בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו, שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה שמחה רוטמן ממשיכים להתקדם במהפכה המשפטית, מגבירים המפגינים את הלחץ על בכירי הליכוד. הבוקר (שישי), יממה לפני ההפגנות הגדולות של מוצאי שבת - שיתקיימו זה השבוע השביעי ברצף - התקיימו מחאות קטנות ליד בתי שרים מהליכוד, בניסיון לשכנע אותם להתנגד לתוכנית נתניהו-לוין. כל זאת, לפני אחת מנקודות השיא של התוכנית והמחאה נגדה - ההצבעות ביום שני בקריאה ראשונה על חלק מסעיפי התוכנית, וההשבתה המתוכננת.
עשרות הפגינו סמוך לביתו של שר הביטחון יואב גלנט במושב עמיקם שבשרון. אמירם גולדין, אביו של עמרי שנהרג בפיגוע, אמר כי הוא "רואה איך עמרי וחבריו הופכים לקורבן שווא. בזמן שהצבא מגן עלינו מול אויבינו, מהרסי המדינה נמצאים בבית המחוקקים ומובילים אותנו לאבדון. יואב גלנט, אל תתן לזה לקרות".
גלנט היה באותה עת בכלל בוועידת מינכן לביטחון, שם דיבר בכלל על איראן ומאמציה לייצוא נשק קטלני, חרף אמברגו המוטל עליה. "השפעותיה השליליות של איראן הולכות ומתפשטות, חוצות יבשות ומדינות. במהלך השנה האחרונה, איראן הפכה ליצואנית גלובלית של נשק קטלני והיא מקיימת מגעים למכירתו עם לא פחות מ-50 מדינות ברחבי העולם", אמר שר הביטחון במינכן.
הפגנה אחרת התקיימה בראשון לציון, ליד ביתו של דוד ביטן, יו"ר ועדת הכלכלה. "ביטן, כאן זה לא איראן", קראו המוחים. אתמול אמר ביטן באולפן ynet כי "אזהרות המומחים מדאיגות את נתניהו, ולא בטוח שהוא עוד שולט באירוע". ליד בית שר החינוך יואב קיש הפגינו הורים, כשהם נושאים שלטים: "אין חינוך בלי דמוקרטיה".
הפגנות נוספות התקיימו ליד הבתים של השרים אבי דיכטר (באשקלון), גילה גמליאל (בתל אביב) וניר ברקת (בירושלים), וסמוך לבית ח"כ יולי אדלשטיין בהרצליה. "האחריות על הרס הדמוקרטיה היא עליהם, הם נשבעו למדינת ישראל והאצבע שלהם יכולה להיות זו שתציל את המדינה", אמרו מארגני ההפגנות על המחאות מול שרי הליכוד.
כאמור, מחר בערב יתקיימו הפגנות מוצאי שבת הקבועות, ברחוב קפלן בתל אביב ובערים נוספות. בהפגנה המרכזית בקפלן ינאמו בין היתר ליאור שליין וח"כ לשעבר קסניה סבטלובה. בחיפה תנאם ציפי לבני, בכפר סבא יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ, ובנתניה - ראש האופוזיציה יאיר לפיד.
מארגני המחאה הודיעו שלשום כי ביום שני הקרוב תתקיים הפגנה נוספת מול הכנסת, לצד שביתה - בדומה לזו שהתרחשה השבוע. הם ציינו כי ההפגנה בירושלים ביום שני תחל ב-14:00, ותימשך לאורך ההצבעות במליאה על חוקי המהפכה המשפטית. באותו יום יעלו בכנסת בקריאה ראשונה שני סעיפים מתוכנית נתניהו-לוין להחלשת מערכת המשפט, שאחת מהן תאסור על בג"ץ להתערב בחוקי יסוד - מה שיאפשר לקואליציה לחוקק על חוק שתרצה, ללא כל הגבלה.
הקואליציה אמנם הסכימה לבקשת נשיא המדינה יצחק הרצוג לדחות בכמה ימים את ההצבעות במליאת הכנסת על "חוק דרעי 2", שימנע מבית המשפט להתערב במינויי שרים, ועל "חוק מח"ש", שיעביר את המחלקה לחקירות שוטרים מהפרקליטות לסמכותו של שר המשפטים. אולם גורמים בכירים בתוכה הדגישו כי דרישת האופוזיציה לעצור את החקיקה לפני שמקיימים הידברות - לא תיענה.
"הקפאת החקיקה נועדה למסמס את הרפורמה ולא להידבר", הבהירו אתמול מקורבים לשר המשפטים לוין. "אנחנו לא נקפיא את החקיקה, גם לא לדקה. מאז ומעולם משא ומתן על חוקים נעשה תוך כדי חקיקה. אין סיבה לעצור".
ראש האופוזיציה יאיר לפיד, נזכיר, דרש שלשום במליאת הכנסת להקפיא את החקיקה ל-60 יום. לפי המתווה שהציע לפיד לא תהיה הצבעה על תיקוני החוק שאמורים לעלות בכנסת ביום שני, נשיא המדינה יקים צוות מקצועי שיגבש נייר עמדה ראשוני לשרטוט ההסכמות וחילוקי הדעות, יוזמנו לנשיא בנפרד נציגי המערכת המשפטית ונציגי הקואליציה והאופוזיציה כדי לקבל את תגובתם - ולבסוף יגבש הרצוג את הצעתו לפתרון, בתקווה שיהיה מקובל על כל הצדדים.
גורם בכיר בקואליציה אמר כי דרישתו של לפיד ל-60 ימי הקפאה העבירה מסר כי הוא כלל אינו מעוניין בהידברות, אלא בביטול הרפורמה כולה. באופוזיציה, מנגד, טוענים כי דווקא הליכוד מונע פשרה.
אתמול פנה הרצוג ליועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, בבקשה שתאפשר לראש הממשלה בנימין נתניהו להניע את ההידברות בין הצדדים במהפכה המשפטית, למרות שהוא מצוי בניגוד עניינים - אך היא השיבה בשלילה. כבר לפני שבועיים הבהירה היועמ"שית לנתניהו כי שינויי החוק יכולים להשפיע על משפטו, ולכן אסור לו להיות מעורב בנושא.