כל ראשי זרועות הביטחון המליצו לראש הממשלה נפתלי בנט לקיים את מצעד הדגלים במתכונת שאושרה, הכוללת מעבר בשער שכם - אבל בממשל האמריקני מודאגים מאוד מהסלמה, ופנו לגורמים מדיניים בכירים בבקשה לבחון מחדש את התוואי.
המצעד אמור להתקיים ביום ראשון הקרוב, יום ירושלים. הבכירים האמריקנים חוששים שצעידה בתוואי הנוכחי תגרום להתלקחות, ופנו לגורמים המדיניים בבקשה לשנות את המסלול.
כבר אתמול הודיעה השגרירות האמריקנית כי היא אוסרת על עובדיה ובני משפחתם לבקר בעיר העתיקה בירושלים ביום ראשון, ואסרה על ביקור בעיר העתיקה מהיום עד יום שני. לאזרחים אמריקנים הופצה אזהרה שקראה להם להגביר זהירות.
פנייתם של הבכירים האמריקנים נעשתה לאחר שכל ראשי זרועות הביטחון - שב"כ, הצבא ומשטרה - הזהירו כאמור מהתקפלות ברגע האחרון ואמרו כי המהלך יתפרש כחולשה ישראלית. במהלך הדיונים שנערכו אמר גורם ביטחוני בכיר כי אם חמאס יוביל לפיצוץ, התגובה צריכה להיות "חריפה". ראש הממשלה בנט נשמע גם הוא תקיף באותם דיונים וטען כי אין מקום לחרוג מהמסלול הקיים זה שנים למצעד הדגלים ושיש לשמור על הריבונות.
אתמול הזהיר מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה מפני קיום מצעד הדגלים במסלולו הנוכחי, וטען כי הצועדים "מתכננים להרוס את כיפת הסלע". הוא הזכיר גם את איומי ארגוני הטרור הפלסטיניים: "ההתנגדות מסרה שהצעדה לא תעבור בלי תגובה". גם ארגוני הטרור מעזה, נזכיר, איימו בעקבות התכנון שהמצעד יעבור בשער שכם - אך מנהיג חמאס, איסמעיל הנייה, לא הזכיר באיומיו אפשרות של תגובה מרצועת עזה.
יום לפני החלטת בר-לב, נציין, התקיימה התייעצות טלפונית של בנט ושרים בנושא מצעד הדגלים. גורמי הביטחון הציגו את הסיכונים שבקיום המצעד והאפשרות של מהומות. שר החוץ יאיר לפיד הביע אז חשש מנזק מדיני שייגרם אם יהיו עוד תמונות של עימותים, לאחר אלו שהיו בהלוויית שירין אבו עאקלה. שר הביטחון בני גנץ לא נקט עמדה נגד, אבל אמר שבשום אופן אסור לבטל אם קובעים שניתן לקיים את המצעד. בר-לב תמך בקיום המצעד והוחלט כי נכון לפרסם את ההחלטה במהירות כדי למנוע ספקולציות.
התגובות להחלטת בר-לב הגיעו במהירות, מימין ומשמאל. מארגני האירוע בירכו על ההחלטה ואמרו: "אין מתאים מלצעוד ביום חגה של ירושלים, בכל חלקי העיר. ריקוד הדגלים המסורתי מסמל יותר מכל את שחרורה של ירושלים ואת חיבורה של העיר ממערב למזרח, באמצעות עשרות אלפי שצועדים בשמחה ברחובות העיר העתיקה בדרכם לכותל המערבי. אנו מברכים את משטרת ישראל על ההחלטה, וקוראים לכל עם ישראל - הצטרפו לשמחה האדירה ברחובות העיר, לכבודה של בירת ישראל ירושלים".
השר לשיתוף פעולה אזורי, עיסאווי פריג', מנגד, מחה: "ההחלטה לאשר את מעבר צעדת הפרובוקציה ברובע המוסלמי ובשער שכם, היא טעות מסוכנת ומדאיגה. מטרת הצעדה בלב מזרח ירושלים, איננה טובת ירושלים, אלא הרצון להבעירה. לכן בכוונתי לפעול לשינוי ההחלטה, כדי למנוע את השלכותיה המסוכנות". ארגון "לוחמים לשלום" טען כי "לאחר סדרת אירועים אלימים בשטחים משטרת ישראל מתעקשת להבעיר את השטח פעם נוספת. אנחנו קוראים לממשלה לבטל את מצעד הדגלים לאלתר".
מאז מבצע "שומר החומות", שהחל כשחמאס שיגר רקטות לירושלים במהלך קיום מצעד הדגלים בה, קיימו או ניסו לקיים פעילי ימין כמה מצעדים נוספים - חרף החששות במערכת הביטחון. עם זאת, המצעד שאישר בר-לב הוא המצעד המסורתי ביום ירושלים, שמתקיים מדי שנה, בדומה לזה שהיה ב"שומר החומות". גם ביוני 2021, זמן קצר אחרי שומר החומות, התקיים מצעד כזה באישור הממשלה. בחודש שעבר, מנגד, ניסו פעילי ימין לקיים מצעד דגלים אחר בירושלים - ונבלמו בדרך לשער שכם ולרובע המוסלמי מאחר שלא קיבלו לכך את אישור המשטרה. לצד שירת "ירושלים של זהב", כמה הצועדים, שהתפזרו כעבור שעתיים וחצי, קראו קריאות נגד ערבים ושרו שירים גזעניים.
עם בלימת התהלוכה על ידי המשטרה, התעמתו משתתפים בודדים עם הכוחות. לא נרשמו מעצרים. במקביל, לשער שכם הגיעה קבוצת יהודים שנחסמה על ידי המשטרה בתום עימותים. בתיעוד שהופץ מהמקום נראו הצעירים היהודים מופרדים מסוחרים וצעירים ערבים במקום. בהמשך הוצאו הצעירים היהודים משער שכם.