ראש הממשלה בנימין נתניהו ממשיך לתקוף את מערכת אכיפת החוק והמשפט בעקבות החקירות שבהן מסובכת לשכתו, וזו פרסמה בצהריים (יום ג') הודעה חריפה שבה נטען כי חשודים מוחזקים "20 יום במרתפים" ועוברים "התעללות" - לטענת הלשכה רק כדי להוציא מהם אמירות שווא נגד נתניהו.
"כואב לנו מאוד שהורסים את חייהם של אנשים צעירים בטענות סרק כדי לפגוע בשלטון הימין. במדינה דמוקרטית לא עוצרים אנשים בגלל הדלפה ל-20 יום במרתפים - תוך מניעת מפגש עם עו״ד משך ימים רבים - רק כדי לחלץ מהם אמירות שווא נגד ראש הממשלה", מסרה לשכת רה"מ.
"התעללות זו מקוממת עוד יותר משום שלא התבצעה אפילו חקירה אחת על שיטפון ההדלפות הפליליות מהקבינט ומצוות המשא-ומתן במשך כל שנת המלחמה. הדלפות פליליות אלה חשפו בפני איראן, חיזבאללה וחמאס מידע ביטחוני רגיש, וגרמו נזק גדול לביטחון ישראל ולמאמץ לשחרור החטופים".
גורם ביטחוני התייחס להודעת לשכת ראש הממשלה ואמר: "השימוש בטרמינולוגיה של 'התעללות' בחקירה הוא גם שקר מוחלט וגם ישרת את אויבינו ככלי לניגוח של השב"כ סביב חקירות ביטחוניות. שלא נתפלא אחר כך לפגוש את הטיעון הזה נגדנו בבית הדין בהאג. ככל הידוע - אף נחקר או עצור בפרשה התלונן עד כה על התעללות או על הפרת תנאים וזכויות".
שר בממשלה התייחס להתנהלות הלשכה ואמר: "איכות האנשים בלשכת ראש הממשלה ירדה. בעבר ביבי הביא מנכ"לים מקצועיים ואיכותיים. כמו אלי גרונר ויוב הורוביץ שהגיע ממגזר עסקי. פעם לנתניהו היה חשוב להביא אנשי מקצוע ועכשיו הוא הביא אנשים פוליטיים וזו התוצאה. יש פוליטיזציה של הלשכה, יש עייפות החומר. עייפים שם. הלשכה התערערה, יש שם חוסר יציבות וחוסר שביעות רצון. ככה לא מנהלים את הלשכה החשובה במדינת ישראל".
ההודעה החריפה של נתניהו התפרסמה שעות אחדות אחרי שעו"ד מיכה פטמן, שמייצג את אחד החשודים בפרשת המסמכים המסווגים - שבה החשוד המרכזי הוא דובר ראש הממשלה לעניינים ביטחוניים אלי פלדשטיין - טען הבוקר כי פלדשטיין אמר למרשו שהמידע שהודלף "עבר לראש הממשלה", וכי זה "רוצה עוד ומפנה יום שלם לטפל בעניין הזה".
עו"ד פטמן, שמייצג איש מילואים ביחידת מודיעין בדרגת נגד שנעצר גם הוא במסגרת הפרשה, טען כי המניע של מרשו היה לקדם עסקת חטופים. "הוא חשב שיש מידע שראש הממשלה צריך לדעת אותו", אמר. "המידע הזה נועד מבחינתו כדי שראש הממשלה והכפופים לו יקבלו את ההחלטות בצורה המיטבית. הוא אמר, 'אני לא בשר מבשרה של המערכת, אני לא הנגדת ו', אני קטן, אותי לא מכירים. אני חייב לפרוץ למעלה".
עו"ד פטמן הוסיף כי החשוד "טעה בדרך, טעה במאה אחוז", אך טען כי "הוא אמר לעצמו שזה דבר שראש הממשלה צריך, ושיתוף הפעולה והתשובות שהוא קיבל גרמו לו להאמין שהמידע מגיע למקום שאליו כיוון". הטענות הללו עומדות בניגוד לתגובתו של נתניהו לאחר מעצרו של הדובר פלדשטיין. "המסמך שפורסם כלל לא הגיע ללשכת רה"מ מאמ"ן, וראש הממשלה למד עליו מהתקשורת. האדם המדובר מעולם לא השתתף בדיונים ביטחוניים, לא נחשף או קיבל מידע מסווג, ולא לקח חלק בביקורים סודיים", נמסר אז מלשכתו.
במסגרת חקירת שב"כ והמשטרה נבדק חשד שלפיו דובר ראש הממשלה לנושאים ביטחוניים, פלדשטיין, מעורב בעבירות ביטחוניות במהלך המלחמה. לפלדשטיין מיוחסת הדלפה של מסמכים מסווגים וסודיים מצה"ל לכלי תקשורת זרים במהלך המלחמה. לצדו נעצרו עוד ארבעה משרתים ביחידה מסווגת בצה"ל, שתכליתה למנוע הדלפות ולשמור על סודות ביטחוניים, אך אחד מהם שוחרר.
שלשום האריך בית משפט השלום בראשון לציון בארבעה ימים נוספים את מעצרם של ארבעת החשודים שנותרו מאחורי סורג ובריח - ובהם פלדשטיין, וכן קצין מילואים מאמ"ן שנעצר במהלך חופשה באילת.
השופט מנחם מזרחי התיר לפרסם כי החקירה החלה לאחר שהתגבש חשד משמעותי בשב"כ ובצה"ל, גם נוכח פרסום תקשורתי לפיו מידע מודיעיני מסווג ורגיש נלקח מתוך מערכות צה"ל והוצא שלא כדין, והתקיים החשש לפגיעה חמורה בביטחון המדינה, וסיכון מקורות מידע. עוד הותר לפרסם כי בשל כך, עלולה הייתה להיגרם פגיעה ביכולתם של גופי הביטחון להשיג את היעד שעניינו שחרור החטופים, כחלק ממטרות המלחמה.
איך נפתחה החקירה בפרשה?
בחודשים האחרונים התפרסמו בכמה כלי תקשורת בעולם, בהם ה"ג'ואיש כרוניקל", כתבות מפי מי שהוגדרו כגורמי מודיעין בישראל. כך, לדוגמה, דווח כי רק 20 חטופים ברצועה עדיין בחיים או שכ-20 חטופים לא ישוחררו לעולם, כי הם קשורים ב"טבעת חיה" מסביב למנהיג חמאס יחיא סינוואר. אלא שכבר אז המודיעין הישראלי אמר כי הוא לא מכיר מידע או הערכות כאלו.
ב-6 בספטמבר פרסם ה"בילד" הגרמני מסמך, שאותו תיאר כ"הנחיות של מנהיג חמאס" כיצד לנהל את המשא ומתן כך שלא יתקדם לשום מקום, ויאפשר להאריך את המלחמה ואת הסבל של שני הצדדים. באמ"ן זיהו שמדובר במסמך מסווג שהוצא ממקור מידע רגיש במערכת הביטחון, וביקשו לפתוח בחקירה.
רונן ברגמן חשף בחודש שעבר ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי מחלקת ביטחון המידע באגף המודיעין בצה"ל פתחה בחקירה פנימית בנוגע למסמכים, אולם לנוכח חומרת החשדות הוחלט בצבא להעבירה לטיפול שב"כ. מלבד פלדשטיין, שמותיהם של שאר החשודים לא מתפרסמים בשלב זה בהחלטת בית המשפט מחשש לפגיעה בביטחון המדינה.
על-רקע החשד שהמסמכים המסווגים הגיעו לסביבת לשכת ראש הממשלה, אמר גורם ביטחוני שמעורה בפרטים כי הוצאת המידע הסודי ביותר גרמה נזק ממשי, לנוכח העובדה שחשפה מעקב אחר צינור מסוים בחמאס. עקב כך, הועמדו בסכנה פעילויות הקשורות לאפשרויות שחרור חטופים.
לפרשה זו הצטרפו בימים האחרונים חקירות נוספות שבהן מסובכת לשכת ראש הממשלה, ובין היתר נחשף כי ראש הסגל של נתניהו צחי ברוורמן עומד במוקד חשד של החזקת חומר רגיש על קצין צה"ל. לכך גם מצטרפת החשיפה של נדב איל מחודש יולי, שלפיה המזכיר הצבאי לשעבר של רה"מ האלוף אבי גיל התריע בפני היועמ"שית על ניסיון לשנות פרוטוקולים במהלך המלחמה - ובשבוע שעבר יחידת להב 433 במשטרה הודיעה כי מתנהלת חקירה פלילית "הנוגעת לאירועים מתחילת המלחמה". אתמול פרסם רונן ברגמן ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי במוקד שלל החקירות שבהן מסובכת הלשכה ניצבת השאלה מה ידעו שם על מבצע כרטיסי ה-SIM של חמאס לפני טבח 7 באוקטובר.
שעות אחרי הפרסום ההוא של ברגמן, תקף בנו של ראש הממשלה יאיר נתניהו בחריפות את צה"ל, שב"כ והפרקליטות. "עלילת דם מצוצה מהאצבע וגזלייטינג כדי להסתיר מהציבור מה קרה באותן שיחות של החונטה בלילה של 7 באוקטובר, כאשר מידרו את ראש הממשלה", כתב בציוץ ברשת X. בציוץ נוסף האשים את הפרקליטות, התקשורת ובתי המשפט ב"הפיכה נגד הבחירה הדמוקרטית של העם".