ועדת החקירה הממלכתית לעניין כלי השיט ("ועדת הצוללות") פרסמה בצהריים (רביעי) את תמלילי העדויות שנשמעו בפניה. העדויות מתפרסות על פני דפים רבים, וכוללות בין השאר את תמלילי דבריהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ראש המוסד לשעבר יוסי כהן, השר לשעבר בני גנץ, השר לשעבר משה יעלון, ראשי הממשלה לשעבר נפתלי בנט ואהוד ברק, בכירים בצה"ל ועוד.
"הוועדה מבקשת להדגיש כי התמלילים אותם היא מפרסמת משקפים תמונה חלקית ומוגבלת של הפרשיות אותן היא חוקרת", נמסר, "וזאת מכמה טעמים - הראשון, הפרסום החלקי, משיקולי ביטחון, אינו חושף את מלוא מהלך העדות ואת גרסתם המלאה של העדים; והשני, העדויות הן מרכיב אחד מתוך כלל החומרים שנאספו בוועדה. בידי הוועדה מסמכים רבים מזמן אמת".
בעדותו של נתניהו שנחשפה, שנמסרה בין התאריכים 31 באוגוסט ל-5 בספטמבר 2023, הוא התייחס להמלצות אנשי מערכת הביטחון בעניין גבול עזה וגבול מצרים ואמר: "הרבה פעמים ההמלצות הן טובות, ואנחנו מקבלים החלטות טובות בעקבותיהן. אבל לפעמים יש להם טעויות איומות. הם דחו את כיפת ברזל, תאר לך את מדינת ישראל בלי כיפת ברזל. הם דחו את גדר הביטחון (בגבול מצרים; נ"ב), פשוט התנגדו לי בצורה חזקה".
לדבריו, "צה"ל ומערכת הביטחון התנגדו להקמת גדר פיזית מולנו ומול מצרים, ואם לא הייתה קמה כזו - לא הייתה מדינת ישראל. היו נכנסים מיליון וחצי פליטים מוסלמים מאריתריאה ומסודן ולא הייתה מדינה יהודית. הם התנגדו לזה ואני עמדתי על כך. זה הגיע להחלטה בסוף בקבינט, אגב, דרך המל"ל".
נתניהו אף ציין כי "מערכת הביטחון התנגדה לקיר הסלארי שמונע בעצם את המנהרות בעזה. איפה אתה נמצא בלי הקיר הסלארי? אני חושב שעצם העובדה שיש גורם מאזן מול מערכת הביטחון, שהיא עושה בדרך כלל דברים מצוינים, זה דבר מאוד חיובי ומאוד חיוני למדינת ישראל. אני לא מקבל את המונופול של מערכת הביטחון בשום צורה. אז איך יכול להיות שמערכת הביטחון תגיד דבר אחד, ומישהו אחר יגיד דבר שני? יכול גם יכול, וצריך גם צריך".
לדברי נתניהו, "מערכת הביטחון רצתה גדר וירטואלית (בגבול מצרים, נ"ב), ואני אמרתי שאני רוצה גדר פיזית. הייתי בסין לפני זה, ראיתי את החומה הסינית. הם אמרו 'זה לא מנע חדירה לסין', אמרתי 'זה מנע לכמה מאות שנים, זה מספיק לי כרגע'. ואני רוצה גדר פיזית, לא גדר וירטואלית שאני לא יודע מה זה עד היום".
הוא הוסיף: "במהלך ההתנגדות שלהם, שאלתי 'כמה זה יעלה במתכונת שאנחנו מדברים, גדר פיזית?', הם נתנו לי איזה מחיר נורא. חשבתי שזה מנופח ואמרתי 'טוב, אני מבקש ממע"צ לתת לי הצעה נגדית' - והם נתנו הצעה של חצי מחיר או שליש מחיר. מערכת הביטחון אמרה שבעצם הם יכולים לעמוד בדבר הזה ולכן הם ביצעו ולא מע"צ. זאת אומרת הביצוע במקרה הזה היה רצוי שהם יעשו את זה, אבל זה לא היה מובן מאליו עד שהם לא קיבלו תחרות.
"בנושא של הקיר הסלארי בעזה בכלל לא הייתה שאלה", הוסיף נתניהו. "הם היו חייבים לבצע את זה משום שאין מי שיעשה את זה מול עזה ויסתיר את זה ויעשה את מה שאנחנו צריכים, והביצוע היה שלהם. ההחלטה הייתה בניגוד לרצונם, הביצוע היה שלהם".
לשכת ראש הממשלה מסרה בתגובה: "מדובר בניסיון שקוף נוסף להפוך את המציאות על-פיה, ולנסות לצייר את ההישגים המוכחים של ראש הממשלה נתניהו ככישלונות. ראש הממשלה מעולם לא טען שהקיר התת-קרקעי ימנע פלישה מעל הקרקע. בניגוד למערכת הביטחון, ראש הממשלה טען שקיר זה יגן על אזרחי ישראל מפני פלישה ממנהרות - וכך בדיוק קרה. מ-7 באוקטובר ועד היום, אף לא מחבל אחד חדר את הקיר התת-קרקעי.
"בנוסף, ראש הממשלה התעקש - שוב, בניגוד למערכת הביטחון - על הקמת המכשול במצרים נגד המסתננים. גם החלטה זו התבררה כהצלחה אדירה, ומנעה כניסה של מיליון מסתננים לישראל. ראש הממשלה העלה בעדותו את שתי הדוגמאות הללו כדי להבהיר שגם ההחלטות שנתן בנושא הצוללת השישית וכלי השיט (שכבר יירטו כטב"מים רבים במלחמה הנוכחית) התבררו כחיוניות אל מול תוכנית ההשמדה האיראנית".
סנסורים וקיר תת-קרקעי ענק: המכשול שהיה אמור למנוע חדירה
עלות המכשול בגבול עזה הסתכמה ב-3.5 מיליארד שקלים, וכללה קיר סלארי בעומק של עשרות מטרים בתוך האדמה, עם סנסורים מתקדמים שגם מזהים חפירות מתקרבות. העבודות נמשכו כמעט ללא הפסקה מאז 2018 ועד סוף 2021, וכללו בין היתר 15 סבבי לחימה. לעיתים התבצעו העבודות תחת אש חיה על העובדים - שהיו כ-1,200 איש בשיא הפרויקט. בסופו של דבר, בזמן שבישראל חששו שמחבלי חמאס עלולים לחדור מתחת לקרקע - הם חדרו לישראל מעליה, תוך הרס הגדר העילית.
שלוש שנים וחצי אחרי תחילת העבודות, ישראל סיימה את פרויקט המכשול, שנחשב אז לאחד מפרויקטי ההנדסה המבצעיים הגדולים ביותר של מערכת הביטחון. מדובר במכשול עילי ותת-קרקעי שמשתרע על פני 65 ק"מ, מכרם שלום שבדרום הרצועה ועד לקרבת חוף זיקים שבצפונה.
המכשול כלל חמישה מערכי הגנה משלימים: הראשון, חומה תת-קרקעית פיזית וטכנולוגית; השני, מכשול עילי הכולל גדר "שעון חול" בגובה של יותר מ-6 מטרים ואמצעים נוספים; השלישי, מכשול ימי הכולל אמצעים לניטור חדירות מהים ומערכת נשק נשלטת מרחוק; הרביעי, מערך מכ"מים ומצלמות לאחיזת שטח; והחמישי, חדרי לחימה ברמת הגדודים, החטיבות והאוגדה.
כזכור, בהקלטות התצפיתניות מיום מתקפת הפתע של חמאס, נשמעת סמל יעל לייבושור ז"ל (20), שנפלה בקרב על מוצב נחל עוז, אומרת: "הם פוצצו את שעון חול, אני חוזרת – הם פוצצו את שעון חול", כשהיא מתכוונת לגדר הגבוהה שנועדה למנוע חדירה.