מפגן התמיכה במזכ"ל האו"ם: 105 חברות באו"ם חתמו על מכתב תמיכה במזכ"ל אנטוניו גוטרש, בעקבות הצעד הדיפלומטי החריג של שר החוץ ישראל כ"ץ להכריז עליו כ"אישיות בלתי-רצויה" בישראל. במכתב, שיזמו צ'ילה, ברזיל, קולומביה, דרום אפריקה, אוגנדה, אינדונזיה, ספרד, גיאנה ומקסיקו, מביעות יותר ממחצית חברות האו"ם "תמיכה ואמון מלא במזכ"ל ובעבודתו".
מפגן התמיכה בגוטרש מגיע בצל המתיחות הגוברת בין ישראל למוסדות האו"ם בשנה שחלפה מאז טבח 7 באוקטובר והמלחמה שנפתחה בעקבותיו. לטענת המדינות החתומות על ההצהרה, עמדתה של ישראל "מערערת את יכולות האו"ם לממש את המנדט שלו כמתווך בסכסוכים ובמתן תמיכה הומניטרית".
ארה"ב הברית אומנם לא חתמה על המכתב, אך מדינות שנתפסות כבעלות בריתה כמו צרפת, יוון, דנמרק וכאמור ספרד הצטרפו למכתב שמגנה בין היתר את הצעד החריג של כ"ץ. 105 המדינות מביעות חשש כי העוינות בין הצדדים "עלולה לעכב עוד יותר" את סיום המלחמה ואת פתרון שתי המדינות. "בזמן סכסוך, תפקידו של המזכ"ל חיוני בטיפוח דיאלוג בין הצדדים המעורבים. יש לכבד את הנהגת האו"ם", נכתב.
בהצהרה בתחילת השבוע, לציון שנה לטבח 7 באוקטובר, אמר גוטרש כי "ביום הזה אנחנו זוכרים את כל מי שנהרג באכזריות ואת שסבלו מאלימות, כולל אלימות מינית, בזמן שפשוט חיו את חייהם. ביום הזה הקהילה הבינלאומית חוזרת בקול הרם ביותר בגינוי מוחלט למעשיו המתועבים של חמאס, כולל לקיחת יותר מ-250 חטופים, בהם ילדים ונשים".
בהצהרה סיפר על מפגשיו עם משפחות חטופים ואמר כי "אני לא יכול לדמיין את העינויים שהם עוברים מדי יום ואני חוזר על הדרישה לשחרורם המיידי, ללא תנאים. עד אז - אני קורא לחמאס לאפשר לאנשי הצלב האדום לבקר את החטופים". עם זאת, גוטרש ציין באותה הצהרה כי המלחמה שנפתחה בעקבות הטבח "ממשיכה לגרום לסבל אנושי עמוק לפלסטינים בעזה וכעת גם לתושבי לבנון. הגיע הזמן לשחרר את החטופים, הגיע הזמן להניח את הנשק. הגיע הזמן לשלום, לחוק בינלאומי ולצדק".
הצעד של כ"ץ, המתקפה של נתניהו באו"ם
בתחילת החודש, בצעד כמעט חסר תקדים, הכריז כ"ץ על גוטרש כ"אישיות בלתי-רצויה" בישראל, וכניסתו לישראל אסורה מעתה. כ"ץ הכריז על כך בעקבות תגובתו של גוטרש למתקפת הטילים האיראנית על ישראל - תגובה שבה לא הזכיר את השם איראן ולא גינה באופן חד-משמעי את תוקפנותה. גוטרש אמר לאחר אותה מתקפת טילים בליסטיים כי הוא מגנה את "ההתקפות האחרונות במזרח התיכון. יש הסלמה אחר הסלמה, זה חייב להיפסק, אנחנו בהחליט צריכים הפסקת אש".
בתגובה אמר שר החוץ כי "מי שלא מסוגל לגנות באופן חד משמעי את ההתקפה הנפשעת של איראן על ישראל, כפי שעשו כמעט כל מדינות העולם, אינו ראוי לדרוך על אדמת ישראל".
יממה לאחר מכן מועצת הביטחון של האו"ם לדיון במתקפה האיראנית, ובמהלך הדיון מזכ"ל האו"ם גינה לראשונה את פעולות טהרן. עם זאת, גם בדיון הזה תקף את ישראל ש"מנהלת קמפיין צבאי הרסני", כלשונו. "הגיע הזמן להפסקת אש בעזה וצריך להפסיק את התוקפנות גם בלבנון", אמר.
כאמור, מאז תחילת המלחמה נרשמה מתיחות בלתי-רגילה בין ישראל למוסדות האו"ם, בראשם בית הדין הבינלאומי בהאג. עדות למתיחות הזו ניתן היה למצוא בקלות בנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בחודש שעבר בעצרת הכללית השנתית, אז תקף את קארים חאן, התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), המבקש להוציא צווי מעצר נגדו ונגד שר הביטחון יואב גלנט.
ראש הממשלה אמר בסוף החודש שעבר כי "בהתחשב באנטישמיות של האו"ם, שאף אחד לא יהיה מופתע מכך שהתובע של ה-ICC, שזה ארגון הקשור לאו"ם, שוקל להוציא צווי מעצר כאלו". לדבריו, "התובעים כאן נחפזו להוציא פסק דין, הם לא סומכים על בתי המשפט העצמאיים של ישראל, והעובדה שזה כך, בניגוד לבתי משפט אחרים בעולם, קשה להסביר את זה כמשהו אחר מלבד אנטישמיות טהורה".
על הגינויים שנשמעו נגד ישראל באו"ם הדגיש ראש הממשלה כי "הכמות שלהם - לא דומה לשום דבר אחר שהאו"ם מגנה". לדבריו, "זה מגוחך, זה בדיחה וזו צביעות". בהמשך, אמר נתניהו בעברית "נצח ישראל לא ישקר".
פורסם לראשונה: 18:39, 12.10.24