סקר מפתיע שהתפרסם הלילה (בין שבת לראשון), פחות משלושה ימים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, מצביע על יתרון דרמטי למועמדת הדמוקרטית קמלה האריס באייווה, מדינה שבשתי מערכות הבחירות הקודמות המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ ניצח בה בקלות רבה – וגם לאורך הקמפיין הנוכחי לא נחשבה למדינת מפתח מתנדנדת.
לפי הסקר, שנערך על-ידי הסוקרת אן זלצר שנחשבת לסוקרת איכותית עם תוצאות קרובות מאוד לתוצאות האמת בשורת מערכות בחירות בעבר, האריס מובילה באייווה עם 47% לעומת 44% לטראמפ. אף שמדובר בפער שנופל בתוך טווח טעות הדגימה, שעומד בסקר על 3.4%, מדובר במהפך דרמטי ביחס לסקר קודם שערכה אותו סוקרת: בספטמבר טראמפ הוביל באייווה ב-4%, פער שהיווה גם אז צמצום דרמטי ביחס לסקר נוסף מיוני, כשאז המועמד הדמוקרטי עוד היה הנשיא ג'ו ביידן והיתרון של טראמפ באייווה עמד על 18%.
בחירות 2024 בארה"ב – סיקור נרחב בעמוד המיוחד של ynet:
• טראמפ ביקר ב"בירת הג'יהאד של אמריקה", וקרא לסיום המלחמה: "צריך לגמור עם זה"
• קריאות להרחיק את ביידן מהקמפיין אחרי פליטת הפה, האריס: "לא לשפוט איש לפי הצבעתו"
• טראמפ קרא להעמיד חברת קונגרס לשעבר מול כיתת יורים: "עם רובים מכוונים לפניה"
• "הייתי החבר הכי טוב של טראמפ": הקלטות המיליונר הפדופיל והעדויות על הבגידות
תוצאות הסקר הפתיעו פרשנים פוליטיים ואת הקמפיינים של שני המועמדים, שהתעלמו לחלוטין מאייווה לאורך מערכת הבחירות – מתוך הנחה שגם הפעם טראמפ יגרוף את ששת האלקטורים שהיא מעניקה. המדינה כן נחשבה בעבר ל"מתנדנדת", וברק אובמה ניצח בה פעמיים, אבל ב-2016 וב-2020 טראמפ ניצח בה בקלות רבה – את הילרי קלינטון הוא הביס שם בפער של יותר מ-9% ועל ביידן הוא הוביל עם 8%. אף שאייווה לא מעניקה כמות משמעותית של אלקטורים, הסקר המפתיע – בהנחה שתוצאותיו אינן שגויות – עשוי להצביע על מגמה מתחת לפני השטח שסקרים אחרים מפספסים אולי, במיוחד במדינה ששוכנת ליד שתי מדינות מפתח קריטיות עבור טראמפ והאריס: וויסקונסין ומישיגן, שבהן הסקרים מעידים על קרב צמוד ביותר.
גם זלצר עצמה הביעה הפתעה מנתוני הסקר. "אני לא חושבת שזה משהו שמישהו ציפה לו", היא אמרה לעיתון המקומי "דה מוין רג'יסטר", שפרסם את הסקר. לדבריה הסיבה לשינוי הדרמטי באייווה לטובת האריס היא חיזוק משמעותי בתמיכה בה בקרב נשים, במיוחד נשים מבוגרות ונשים שמזדהות כעצמאיות – כלומר לא כדמוקרטיות או רפובליקניות. בקרב נשים עצמאיות, היתרון של האריס עומד בסקר על 28%, בעוד שטראמפ מוביל בקרב גברים עצמאיים – אך בפער קטן יותר. האריס מובילה בסקר גם בקרב מבוגרים בני 65 ומעלה, כשאצל נשים מבוגרות הפער לטובתה עומד על 63% לעומת 28% לטראמפ, בעוד היתרון לטובתה אצל גברים מבוגרים עומד על 47%-45%.
"אני תומכת במדיניות שלה בנוגע להפלות ולזכותן של נשים לקבל בעצמן את הבחירות הנוגעות לבריאותן, ואני חושבת שהיא תציל את הדמוקרטיה שלנו ותשמור על שלטון החוק", אמרה ל"דה מוין רג'יסטר" לינדה מרשל, בת 79 מהעיר קסקייד באייווה, שכבר הצביעה להאריס בהצבעה המוקדמת.
סוגיית ההפלות, נזכיר, היא אחת מהסוגיות המרכזיות בקמפיין הנוכחי, על רקע הפסיקה הדרמטית מ-2022 של שופטי העליון השמרנים – שנהנים מרוב מוצק שטראמפ עצמו יצר – ובה בוטל פסק הדין "רו נגד ווייד", שהתיר לאורך 50 שנה הפלות ברחבי ארה"ב. מאז הוטלו הגבלות נוקשות במדינות רבות בארה"ב על ביצוע הפלות, אך הסקרים מעידים שרוב האמריקנים תומכים בזכותן של נשים לסיים את ההיריון – וגם במדינות רפובליקניות "עמוקות" הייתה תמיכה בכך.
בקמפיין טראמפ המעיטו מחשיבות הסקר באייווה, וטענו שתצואותיו כנראה מוטעות. "בכל מערכת בחירות, תמיד יש סקר אידיוטי אחד", טען יועצו של טראמפ ג'ייסון מילר. בקמפיין הצביעו במקום זאת על תוצאותיו של סקר אחר מאייווה, שהתפרסם גם הוא בסוף השבוע, על-ידי חברת אמרסון קולג' – ובו היתרון של טראמפ עומד על 10%.
טראמפ: אגן על נשים, גם אם לא ירצו בכך
כך או כך, הסקרים האחרונים מכל מדינות המפתח בארה"ב – אלו שבהן הקרב צמוד ביותר ושבשל שיטת האלקטורים הנהוגה בארה"ב יכריעו את זהות הנשיא הבא – מעידים על אחד המרוצים הצמודים ביותר בהיסטוריה האמריקנית, עם יתרון של אחוזים בודדים או שברירי האחוז לטראמפ או להאריס בשבע מדינות המפתח. בפועל, בשל טעות הדגימה, מדובר בתיקו מוחלט.
תמונת המצב הזו לא השתנתה משמעותית גם בסקר חדש שהתפרסם היום ממדינות המפתח. לפי הסקר של ניו יורק טיימס ומכון סיינה קולג', האריס נהנית מיתרון קל בוויסקונסין (פער של 3% מול טראמפ), צפון קרוליינה (3%), נבאדה (1%) וג'ורג'יה (1%), בעוד לטראמפ יתרון באריזונה (4%) ובמישיגן (1%). בפנסילבניה השניים נמצאים בתיקו מוחלט, אך בפועל כך גם בשאר מדינות המפתח – שכן גם בסקר הזה הפערים השונים נופלים בתוך טווח טעות הדגימה, אם כי באריזונה טראמפ נהנה מיתרון משמעותי יחסית.
בישורת האחרונה של הקמפיין מדלגים טראמפ והאריס בין המדינות הללו, וניכר שסוגיית תמיכת הנשים מטרידה מאוד את טראמפ ואנשיו. בעצרות שלו בסוף השבוע טען טראמפ שוב ושוב כי הוא "יגן על נשים", אך עורר סערה כאשר הדגיש כי יגן עליהן "גם אם הן רוצות בכך או לא". אחרי שהאריס טענה כי הצהרתו מיום חמישי "פוגענית מאוד" ומעידה על היחס שלו כלפי נשים – כשברקע שלל הטענות להטרדות ותקיפות מיניות שהוא מכחיש – טראמפ חזר על הדברים גם בעצרת שלו אמש בגסטוניה שבצפון קרוליינה.
"אני מאמין שנשים צריכות להיות מוגנות. גברים חייבים להיות (מוגנים), ילדים, כולם. נשים צריכות להיות מוגנות בבתים שלהן בפרברים", אמר טראמפ בעצרת אמש. הוא הוסיף שיועציו אמרו לו כי מדובר ב"הצהרה קשוחה", אך לדבריו כאשר שאל את הקהל בעצרת קודמת האם מישהו נפגע מהדברים, רק אישה אחת הרימה את ידה. "מישהו אחר אמר שזו אישה שעברה הליך המרה (כוונתו לטרנסג'נדרית), אבל לא אני אמרתי את זה". טראמפ לעג כהרגלו לקמלה, כינה אותה "אישה טיפשה" עם IQ נמוך והזהיר שתסכן את חסכונותיהם של האמריקנים. ב"פוליטיקו" דיווחו כי כאשר אדם כלשהו בקהל צעק "זונה!", טראמפ צחק והעיר: "לי אסור להגיד את זה".
אופטימיות דמוקרטית זהירה, מתחת לפאניקה
האריס עצמה הפתיעה הלילה כשזנחה לזמן קצר את מדינות המפתח והגיעה לניו יורק להופעה לא-מתוכננת בתוכנית המערכונים הקומית "סטרדיי נייט לייב". האריס הופיעה בקטע הפתיחה המסורתי של התוכנית לצד השחקנית מאיה רודולף, שמגלמת בה את האריס עצמה – והשתיים שוחחו מבעד למראה דמיונית. בשלב מסוים רודולף חיקתה את הצחוק המתגלגל של האריס, והיא עצמה נראתה מופתעת מעט: "אני לא באמת צוחקת ככה, נכון?", ורודולף השיבה: "אמממ, קצת". האריס מיהרה אחר כך לעזוב את ניו יורק, כדי להמשיך בקמפיין. אתמול, יצוין, גם היא ערכה בעצרת בצפון קרוליינה, וחזרה בין היתר על אזהרתה שלפיה אם טראמפ ייבחר הוא יתמוך (חרף הכחשותיו) באיסור כלל ארצי על הפלות.
הניסיון לשכנע מצביעים ברגע האחרון מגיע כשברקע נמשכת כל העת ההצבעה המוקדמת בארה"ב, ועד כה השתתפו בה יותר מ-72 מיליון אמריקנים. לשם השוואה, סך כל המצביעים בבחירות 2020 עמד על 158 מיליון. נתוני הצבעה מוקדמת מרשימים במיוחד מגיעים מג'ורג'יה, שם הצביעו כבר יותר מ-4 מיליון איש, שהם כ-55% מבעלי זכות ההצבעה במדינה. כ-20% מהם מצביעים חדשים שלא הצביעו ב-2020, ו-56% מהקולות המוקדמים הן של נשים. גם בצפון קרוליינה הצביעו יותר מ-4 מיליון איש, במישיגן 2 מיליון ובפנסילבניה כ-1.6 מיליון.
בכל מה שקשור לתחושות, "ווייבים" ושאר אינדיקטורים לא-ממשיים, הקמפיין של האריס הוא שמדבר בימים האחרונים על אופטימיות זהירה – גם אם היא עדיין טובעת בפאניקה דמוקרטית רבה. הסיבות העיקריות לכך הן אותם נתוני הצבעה מוקדמת שלפיהם נשים מצביעות באחוזים גבוהים, יחד עם "אנרגיה" בשטח שלא הייתה סביב קלינטון ב-2016. היועץ האסטרטגי הבכיר של האריס, דייוויד פלאפף, אמר בסוף השבוע כי "לפי הנתונים שלנו, אנחנו מובילים ביתרון דו-ספרתי בקרב מצביעים מתנדנדים שהחליטו ממש בשבוע האחרון כיצד להצביע".
אחד הדברים שעוזרים להאריס בישורת האחרונה הוא טראמפ עצמו. ב-2016 ו-2020 טראמפ הראה שהוא יכול לרסן את עצמו כשהוא רוצה, ובשבועות האחרונים של שתי המערכות הקודמות הצליח לשמור על איפוק ומשמעת יחסיים. אך לא הפעם, ובסוף השבוע הוא השתמש בדימוי של כיתת יורים כדי להסביר עד כמה הוא מתעב את ליז צ'ייני, בתו של סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני ואחת מהמבקרים הרפובליקנים הבולטים ביותר שלו.
טראמפ לנשים נשואות: אל תסתירו מבעליכן למי הצבעתן
טראמפ גם הגן על הבדיחות הגזעניות שהושמעו במהלך העצרת שערך לפני שבוע במדיסון סקוור גארדן בניו יורק, וטען שמדובר היה ב"חגיגת אהבה". גם האנשים שמקיפים את טראמפ לא עוזרים לו בהתבטאויותיהם. יו"ר בית הנבחרים, מייק ג׳ונסון, אמר למשל ביום חמישי כי ממשל טראמפ יבטל את חוק הבריאות הפופולרי המוכר בארה"ב כ"אובמהקר", ועוזר לעשרות מיליוני אמריקנים להשיג ביטוח בריאות. בקמפיין של האריס זינקו בהתלהבות על האמירה הזו, שהגיעה בדיוק כשמיליוני אמריקנים עומדים לחדש את ביטוח הבריאות שלהם תחת "אובמהקר".
בקמפיין של טראמפ מודאגים גם מאסטרטגיה דמוקרטית מפתיעה שבה נשים פופולריות – ממישל אובמה ועד ג'וליה רוברטס – פונות לנשים שנשואות למצביעי טרמאפ, ומזכירות להן כי בתוך הקלפי הן לבד ושאף אחד לא צריך לדעת למי הן הצביעו. בריאיון ל"פוקס ניוז" אתמול אמר טראמפ בזעם: "אתם יכולים לדמיין לעצמכם אישה שלא מספרת לבעלה למי היא מצביעה? שמעתם פעם משהו כזה? גם אם את במערכת יחסים גרועה, את מספרת לבעלך למי הצבעת".