שלושה צרפתים לערך מתנגדים לרפורמת הפנסיות של מקרון, אך שיעור דומה של צרפתים מאמין שהיא תאושר בכל זאת. הסקרים מלמדים גם כי רוב הצרפתים תומכים בשובתים.
של מי המילה האחרונה?
ההפגנות אתמול היו ברובן לא אלימות, אך כמה עימותים מקומיים פרצו בכל זאת. בפריז השתמשו שוטרים בגז מדמיע נגד מפגינים, והתנגשויות היו גם בנאנט שבמערב המדינה. יום הזעם היה הגדול ביותר שהצליחו ארגוני העובדים לקיים עד כה: בעוד לפי אומדן הממשלה כ-1.3 מיליון איש יצאו להפגין, לדברי הארגונים המספר עמד בפועל על 3.5 מיליון. הם גרמו לשיבושים בתחבורה הציבורית, בכלל זה בתנועת הרכבות, ובבירה נערמה האשפה ברחובות בעקבות שביתת עובדי הזבל. גם נהגי משאיות שבתו, ובמהלך המחאה צרו מפגינים על מתקני נפט בניסיון לגרום לשיבושים בהספקה. עם זאת, נראה כי ההבטחה "לשתק" את צרפת לא התממשה, ובערים הגדולות ניכרה בכבישים תנועה ערה למדי.
בנאומים שנשאו אתמול בעצרות ניסו פוליטיקאים מהאופוזיציה ומנהיגי ארגוני העובדים לשכנע את המצביעים שרק התקוממות עממית נרחבת תוכל לאלץ את מקרון לבצע פניית פרסה. הם הדגישו את ההתנגדות הגדולה שלפי הסקרים יש בציבור למהלך שמקדמת הממשלה: "מצד אחד ניצב הרצון של מקרון, ומהצד השני ניצב רצונו של העם", אמר בעצרת במארסיי מנהיג השמאל הרדיקלי ז'אן-לוק מלנשון, שהגיע למקום השלישי בבחירות לנשיאות בשנה שעברה. "למי מהם צריכה להיות המילה האחרונה? כמובן שלעם".
מלנשון קרא אמנם לקיים בחירות חדשות או משאל עם על השינויים המוצעים, אך לקריאתו אין שום סיכוי להתקבל. ראש הממשלה אליזבת בורן אמרה אתמול מצדה לערוץ 5 הצרפתי: "אני יכולה להבין את זה שהרבה אנשים לא רוצים לעבוד עוד שנתיים, אבל זה הכרחי כדי להבטיח את המשך תפקודה החיוני של המערכת".
"הנשיא של העשירים" יעקוף את הפרלמנט?
לפי שעה לא נראה סביר שההפגנות ישפיעו על מקרון בן ה-45, שמנסה לקדם רפורמה בתחום הפנסיות מאז עלייתו לשלטון ב-2017 כדי להתמודד עם תחזית הגירעון לעשורים הקרובים. פרשנים אומרים כי הנשיא, איש מרכז, נחוש להתקדם בחקיקה, והפרלמנט צפוי להצביע על הצעת החוק כבר בשבוע הבא ולהשלים אותה לכל המאוחר ב-26 במרץ. אתמול הודיעו מנהיגי הארגונים כי ימי מחאה נוספים מתוכננים, בכלל זה ביום שבת הקרוב.
כמה מפלגות שמאל תומכות במפגינים, בהן המפלגה הסוציאליסטית, הירוקים ומפלגת השמאל הקיצוני LFI, שאף דורשת להוריד את גיל הפרישה ל-60. גם מפלגת הימין הקיצוני של מרין לה פן מתנגדת לרפורמה, אך במקביל היא מביעה התנגדות לניסיונות לשתק את צרפת באמצעות שביתות. למפלגת המרכז של מקרון אין רוב מוחלט בבית התחתון של הפרלמנט, אך היא צפויה להסתייע במצביעים מהמפלגה הרפובליקנית, מפלגת ימין, שתומכים במהלך. עם זאת, לא מן הנמנע שמקרון יצטרך בסופו של דבר להעביר את הרפורמה בעזרת ניצול סמכויות חוקתיות מיוחדות שיש בידיו – וכך לעקוף את הבית התחתון. ראשי ארגוני העובדים הזהירו אותו שלא לעשות זאת.
בין המפגינים בצרפת הייתה אתמול אורלי הרקוס, שעובדת במגזר הציבורי בעיירה בנורמנדי. בדבריה חיזקה את ההערכה שהרפורמה של מקרון רק תבסס את תדמיתו כ"נשיא של העשירים": "הרפורמה הזאת לא הוגנת", אמרה. "מקרון נותן הקלות מס לחברות, ומתנכל לאותם אנשים שוב ושוב. הוא חייב להפסיק עם זה". בתחנת רכבת מצפון לפריז התעכב אתמול עלי טורה, פועל בניין בן 28, בדרך לעבודה, אבל הבהיר שזה מחיר שהוא מוכן לשלם. "זה לא עניין גדול", אמר על שביתת עובדי הרכבת. "הם צודקים".